Att söka jobb via sociala medier – med hjälp av LinkedIn

Av Berta Bogar
Foto Ingvar Nilsson

Berta Bogar 2Då det är svårt att söka jobb idag har jag försökt hitta sätt som förenklar arbetssökandet eftersom det inte är som förr i världen. Allt förändras hela tiden; samhället, vi teknologin och allt däremellan. Linus Zachrisson berättar i en intervju hur man ska gå tillväga med att söka jobb via LinkedIn. – Fördelen med LinkedIn är att man kan påverka mycket mer själv och kan kasta ut många krokar utan att vara begränsad av antalet annonser som kommer ut. Dessutom är det lättare att göra det i sociala medier – säger han utan omsvep.

Vi människor förändras hela tiden, i en takt som är svår att bemästra eller hantera. Aldrig förr har väl utbudet av jobb varit så litet men kontroversiellt nog så har vi aldrig haft så stora möjligheter att nå ut med alla hjälpmedel som finns idag. Ändå upplevs situationen på arbetsmarknaden svårare än någonsin, för många, i Sverige och i hela världen. Det är 8%  arbetslösa i  Sverige och talet är ännu mycket högre  i resten av Europa.

Den övriga delen av världen ska vi inte tala om. Och det gör inte media heller. De koncentrerar sig på att belysa ekonomins uppgång och nedgång i stort som smått istället för att bidra till att lösa denna stora bomb som snart kommer att explodera rejält om det inte händer förbättringar. Den som är ute på Facebook och är intresserad av att följa utvecklingen ser också att det kommer upp inlägg som belyser verkligheten och som efter ett tag bara försvinner? Ibland vill jag dela dessa inlägg men upptäcker att de inte är delbara. Om jag ändå kopierar dem och delar vidare händer det att jag får ilskna mail om att man INTE får dela deras inlägg? På Facebook? Många anger personliga anledningar till att de är rädda för att de kommer att få trakasserier om det kommer ut att de har delat ellerlagt ut något om den skrämmande verkligheten. Hur ska man då söka jobb när man ser och läser alla kontroverser i samhället och inte kan/får bemöta dem eller ens nämna dem? Jag är rädd för att det kommer att bli värre om detta hyssjande och blundande för verkligheten fortsätter. Det påminner om situationer i olika länder innan ett krig bryter ut. Och vi lever i demokratier? Med tryck- och yttrandefrihet = pressfrihet?

Definitionen på LinkedIn är följande på Wikipedia: ”LinkedIn är en webbtjänst där man kan sköta sitt privata och professionella nätverk. Tjänsten är huvudsakligen inriktad på att man ska kunna återknyta kontakten med gamla vänner och kollegor. Med hjälp av sitt kontaktnät kan man sedan hitta nytt arbete eller nya affärsmöjligheter.

Hur gör man? Hur söker man jobb via detta sociala media som är så omtalat av en del? Linus berättar att där finns den faktiska möjligheten att söka i en bransch man är intresserad av, eller ett företag, kanske en person som har kontakter som sprider detta vidare till andra. Och att man även blir uppsökt av själva arbetsgivarna till slut. Han ger ett exempel på hur spridningen går till:

– Man söker via nätverk, istället för direkta kontakter; Det ger en exponentiell effekt, med kontakternas kontakter, säger han lika självklart som 1+1 är 2…

– Sökandet sker i digitala nätverk och de plattformar som interagerar på arbetsmarknaden.

– Det handlar inte om direkta nätverk utan om nätverkens nätverk, förklarar han. Såhär är det: Om man känner 100 personer, och dessa i sin tur känner 100 personer blir det 10.000 potentiella arbetsgivare!

– Och om man känner 50 personer blir det 500!

Men först måste man veta vad man vill och bestämma svar på följande frågor;

1.      Vad vill jag?

2.      Vad kan jag?

3.      Vilken typ av bransch/företag är jag ute efter?

4.      Är det någon speciell typ av organisation jag vill jobba med?

Wikipedia informerar vidare: Som registrerad användare skapar man en profil med uppgifter om sig själv. Man kan bjuda in andra personer att bli kontakter i sitt nätverk. Det ska vara personer som man redan känner och litar på för att ge ett starkt och värdefullt nätverk. Om dessa personer inte sedan tidigare finns på LinkedIn måste de först registrera egna profiler för att kunna bli kontakter. Dessa personer kan i sin tur bjuda in personer som de känner och börja bygga sina egna nätverk.

Om man anger vid vilka skolor man har studerat och på vilka arbetsplatser man har arbetat så hjälper LinkedIn användaren att komma i kontakt med tidigare studiekamrater och arbetskollegor. Användarens kontaktnät består av egna kontakter, deras kontakter (andra gradens kontakter) och även dessas kontakter i ytterligare ett led (tredje gradens kontakter).

Man kan använda sitt nätverk på olika sätt:

  • För att hålla kontakt med personerna i det egna nätverket och alltid ha aktuell information om var de arbetar eller studerar.
  • Man kan, av en gemensam och betrodd kontakt, bli presenterad för en arbetsgivare eller affärspartner som man vill komma i kontakt med.
  • Arbetsgivare kan söka kompetent personal och få dem rekommenderade av personer som de redan känner och litar på.
  • Arbetssökande kan hitta kontakter på ett företag de vill arbeta på och få insikt i hur det är att arbeta på just den arbetsplatsen

Så, vad väntar du på? Du förlorar ingenting på att registrera dig och försöka. Jag ska göra det och återkomma och skriva en artikel med det resultat jag får. Vi läses om ca en månad? Du som också söker jobb; testa så vi kan jämföra våra resultat?

Sharing is caring:

Gästkrönikör

CoachingGuiden bjuder regelbundet in gästkrönikörer som delar med sig av sin kunskap.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Social media & sharing icons powered by UltimatelySocial