Coacher var hämtar ni er inspiration?

Inspiration

Ett av mina kärnvärden är autenticitet. Att alltså försöka att leva som jag lär. Jag tror på det jag gör och gör det jag tror på. Att säga att jag alltid gör det vore rätt förmätet, däremot att göra det jag mäktar med för att det ska vara så är nog mer nära sanningen.

Om nu min dröm är att alltmer verka och leva som coach i varenda cell och en av coachingens byggstenar är det livslånga lärandet, så känns det angeläget för mig att ha ett dynamiskt förhållningssätt till mig och min förståelse av vad coaching är. Allt eftersom dagarna går får jag nya erfarenheter och söker mig också hela tiden till ny input för att fördjupa mina kunskaper och vidareutveckla mina coachande förmågor. Att vara coach ser jag med andra ord som ett utvecklingsprojekt som aldrig tar slut. I det här inlägget tänker jag dela med mig av var jag hämtar min inspiration idag med fokus på inspiration, utveckling och utmaning.

Mitt andra ben i verkligheten är att jag idag arbetar som skolutvecklare och ITpedagog. Min  ambition med coaching var att fortsätta inom skolans värld och där använda coachpaletten på flera olika sätt gentemot elever genom kollogacoaching, håller fortbildning om ett coachande förhållninssätt och nu coaching av chefer i ledarrollen och genom verksamhetscoaching. I min roll som ITpedagog är naturligtvis webben en kraftkälla för ett livslångt lärande där. Det kunde jag ju ganska lätt flytta över till min coachvärld.

Min första utmaning blev att bygga ett nätverk av aktiva coacher på webben, kanske framför allt i sociala medier som facebook. Det var viktigt för att inte stå ensam och bli så sårbar i den akademiska skolvärlden. En värld där allt granskas oerhört kritiskt och inte som i coachvärlden, mer hjälpsamt nyfiket. Jag hittade en del addade och det ledde till att mitt socialmedier-nätverk växte.

Efter ett tag insåg jag att det var en stor skillnad på hur en del coacher statusuppdaterade och hur skolmänniskor statusuppdaterade. Intressant i sig. Hur talar en coach om sin vardag och hur talar en skolmänniska om sin? Vems är verkligheten de lever i? Är den så olika? Båda grupperna arbetar med mänsklig utveckling. Eller är jag för generaliserande nu? Jag iakttog hursomhelst en skillnad. Kan det vara så att coacher genom sina kunskaper och verktygslådor faktiskt får en annan förmåga att välja inställning eller behöver vi som grupp lyssna och anamma ett kritiskt vetenskapligt förhållningssätt, för att göra branschen ännu mer seriös? Hm…

Jag valde alltmer att statusuppdatera utifrån mitt coachchtänk även om jag emellanåt tänker och skriver som skolutvecklare, ITpedagog och personliga Camilla också. När jag kollar mina gamla inlägg på facebook ser jag att det hänt en hel del med mitt sätt att uttrycka mig på webben. Nätverkandet på facebook har lett till oerhört många trevliga kontakter och jag ha fått massor av tips på bra coachsidor, bloggar och lärt mig en hel del av andra coacher. Idag är min utmaning att i högre utsträckning förflytta socialamedier-nätverkande till nätverkande IRL. Ett nätverkande jag tidigare helt var i avsaknad av i skolkulturen, men även där har min roll som ITpedagog förflyttat mig ut på webben och ut i verkligheten för nätverkande inom hela Sverige och ibland i världen.Det är ju utanför trygghetszonen det händer. Det har lätt till alldeles fantastiska möten, med människor jag inte ens visste fanns tidigare. Det har dessutom lett till små pusselbitar på vägen i mitt livslånga lärande. Jag har som mål 2013 att få en fördjupad IRLkontakt med minst 10 coacher. Är du en av dem? Kontakta mig gärna.

När det gäller grupper på facebook tittar jag aktivt idag på några som har med coaching eller attityd att göra. Följande inspirerar mig just nu då och då även om det skiftar lite emellanåt:
Hur jobbar vi coacher?
grupp med Nina Jansdotters team

Nu stänger vi gnällhörnan

Sidor på facebook jag inspireras av är:
Robin Sharma

Framsteg

Personligt ledarskap

Tittar också på facebooksidor med citat som  kan vara hjälpsamma när jag behöver lite pepp. Vet att många retar sig på foton med citat, men själv känner jag ofta att en del talar till mig och att jag får dem som jag behöver i mitt flöde och annars blundar jag såklart.
Positive vibes

Positive outlooks

Ett annat sätt att bli inspirerade har varit att prenumerera på olika coachers nyhetsbrev och här vill jag framhålla mina favoriter just nu och har du några bra att tipsa om så kommentera gärna och skriv dit dem:
David Stiernholm och hans strukturtips Klart!

Veckans coachtips 100% Åkerman

Olof Röhlander Veckans peptalk

Max Söderpalm

Accelerera med Ola Wallström:

På mitt sängbord ligger alltid minst två böcker om coaching eller personlig utveckling i någon annan form Just nu ligger Att leva och verka till 100% eller De 7 goda vanorna av Stephen R Covey och Confidence The art of getting whatever you want av Rob Yeung.

Bland coacher på webben är Robin Sharma absolut favoriten jag ständigt återkommer till och åtskilliga är de youtubeklipp jag sett och hört och låtit mig inspireras av med honom. I takt med att jag gör alltfler utflykter på webben blir världens coacher alltmer en del i mitt nätverkstänk. Hur kommer det att påverka mig som coach? Hur kommer det att påverka mitt livslånga lärande?

Just nu hjälper mig den här webbtidningen också att få insikt i hur coacher arbetar och tänker. Det är jag tacksam för.

Åh nej det räcker inte att lära mig själv på webben, eller i nätverk IRL, min nyfikenhet och lärtörst är alltför stor, så jag har som mål och ambition att också gå fler utbildningar med tiden. Just nu går jag en utbildning: ABLC – Association of Business and Leadership Coaching . En certifieringsutbildning i verksamhetsrelaterad in-house Coaching. En utbildning där jag vill vässa sågen och bli grym på att coacha chefer och verksamheter, passande för en skolutvecklare. Jag kommer där också få verktyg för att coacha grupper och team, användbart och nödvändigt i skolvärlden, som sällan har tid med coaching av enskilda individer. Dessutom tror jag grymt mycket på ett växande i grupp och det mervärde det ger på olika nivåer.

Sedan är det ju jag och min underbara iPhone. Jag lärde mig min iphone genom att leta upp så många appar jag kunde som handlade om coaching för några år sedan. Det har inte direkt blivit färre appar även om mitt intresse har avklingat något.

Ett livlsångt lärande oavsett i vad ger mitt liv en mening och jag lägger mig med nyfikenhet och vaknar med detsamma. Varje dag är ju en möjlighet till nytt lärande och jag vill så gärna veta mer när jag lägger mig ikväll än jag visste igårkväll. Tack alla underbara delare på webben, Sharing is caring och ni förgyller mina dagar och fyller på mitt förråd med pusselbitar. Coaching i mig blir större för varje dag som går, eftersom jag väljer det!

 

Camilla Rudevärn

Skolutvecklare, IT-pedagog och coach. Idag fortbildar jag lärare i hur man kan använda coachingens verktygslåda och förhållningssätt inom skolans värld. Jag tror på ett livslångt lärande där man fokuserar på talanger och förmågor, där utmanad potential, inre drivkraft och eget ledarskap ger helt nya resultat oavsett ålder. Att få äran att se människor utvecklas har gjort coaching till en sann passion för mig.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Social media & sharing icons powered by UltimatelySocial