Är sorg en del av personlig utveckling?

Är sorg en del av personlig utveckling? Det senaste året har flera av mina nära anhöriga dött. Min mormor, moster och för bara några dagar sedan min käraste farbror. Men det slutar inte där…

Inom loppet av elva månader begick två män i min ålder, från mina ungdomsår, suicid och andra föll offer för cancer.

Det har varit en ryckigt tid. Med mycket gråt. Men även med vackra återföreningar. På grund av det hemska som inträffat.

Och visst undrar jag var de är nu…

Visst undrar jag varför…

Och visst förstår jag andra bättre efter att ha delat min egen sorg här bland pyramider och ökensand. Och helt plötsligt, får andras smärta en mening genom att de kan dela med sig av sin förlust till mig.

En egyptier, som oväntat förlorade sin far för åtta månader sedan hade en källa av vishet sprungen ur online casino sin egen hårda upplevelse som gav mig lättnad i min sorg. Andra som jag knappt talat med tidigare delade liknande berättelser som jag efter dessa förluster nu kan förstå på en helt ny nivå.

Så visst stämmer det, inget dåligt som inte för något gott med sig…

Veckan innan, talade jag om mitt eget liv inför en grupp här i Kairo. Om vilka svårigheter jag har gått igenom i livet och hur jag tagit mig framåt och vidare. Det kändes oerhört meningsfullt. En stor del av mina resor inom personlig utveckling har ofta initierats av en händelse som innebar en sorg för mig att gå igenom.

På andningspedagogutbildningen betonade man starkt vikten av att känna känslor för att ta sig igenom dem. Men inte bara det. Att kärleksfulla relationer med andra, må vara av avsevärd vikt, men att den med oss själva är roten till fred på jorden.

Som jag ser det…

Jag tror att konflikter i det yttre, som krigshärjade länder och oroshärdar på arbetsplatser handlar nästan uteslutande om inre olösta knutar, hos någon eller flera parter, som smärtar något fruktansvärt och för oväsen både i deras egna inre och så även i det yttre.

Så politik i all ära…

Jag måste säga att jag tror mer på terapi…

Våga känna sorgen för att sedan kunna känna lyckan…

 

Elisa Grusell

Upptäcktsresande empat med en passionerad konstnärssjäl och brinnande intresse för andlighet, andra kulturer och mänskliga rättigheter. Grundare till Swedish Down Town Consulting & Productions och MenaTidningen.se samt tidigare ordförande för svenska föreningen för andningspedagoger och delägare av filmbolag. Har skrivit flera filmmanus och producerat dokumentärfilm; utvecklat lärande spel samt lett projekt för utsatta ungdomar och internationella seminarier inom personlig utveckling.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Social media & sharing icons powered by UltimatelySocial