Ballard: ”Finn din flock!” Del 1

Ballard: "Finn din flock!" Del 1Patti Ballard är bosatt i San Fransisco i Kalifornien. Hon har sedan tolv år tillbaka ägnat mycket tid åt att underhålla sin inre rackarunge med levande historia. Hennes absoluta favoriter är att agera som soldat i Napoleons armé eller som brittisk kolonial krigare.

Rollspelen är ofta öppna för allmänheten där det ingår att guida besökarna tillbaka i historien kring tiden man återspeglar, även genom muntligt berättande.  Patti skiner som en sol och med ett leende på läpparna minglar hon självsäkert och delar generöst med sig ur sin historiska kunskapsbank.

– Det skiljer sig inte mycket mot än när jag var barn och klädde ut mig till pirat eller soldat. Bara att nu är leksakerna dyrare!

Patti är soldat i rollspel ungefär två gånger i månaden under perioden mars till oktober. Hon har deltagit i sex olika levande historiesällskap och rest på evenemang i USA, Kanada, England, Tyskland och Italien.

Hon är uppvuxen i North Carolina vilket man kan ana spår av när hon berättar.

Ett råd hon ger dig som vill leva din dröm är att det kan vara svårt att göra det ensam:

– Finn din flock, menar Patti. Sök upp en grupp människor som sysslar med det du tycker om. Om det är något som verkligen passar dig kommer de andra att märka det på din uthållighet och entusiasm.

Ballard lever som hon lär och äger en gedigen konstnärssjäl och ett kvickt intellekt. Hon har en magisterexamen inom måleri och hantverk från universitet i San José. Patti har också en hemsida där hon delar med sig av sina erfarenheter om levande historia med bilder från slagfälten. Här säljer hon handgjorda och målade skulpturer som föreställer soldater.

Berätta hur allt började!

– En kompis och jag var ute en dag i en park när vi råkade snubbla över ett pågående rollspel för det amerikanska inbördeskriget. Jag frågade nordstatskaptenen Bob Garbish om kvinnor kan delta i spelen. Han svarade:

– Så länge du bär uniform och ser ut som en soldat på tio yards avstånd är du välkommen.

Sagt och gjort. Kapten Garbish bjöd hem henne till sig där hon provade en blå nordstatsjacka och en militär keps i filt. Han tog ett fotografi av Patti och bjöd in henne till en levande historieklubb: nordstatsbrigaden ”20:e Maine”.

– Eftersom jag är uppvuxen i den amerikanska södern kändes det som att jag förrådde mitt ursprung. Men jag valde att inte bry mig om det eftersom jag tyckte det kändes fel att förklara för besökare vid spelen varför jag i rollen som sydstatssoldat tolererar slaveri.

Beskriv en situation där du kände dig fullständigt levande och i enorm kontakt med ditt inre mirakel jag!

– Jag tillåter mitt inre barn styra stora delar av mitt liv. Eller min inre rackarunge, kanske jag föredrar att kalla henne. Hon gillar färger och texturer. Jag kan känna henne när jag iakttar världen omkring mig utan att tänka på någonting speciellt. När jag bara är här och nu.

Militärfigurerna du målar; berätta hur den idén växte fram!

– Som barn lekte jag med leksakssoldater av plast. På senare år när jag gjorde efterforskningar kring militäruniformer upptäckte jag att det fanns militär miniatyrer. Europa har en lång historia av målning av skulpturer och leksakssoldater. De jag målar är oftast tillverkade i Spanien, Frankrike, England och importerade hit till USA.

Så här kan en dag från gryning till skymning se ut för ett event som återskapar det amerikanska inbördeskriget; där året alltid är 1863:

Roaring Camp

Lördag 26:e maj 1863:

06:30…Revelj

07:45…Morgonrapport

08:00…Officersmöte

09:30…Bataljonformation

10:00…Parad genom staden

12:15…Bataljonformation

12:30…Första engagemang

15:15…Bataljonformation

15:30…Andra engagemanget

18:00…Lägret stängs för allmänheten

Revelj är väckning med hjälp av trumpetare och kanoneld klockan halv sju på morgonen. Efter det, samlas sergeanterna för rapportering om hur många av soldaterna från respektive kompani som är sjuka, närvarande eller saknade. Officerarna har sedan möte inför dagens strider och scenarior. Där de planerar vem som ska segra. Sedan radas bataljonerna upp och granskas vilket kallas: bataljonformation. Klockan 10.00 marscherar soldaterna genom staden. Och det första engagemanget, det är då krigsslaget börjar.

Besök Patti Ballards hemsida: http://memirr.com

Ballard: "Finn din flock!" Del 1

Elisa Grusell

Upptäcktsresande empat med en passionerad konstnärssjäl och brinnande intresse för andlighet, andra kulturer och mänskliga rättigheter. Grundare till Swedish Down Town Consulting & Productions och MenaTidningen.se samt tidigare ordförande för svenska föreningen för andningspedagoger och delägare av filmbolag. Har skrivit flera filmmanus och producerat dokumentärfilm; utvecklat lärande spel samt lett projekt för utsatta ungdomar och internationella seminarier inom personlig utveckling.

Social media & sharing icons powered by UltimatelySocial