Den ohyggliga vikten av värdighet

Den ohyggliga vikten av värdighetJag har alltid fascinerats av hur det är möjligt för människan att utstå så mycket svårigheter men ändå komma levande ut ur det. Just därför är Herr. Nelson Mandela ett av mina stora ämnen för beundran. Han satt fängslad i 27 år för sin ideologiska övertygelse och kamp.

Nelson Rolihlahla Mandela, som hans fullständiga namn är, föddes den 18 juli 1918 i Mvezo i Östra Kapprovinsen. Han var Sydafrikas första president som valts i demokratiska val med rösträtt för hela befolkningen.

Om man nu ska tala om någon sorts rättvisa i detta sammanhang, så anser jag att hans högt nådda ålder är det. Han förlorade många år, men fick ett långt och extraordinärt liv.

Under tiden i fängelset blev han en viktig symbol i kampen mot apartheid. Både i landet och globalt. Senare i sitt liv har han fått många utmärkelser för sin envisa strävan efter rättvisa för sitt lands befolkning. Inte minst Nobels fredspris.

Men hur präglas en människa av att sitta i fängelse under så många år?

Aaron Antonovsky, som var professor i medicinsk sociologi och verksam i Israel och USA, undrade vad som gjorde att personer som överlevt ofattbara traumatiska händelser, såsom i nazismens koncentrationsläger, lyckats komma ut därifrån med sinnet i behåll?

Han beslöt sig för att ta reda på det.

Antonovsky valde att fokusera på vad som håller oss starka och friska istället för vad som gör oss svaga och sjuka.

Hans frågeställning löd: Varför klarar en del människor mobile casino att behålla och ibland till och med förstärka sin hälsa trots att de utsätts för svår stress?

Han gjorde djupa intervjuer för att finna svaret. Resultatet visade att av dem som var fångna i koncentrationsläger, klarade sig, allra bäst, de som förstod att det som hände inte var riktat till dem som personer, utan mot ett helt kollektiv.

Det framgick också, att de som lyckades distrahera sig på något sätt, genom att studera, utöva musik, spela teater, eller gå med i motståndsrörelsen klarade sig bättre än de övriga. Orsaken var att det fick dem att känna sig stolta över sig själva.

En annan faktor som spelade stor roll för att inte bli från vettet i lägren var förmågan att skapa meningsfulla livsområden där individen fick någon sorts utmaning som de själva upplevde som värda att ge sitt känslomässiga engagemang. För att sedan möta utmaningen och ställa in psyket på att söka en mening i den. Anstränga sig till sitt yttersta för att klara av situationen och på så vis upprätthålla sin egen värdighet.

Professor Antonovsky förklarar även att Nelson Mandela är ett bra exempel på den oerhörda kraften i att fokusera på sådant som ger oss mening i tillvaron. Han menar att det kan få oss att överleva de mest oerhörda ohyggligheter.

Den ohyggliga vikten av värdighet

 

 

Sharing is caring:

Elisa Grusell

Upptäcktsresande empat med en passionerad konstnärssjäl och brinnande intresse för andlighet, andra kulturer och mänskliga rättigheter. Grundare till Swedish Down Town Consulting & Productions och MenaTidningen.se samt tidigare ordförande för svenska föreningen för andningspedagoger och delägare av filmbolag. Har skrivit flera filmmanus och producerat dokumentärfilm; utvecklat lärande spel samt lett projekt för utsatta ungdomar och internationella seminarier inom personlig utveckling.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Social media & sharing icons powered by UltimatelySocial