Att vara känslomässigt närvarande

En krönika om att vara känslomässigt närvarandeNyligen skulle jag träffa någon på ett kafé angående ett projekt. Han var sen. Och när han väl dök upp pressade han sig fram mellan borden och människorna.

Olyckligtvis, smällde hans portfölj dessutom till en gammal dam och en ung tjej så de skällde efter honom likt en oharmonisk orkester som ackompanjerade honom.

Svetten rann nedför hans panna. Och när han väl anlände till bordet jag satt vid, utbrast han med andan i halsen: ”Jag har BARA 30 minuter på mig!”, samtidigt som han tittade nervöst på klockan och gav order åt personalen att komma för att tjäna honom. De såg något skrämda ut.

Men känslan av att sitta och stirra in i ett tomt skal, likt ett hologram som sänts till platsen för att robotaktigt utföra arbetet istället, fick mig att haja till av obehag.

Jag vill absolut inte verka oförstående, på något sätt. Jag är väl medveten om att livets egna villkor inte alltid går i samklang med våra egna intentioner och planer.

Som andningspedagog är en avgörande komponent till framgång att vara just känslomässigt närvarande med klienten. För att hen ska känna sig sedd, hörd och trygg. Och tid är något många har ont om i dag. Därför törstar desto fler efter de som verkligen kan vara där emotionellt. Ibland betalar vi till och med för casino online det.

Tänk….

En så enkel sak som har blivit så svår.

Det är som om att vi hade massor med sugproppar fästa vid våra skallar. Eller föreställ dig hur 25 personer rycker och sliter i dig. Alla i ett försök att få dig att lyssna och göra klart det som ligger där och väntar. Inte undra på då att vi inte kan koncentrera oss.

Men om vi börjar att beta av allt efter bästa förmåga. En efter en. Så blir det till sist TYST… och inget blir kvar som drar oss bort ifrån vår nuvarande situation.

Ibland måste vi hela något gammalt inom oss för att komma hit. Andra gånger bör vi skrida till handling, rent konkret, och byta kost- och motionsvanor, vänner, jobb, partner eller kanske land?

Men erfarenheten har visat mig, att det viktigaste budskapet till oss själva, när vi känner att vi inte längre förmår vara där känslomässigt för något eller någon annan, är att det är dags att på fullaste allvar finnas till för sig själv.

 

 

 

Sharing is caring:

Elisa Grusell

Upptäcktsresande empat med en passionerad konstnärssjäl och brinnande intresse för andlighet, andra kulturer och mänskliga rättigheter. Grundare till Swedish Down Town Consulting & Productions och MenaTidningen.se samt tidigare ordförande för svenska föreningen för andningspedagoger och delägare av filmbolag. Har skrivit flera filmmanus och producerat dokumentärfilm; utvecklat lärande spel samt lett projekt för utsatta ungdomar och internationella seminarier inom personlig utveckling.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Social media & sharing icons powered by UltimatelySocial