Att synas för att få ett jobb

Av Beate Möller 

Idag är det viktigt att du tänker nytt i ditt arbetssökande. Det är ofta många sökande per tjänst och konkurrensen är tuff. Därför behöver du hitta kreativa sätt att söka arbete på. Samtidigt som du behöver sticka ut för att synas. Du behöver helt enkelt förmedla vem du är genom att visa vad du vill och vad du kan menar Gerd Wallin som är personlig coach. Gerd är känd för att söka arbete på kreativa och icke konventionella sätt som gör att man skiljer sig från mängden. Nu hjälper hon också sina klienter med att hitta jobb genom nya vägar.

Gerd Wallin

Hur gör du när du hjälper dina klienter att hitta arbete?
– Jag har till exempel kontaktat rekryteringsföretag för att hjälpa personer att komma dit på intervju, säger Gerd. Fler av mina klienter har jag tipsat till en vikarieförmedling där de fått arbete. Vidare har jag ringt till en stor matvarukedja och ordnat arbete till en person.
Hon har också gått till olika stora butiker och serviceinrättningar och frågat hur det ser ut med anställningar där. Vi har även workshops där coachklienter tipsar varandra om jobb, tillägger hon. Gerds arbete är populärt och har resulterat i att många av hennes klienter har fått nytt
jobb.

– Det är stor skillnad mot fem, tio år sedan. Då räckte det oftast med att skicka in ditt CV, du fick svar och kom på intervju.  I dag får merparten av dem som söker tjänsten inte ens ett svar på sin ansökan. Gå till företaget direkt istället och lämna din ansökan till rätt person, säger Gerd.

Skilj dig från mängden
– Numera är det som sagt många arbetssökande och du behöver sticka ut för att synas, säger Gerd. Du behöver göra något som gör att arbetsgivaren vet att du finns.

– Hur ska arbetsgivaren annars får reda på att du existerar med dina förmågor och kompetenser. För att kunna ta dig framåt behöver du också våga ta för dig. Gå istället ut i miljöer där du träffar nya kontakter som kan leda till en ny arbetsgivare. Det kan vara på biblioteket, i mataffären eller en mässa, säger Gerd med eftertryck.

Visa vem du är
I framtiden kommer det att vara mer och mer viktigt att du visar vem du är. Det kommer att bli ännu vanligare att vi rekommenderar varandra till jobben, enligt hennes erfarenhet. Man kommer att ta hänsyn till hur du fungerar på arbetsplatsen, vilka värderingar du har och så vidare.
– Därför är det så viktigt att du visar vem du är, vilka förmågor och egenskaper du har. Det är betydelsefullt att du visar upp dig i stället för att sitta hemma på kammaren. Ska du ha ett jobb behöver du ta för dig, avslutar Gerd.

Fler kreativa tips från Gerd Wallin
• Ta fram en pin där ditt yrke står, eller en pin med någon av dina förmågor eller egenskaper. Till exempel – Jag är bra på att möta människor. Jag drivs av att nå resultat. Din pin kan du sedan ha på dig på jackan.
• Gå till biblioteket och fråga om du får ordna ett möte med andra arbetssökande. Ett möte där man kan tipsa och stötta varandra.
• Ta kontakt, till exempel på kursen, i föreningen, med damen i kassan i mataffären, spärrvakten, den som sitter bredvid dig på bussen, brevbäraren och så vidare. Berätta att du söker arbete och var tydlig med vad du kan och vilken typ av arbete du söker.

Sharing is caring:

Gästkrönikör

CoachingGuiden bjuder regelbundet in gästkrönikörer som delar med sig av sin kunskap.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Social media & sharing icons powered by UltimatelySocial