F.F.F. Fasansfullt. Fashionabel. Fasad.

F.F.F. Fasansfullt. Fashionabel. Fasad. När jag för allra första gången gled genom de centrala delarna av Aten i taxi njöt min själ fullt ut av det praktfulla havet av stiliga gudar och gudinnor med stora coola solglasögon. I eleganta kläder och fashionabla väskor. Glittrande smycken och skinande skor.

Askungen hade nått sin destination och dansade vals på festen i sitt blivande palats. Men ska sanningen fram, så kan diamanter både blända och skära djupa sår.

Vem vet egentligen vem som är lycklig på riktigt? Det är ju enkelt att visa något utåt som inte stämmer inåt. Att hålla upp en vacker fasad.

En fasansfullt fashionabel fasad.

Ett grekiskt hängivet modelejon och en fransk strikt von madame diskuterade och gestikulerade härligt vitt och brett om arvsynden båda väl kände till från sina hemländer. Man håller en fasansfullt fashionabel fasad eller dör, i Frankrike, Italien, Grekland och Spanien, konstaterade de.

Och vad det i praktiken betydde skulle jag snart få se på nära håll åren som följde. Jodå. Man ljuger helt enkelt! Om både små och stora skeden i livet.

Jo. Jaså. Jaha, tänkte jag och blev förvånad. Här var det något som kändes märkligt. Men efter ett tag drogs även jag med i karusellen. Snart stod en sak klart för mig, om jag skulle platsa i det här medelhavssällskapet så var spelreglerna tydliga:

Ljug för grannarna.

Ljug för arbetskamraterna.

Ljug FRAMFÖRALLT för släktingarna om inte skam ska gå på torra land.

Ironiskt nog, hade jag jobbat stenhårt i flera år på att våga stå fast i mig och äga min egen sanning. Äkthet och ärlighet i alla angelägenheter var min ledstjärna i livet.

Tom från Texas skulle bli den första som gav mig motstånd i min filosofi om att leva så och även hans 80-åriga coach som väglett hemlösa lika väl som Hollywoodstjärnor under många år i deras personliga utveckling. Vad visste de som jag inte visste, tänkte jag, och fortsatte min mission på sanningens motorväg.

Nähä nähä nä!!

Om vi jobbar med ett tema i vår egen personliga utveckling, så påstår vissa att livet testar oss. För att se hur långt vi IRL har kommit. Om vi har lärt oss läxan eller…

Och denna gång hade GUD verkligen överträffat sig själv. Nu var villkoren: såra den du älskar eller ljug och beskydda. Försvara dina egna principer eller människan du håller kär.

”Vi har aldrig någonsin träffat någon med en sådan stark ideologisk karaktär som du, sa den grekiska familjens privata astrolog och homeopat och hans fru till mig, och såg fascinerat på mig med stora ögon: ”Du skulle inte tveka ett ögonblick att dö för det du tror på!”

Kanske stämmer det, men tänk om din övertygelse och dina principer nästan dödar den du håller allra mest kär?

Sharing is caring:

Elisa Grusell

Upptäcktsresande empat med en passionerad konstnärssjäl och brinnande intresse för andlighet, andra kulturer och mänskliga rättigheter. Grundare till Swedish Down Town Consulting & Productions och MenaTidningen.se samt tidigare ordförande för svenska föreningen för andningspedagoger och delägare av filmbolag. Har skrivit flera filmmanus och producerat dokumentärfilm; utvecklat lärande spel samt lett projekt för utsatta ungdomar och internationella seminarier inom personlig utveckling.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Social media & sharing icons powered by UltimatelySocial