Afrodite – en kommunikationsexpert

afrodite1Att föra in de Grekiska Gudinnorna ( som Afrodite är ) in till coachingrummet och till den personliga utvecklingen är spännande. Spännande för att det i mångas öron låter udda och lite overkligt och spännande för mig eftersom jag ser de underbara resultat när de väl släpper sin förutfattade åsikt.

 

De Grekiska gudinnorna tillhör det som man brukar kalla arketypiska personlighetsmönster och den person som är mest känd för att arbeta med detta är den jungianska analytikern och psykiatern, Jean Shinoda Bolen. Det är även hon och mitt djupa intresse för myter och symboler som har gjort att jag har fördjupat mig inom detta området och använder det för individuella sessioner och för kurser inom personlig utveckling.

Afrodite

Afrodite är ( precis som de övriga gudinnorna ) en arketyp som hjälper oss att lyfta fram kvinnan ut från den patriarkaliska inramningen och som är ett användbart verktyg för att beskriva och analysera beteendemönster och personlighetsdrag. Jag har varit med om när många har fått AHA-upplevelser när de fördjupar sig i detta personlighetsmönster och varje gång blir jag lika lycklig.

Som alla gudinnor har Afrodite egenskaper som kan bli både för utmärkande och för lite använda. Som alltid behöver vi balans.

Afrodite har egenskaper som kvinnan har haft, och fortfarande har svårt att ta till sig, och framförallt beror detta på att vi är präglade av de arketyper som är skapade av det patriarkala samhället, nämligen madonnan eller horan.

När du börjar undersöka Afroditer upptäcker du en personlighet som starkt värnar om sin integritet. En Afrodite blir aldrig ett offer. Hennes förmåga till att vara både receptiv och utåtagerande gör att hon blir intressant för alla de som vill utvecklas som både kommunikatör och till de som har en mer lyssnande roll.

Jean Shinoda Bolen jämför Afrodites speciella medvetande med teaterljuset. Det ljus som lyser upp en hel scen.

“Detta speciella ljus hjälper oss att bli känslomässigt hänförda av en symfoni, att påverkas av en pjäs eller av en talares ord. Känslor, sinnesintryck och minnen aktiveras inom oss som ett svar på det vi ser och hör.”

Afrodites förmåga att både vara sårbar och osårbar hjälper till i en kommunikationssituation. Att vara fokuserad, vara engagerad och samtidigt bibehålla en viss distans så att man inte förlorar sig i sin egen känsla. När distansen går förlorad är vi inte längre den empatiske lyssnaren längre.

Hon fungerar i en kommunikationssituation ungefär som en konstnär tar sig en tavla. Hon är intensivt närvarande och talar utifrån sin själ, tar ett steg tillbaka, synar, lyssnar och tar in helheten och därefter svarar hon upp utifrån de intryck hon fått lika intensivt närvarande i dialogen igen.

Att vara den man är.

Genom att hon inte har några som helst problem med att vara den person som hon är har hon full tillit till sig själv när hon går upp på scenen. Mycket av Afrodites karisma kommer ifrån denna självkänsla, hon har inga problem med att andra tycker att hon är magnifik, snarare ser hon det som en självklarhet att andra vill se och höra det hon har att säga. Hennes intensitet och fulla engagemang i det som hon företar sig gör att hon fångar allas uppmärksamhet.

Genom att arbeta med att inte förtrycka Afrodites egenskaper och personlighet inom oss själva kan vi plocka fram den karisma och den förmåga till empatiskt lyssnande som jag personligen uppfattar att många kvinnor är rädda för.

En guldgruva för alla inspiratörer…

Marie-Louise Thorman

Personal/beteendevetare. Symbolterapeut. Meditationslärare. Psych-K facilitator. Expertcoach på Kvinnokompetensen vars inriktning är ledarskapscoachning. Har sedan barnsben varit fascinerad av drömmar och vår inre värld som består av symboler. Startade för 20 år sedan upp grupper för personlig utveckling där den visualiserade meditationen är i fokus. Arbetar coachande både individuellt och i grupp och har kurser runt om i Sverige.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Social media & sharing icons powered by UltimatelySocial