Debattartikel: Vi måste ändra inställning till våra pengar

Pengar är ett känsligt ämne, och ännu känsligare kommer det att bli om vi vägrar att prata om det. Det är dags att vi tar tag i vår ekonomi och ändrar inställning till våra pengar innan det är försent.

Sami SuliemanGenom att inte ha rätt inställning till våra pengar avsäger vi också vår kontroll över dem. Istället för att vi kontrollerar vår ekonomi, kontrollerar den oss. Detta är ett stort problem idag, inte minst i relationer. 80-90 % av våra skilsmässor grundar sig idag nämligen i vår ekonomi, men det är inte hela historien.

Hela historien ser nämligen lite mörkare ut än ett par, visserligen skrämmande, siffror på svart och vitt. Det är symptomen som är de största energifällorna – symptom som lätt skulle kunna fixas till.

Symptomen på att man har fel inställning till pengar är att man känner sig frustrerad, irriterad och bråkar mycket med sin partner. Detta är något man gör för att man inte kommunicerar tillräckligt med varandra, vilket i sin tur handlar om att man inte känner sig tillräckligt lugn eller trygg i sin ekonomi för att kunna prata det.

När detta självförnekande rotas tillräckligt djupt slutar det oftast på samma sätt; situationen blir ohållbar och vi har låtit våra egna pengar besegra oss. Vare sig det är i vår relation eller fall det kommer långt senare – i vår pension – så har vi stuckit huvudet i sanden så länge att sanden strypt både oss och våra tillgångar.

70 % av alla Sveriges pensionärer livnär sig idag på bidrag och 15 % av alla pensionärer klarar sig bara nätt och jämt. När vi går i pension förlorar vi nämligen i snitt cirka 2,4 miljoner kronor.   Det är mycket pengar att titta bort ifrån; skulle du bli erbjuden samma summa pengar istället för att förlora dem kanske samtalet hade varit lite lättare – men inte lika nödvändigt.

Vi måste börja sticka upp våra huvuden ur sanden och börja andas igen. Vi måste börja prata om vår ekonomi och vi måste börja värdera den. 20 år som ensam och fattig pensionär är en lång tid. Tid som vi borde kunna ägna åt att ha kul istället för att snåla och ångra att vi aldrig tog det där samtalet.

Genom att ta tag i det obekväma får vi en mycket bekvämare framtid. Värdera dina pengar – de är vad som kommer att avgöra hur du spenderar din tid. Och tid, det är det värdefullaste vi har.

Sami Sulieman,
VD för Prescott Lewis

Gästkrönikör

CoachingGuiden bjuder regelbundet in gästkrönikörer som delar med sig av sin kunskap.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Social media & sharing icons powered by UltimatelySocial