”Du har munnen med dig vart du än går!”

I ett parallellt universum
I ett parallellt universum

Föreställ dig vissa livsavgörande tillfällen! Du visste inte att det var det då, men nu
vet du det. Med facit i hand.

I ett parallellt universum, vad har du gjort där som du inte gjort här? Vilka val har andra i din närmaste omgivning gjort där som de inte har gjort här? Och vilken effekt tror du att det har haft på dig och andra i ditt liv?

Jag tror att våra liv är så mycket mer avancerat sammanvävda än vi anar. Vare sig om det finns ett till universum eller ej. Vare sig vi är religiösa, andliga eller ateister, så är en sak säker att vi påverkas av varandra till mycket högre grad än vi kanske förstår.

I augusti i år dog min norrländska moster och hennes mamma, min norrländska mormor, inom loppet av en månad. Först min moster i cancer, sedan mormor kort efter. Min moster var vacker som Elisabeth Taylor och min kära mormors karaktär för tankarna framförallt till det amerikanska mediet Allison Dubois som verkar ha en ganska skarp tunga. Precis som mormor.

”Ni har munnen med er vart ni än går!”, uppfostrade min mormor sina tre döttrar och sin son. Min moster som såg ut som Elisabeth Taylor och gillade Elvis tog till sig budskapet mest av alla barnen och kunde verkligen ge svar på tal.

På sjukhuset, sa hon ifrån och eftersom hon var en estet ut i fingertopparna vägrade hon bära sjukhuslinnet utan hade på sig sina egna färggranna kläder, in i det sista. Hon var en tuff böna och så rökte hon mycket men när hon kom på sin lillasyster som tonåring med att tjuvröka cigarretter tog det hus i …

En till synes kort stund där en tvist uppstår men som kan sätta livet på helt nytt köl, mot än om den influensen aldrig hade funnit där. Min moster som lever är rökfri än i dag.

Blicka i backspegeln mot din barndom. Din tonårstid. I 20 – 30-årsåldern och ända upp till där du är i dag. Vilka val gjorde du? Vilken väg tog du? Vilka vägskäl kom dina närmaste till och hur påverkade den riktning de gick åt din tillvaro och din syn på dig själv?

Tänk om någon omkring dig inte längre skulle ha funnits kvar i livet, eller flera? Tänk om dina föräldrar dog tidigt. Hur tror du att det hade präglat dig mot än om de fortfarande hade varit vid liv?

Den där olyckan du var med om som barn eller tonåring. Tänk om du dog där. Nu vet du hur livet blev efter den dagen. Men tänk om det hade varit ditt slut. I en annan lika verklig verklighet.

Tänk alla människor som du inte skulle ha mött och påverkat om du inte hade levt från då till nu. För med handen på hjärtat, hur tror du deras liv hade blivit om de aldrig hade fått möta dig? Om de efter den dagen aldrig fått ta del av ditt varande, dina tankar, funderingar och värderingar?

Hade de då gjort samma val? Dina syskon? Dina vänner? Dina klienter? Dina arbetskamrater? Din älskade?

 

 

 

 

 

 

Elisa Grusell

Upptäcktsresande empat med en passionerad konstnärssjäl och brinnande intresse för andlighet, andra kulturer och mänskliga rättigheter. Grundare till Swedish Down Town Consulting & Productions och MenaTidningen.se samt tidigare ordförande för svenska föreningen för andningspedagoger och delägare av filmbolag. Har skrivit flera filmmanus och producerat dokumentärfilm; utvecklat lärande spel samt lett projekt för utsatta ungdomar och internationella seminarier inom personlig utveckling.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Social media & sharing icons powered by UltimatelySocial