Det kraftfulla perspektivbytet!

 

Göran2

”Mitt i min djupaste förtvivlan kom insikten:

Den gamla modellen fungerade inte längre!”

Göran Stenberg

Den senaste tidens ökande arbetslöshet har medfört att situationen för de som har arbete blivit alltmer pressad. Stressen ökar i takt med krav på effektiviseringar och ständiga omorganisationer. Allt detta sker under förevändning att svara upp mot marknadens och uppdragsgivarnas förväntningar. Konflikter uppstår och jag har under det gångna året lotsat ett par arbetstagare genom två mycket svåra sådana. I båda fallen ledde det till framgång: 1. Ett i sammanhanget rekordstort skadestånd betalades ut på grund av att arbetsgivaren höll fast vid en uppsägning som var olaglig. 2. Arbetstagaren bytte till ett arbete, som i högre grad motsvarade dennes kompetens och ambition.

Den gemensamma nämnaren var att de drabbade lyckades, med min hjälp, att se på sig själva och sin egen roll i konflikten genom motpartens ögon. Därefter blev det lättare att reda ut vilka av kraven som var möjliga att gå till mötes och vilka som var oförenliga med deras egna ambitioner och önskningar. En annan effekt var också att de samtidigt fick upp ögonen för vad de på ett djupare plan önskade sig av arbetet och även av livet i stort. Denna typ av perspektivbyte är ofta en mycket omvälvande upplevelse och något som kan behöva stöd och guidning. Här kommer, förutom förstående medmänniskor och en stödjande omgivning, vi coacher och samtalspartner in i bilden. Jag har genom åren själv sökt hjälp i motsvarande och andra situationer, då jag känt att jag kört fast. Känslan av att ha någon som oreserverat står på min sida, men som ändå vågar vara ärlig, har visat sig vara nyckeln till framgång.

I mitt fall ledde en yrkesmässig och personlig konflikt år 2004 till att jag påbörjade ett omfattande ”inre renoveringsarbete”. När jag såg på mig själv genom mina ”antagonisters” ögon, upptäckte jag saker som jag ville förändra! Då inleddes en process som pågår ännu och förmodligen livet ut. För jag vill inte tro att jag någonsin blir färdig. Jag är beredd på att processen ibland kan medföra känslor av skuld, skam och otillräcklighet. Det är denna skuggsida som gör det möjligt för mig att upptäcka och leva i ljuset av en utveckling utan slut. I detta ljus upptäcker jag ständigt nya sidor av mig själv och mina medmänniskor. Svårigheter och hinder förvandlas då till spännande utmaningar och möjligheter.

Detta ljus vill jag leva i och förmedla till andra! Och ett av mina redskap är och förblir: Det kraftfulla perspektivbytet…

Göran StenbergGöran Stenberg
samtalspartner och coach

www.samtalspartnern.se

 

Sharing is caring:

Gästkrönikör

CoachingGuiden bjuder regelbundet in gästkrönikörer som delar med sig av sin kunskap.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Social media & sharing icons powered by UltimatelySocial