En julklapp med tålamod i

En julklapp med tålamod iVart har tålamodet tagit vägen i vår värld? Det mesta både online och IRL skriker kravfyllt: ”Du måste skynda dig!” Men vad är det för fel på att saker och ting får ta den tid de tar?

Kan det vara så att en promenad bland julskyltningens spektakel, en fika med en god vän eller att träna på gymmet en stund egentligen är en lösning i sig även om det inte verkar vara det vid första anblick?

Det kanske sker något på en djupare nivå när vi distraherar oss ett litet tag med något helt annat än själva dilemmat vi stirrar oss blinda på.

Vart tog det gamla hederliga processandet vägen?

Kanske ska inte alla beslut fattas omedelbart? Kanske sker ett processande av problemet som behöver lösas i ditt liv fastän du inte märker det? Under ytan. Så länge du är snäll och kärleksfull i första hand mot dig själv och tar hand om det grundläggande i ditt liv. Kan det vara så enkelt? Ja, det tror jag att det är. Inte alltid, men ofta.

Att våga ge saker tid att utveckla sig naturligt, istället för att klämma fram ansträngda och ihåliga resultat bara för att vi tror att det är så det bör vara. Det håller ändå inte på lång sikt. Om det inte är äkta.

Minns du något tillfälle där du tvingades att fatta ett beslut under press och stress? Hur bra blev det? Nu med facit i hand? Ibland spelar våra olika beslut ingen större roll, men i vissa fall kan det avgöra om vi kommer att leva eller att dö.

Små situationer kan vara: ska du köpa Expressen eller Aftonbladet? Eller båda? Om du ska välja Marlboro eller Marlboro light?

En stor situation kan till exempel vara: när och var du ställer resväskan när du är utomlands på arbete eller semester som mot alla odds leder till att du anklagas på falska grunder för ett smuggelbrott du är oskyldig till och fängslas utan rättvis rättegång som följd.  Då får du se vilken ovärderlig gåva tålamodet är!

Tålamod kan både vara bra och dåligt. Om någon kastar skit verbalt mot dig eller med sitt sätt att agera på, då blir det snarare en last.

Kanske har du sett på samma barnprogam för hundraelftegången. Kanske dreglar din hund vid matbordet trots många, många åthutningar. Oftast är tålamod någonting bra, på olika sätt i varje given situation. Det är i alla fall undervärderat i vårt moderna samhälle, anser jag.

Det är också snart jul, en mer eller mindre mysig period på året. Bra tid för tålamod här mer än någonsin när man hör plånboken sucka och gråta bland prassel från alla presenter som slås in till toner av ”O Heliga natt”.

Om tomten finns på riktigt kanske du skulle önska dig en julklapp med tålamod i!

Om du har en dröm och inte är stenrik, då är tålamodet en kvalitet som kan vara väldigt bra att ha.

Men det kan också vara så att du gör allting rätt och ibland blir det som du vill och andra gånger inte. Och vem som drar i ödestrådarna vet inte jag. Men jag väljer att tro att det kanske finns en anledning till att saker tar mer tid än vi önskar, emellanåt.

Kanske finns det en gudomlig tajming, trots allt, och där i kanske tålamodet spelar sin främsta roll. Du kanske inte har allt du önskar för att du inte är redo än. Kanske får du det tids nog. Men inte riktigt än, utan när det är meningen. Och vem som bestämmer det, vet jag inte heller.

Men vad det än är du funderar på. Hur lång tid du än har på dig innan beslutet måste vara fattat, så glöm aldrig att det viktigaste av allt är att vara tålmodig med dig själv.

 

Elisa Grusell

Upptäcktsresande empat med en passionerad konstnärssjäl och brinnande intresse för andlighet, andra kulturer och mänskliga rättigheter. Grundare till Swedish Down Town Consulting & Productions och MenaTidningen.se samt tidigare ordförande för svenska föreningen för andningspedagoger och delägare av filmbolag. Har skrivit flera filmmanus och producerat dokumentärfilm; utvecklat lärande spel samt lett projekt för utsatta ungdomar och internationella seminarier inom personlig utveckling.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Social media & sharing icons powered by UltimatelySocial