Att fatta beslut när vi inte vet

Att fatta beslut när vi inte vetIbland händer saker vi inte kan förutse. När det gör det, kan vi tänka att de beslut vi fattat tidigare kanske inte var de bästa. Men när vi har begränsad information om något, där och då, så kan vi kanske inte göra så mycket annorlunda heller.

Där och då verkar det val vi gör vara det rätta. Tills vi blir mer upplysta.

Hela tiden, för var timme som går, för varje dag som passerar, faller fler och fler pusselbitar på plats. Det gör det möjligt för oss att se mer av både vårt eget och andras motiv.

Det är som att vi kommer högre upp på ett berg och vi kan se mer av utsikten för varje kliv vi tar, uppåt. Kanske är det samma sak med beslut? De är som steg uppför en backe. Det känns lite motigt att ta dem men när vi väl gör det, ser vi allt klarare. Kanske ångrar vi oss och vill gå ner igen, men då vet vi i alla fall.

Vissa vägar vi väljer ser vi inte slutet på. Och ja visst, en del stigar leder mot ett tvärt stup och andra inte. Men hur ska vi veta genom att aldrig våga?

Kanske behöver vi inte alltid kasta oss över klippkanten utan fallskärm eller med en liten vinge, vi kan ju istället välja att gå tillbaka samma väg som vi kom dit på, om den inte rämnat. Har den det, då måste vi hoppa och hoppas på det bästa.

Så är livet lite. Vi vet sällan i förväg. Kanske är det hela tjusningen? Men jag vill i alla fall inte bli fast på en enda plats utan jag vill erfara och leva livet, fullt ut. Med alla dalar och toppar.

Jag vill aldrig sluta att vara ute på tur.

Aldrig.

För varje beslut jag tar, lär jag mig något om mig själv. Om vad jag vill. Om vad jag inte vill. Och att ta en paus för att njuta av insikten och utsikten från höjden, det är nog lika viktigt som vandringen i sig.

För allt har sin tid.

Sharing is caring:

Elisa Grusell

Upptäcktsresande empat med en passionerad konstnärssjäl och brinnande intresse för andlighet, andra kulturer och mänskliga rättigheter. Grundare till Swedish Down Town Consulting & Productions och MenaTidningen.se samt tidigare ordförande för svenska föreningen för andningspedagoger och delägare av filmbolag. Har skrivit flera filmmanus och producerat dokumentärfilm; utvecklat lärande spel samt lett projekt för utsatta ungdomar och internationella seminarier inom personlig utveckling.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Social media & sharing icons powered by UltimatelySocial