Finns det plåster mot skolskav?

ändrad

Ilskan, sorgen och smärtan är så stark att du kan känna den i hela rummet och JA tyvärr är ögonen oftast släckta, helt släckta. Mitt erfarna lite bekväma pedagogiska lärarjag kan i sådan lägen tänka: -Nej det går inte! Varje gång tar då min inre drivkraft mitt nyfikna lärarjag över och överröstar: -Det klart att det går! Hon/han bara måste få tända ögon igen.

Vad gör du då som coach, lärare eller medmänniska när du träffar en ung människa med släckta ögon? I den stunden är det absolut viktigaste målet att få ögonen att tända igen.Det är inte om de når läroplansmål eller följer de normer samhället satt upp. Här krävs helt andra sätt för att möta och bemöta dessa sårbara ungdomar.

Många säger barn med svårigheter. Jag säger barn med sårigheter. Sår som kan läkas och som då ofta låter den inre drivkraften ta fart igen. Men hur?

De ungdomar jag mött är alla utrustade med en extra stor dos mod och en extra stor dos med trots och en järnvilja. Ganska bra egenskaper, om jag väljer att se det så. I skolsammanhang är de vana vid att bli betraktade som extremt besvärliga. De är i mina ögon de bästa skolutvecklarna vi har. De får oss att hitta nya pedagogiska vägar.

Hur närmar man sig ett sårigt barn? När jag försökte med starkt och tydligt ledarskap med tydliga ramar precis som det ser ut i många klassrum gjorde de här ungdomarna det som var rätt för dem just då: De reste sig och gick. De var mina läromästare. När jag fick dem att komma och att stanna då visste jag att mitt bemötande var rätt.

Jag upptäckte att med ett coachande förhållningssätt och ett ärligt respektfullt nyfiket frågande om vad de ville, hur de ville, när de ville så kom jag otroligt mycket längre.

När mår du som bäst? Vad brukar du göra då? I vilka sammanhang?
Det här ledde mig fram till deras intressen. En elev var extremt intresserad av mangateckning. Det kunde få henne att fokusera i timmar. Det fascinerade mig eftersom alla sa att hon inte kunde koncentrera sig och var lättstörd. Vi valde att låta henne måla manga ofta. Hon målade efter klipp på youtube. Hon blev inte bara grymt bra på manga utan även på engelska eftersom alla filmerna var på engelska. Hennes engelsklärare valde att ha en hel del undervisning utifrån filmklippen. Hon klarade de nationella proven i engelska. Hennes dröm var att få tatuera. Idag har hon egna verktyg och tatuerar kompisar…

Flera coachverktyg har varit helt avgörande för lyckas med att få dessa elevers ögon tända igen:

  • Ett ärligt, nyfiket och utmanande frågande för att locka på de inre drivkrafterna.
  • Ett regelbundet feedbackarbete t. ex genom sms som ofta är ett av de sätt man bäst kommunicerar med ungdomar idag. Som IT-pdagog ser jag också fler möjligheter med coaching via sociala medier.
  • Dubbelsmarta mål som utmanar och triggar deras behov av mer äventyrlighet. Spännande, meningsfulla, attraktiva, roliga, tuffa, annorlunda.

Tillåt dessa Emil och Pippiplantor att blomma så kanske vi får fler av de entreprenörer vi faktiskt behöver i Sverige. Vilka gymnasier har plats för tatuerare förresten?
Ett stort tack till alla er ungdomar som slipade mig och gjorde mig till en bättre pedagog, coach och människa. NI vet vilka ni är och ni bor alla i mitt hjärta.

Just nu har jag äran att arbeta med ännu en elev med skolskav. Viktigt för en skolutvecklare och ja det finns plåster mot skolskav och en bit av det plåstret är coaching…

Sharing is caring:

Camilla Rudevärn

Skolutvecklare, IT-pedagog och coach. Idag fortbildar jag lärare i hur man kan använda coachingens verktygslåda och förhållningssätt inom skolans värld. Jag tror på ett livslångt lärande där man fokuserar på talanger och förmågor, där utmanad potential, inre drivkraft och eget ledarskap ger helt nya resultat oavsett ålder. Att få äran att se människor utvecklas har gjort coaching till en sann passion för mig.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Social media & sharing icons powered by UltimatelySocial