Förändringar

Förändra ditt liv

”Förändra ditt liv du vill”, hade Yoda förmodligen sagt. Den lilla figuren med de stora förmågorna att se vad som behöver göras och vad som sker i filmserien ”Stjärnornas krig”.

 

YodaIbland kan vi nog behöva en liten figur som talar om sanningen om oss själva till oss själva och som kan finnas där som en spegel för oss. Det är inte lätt att förstå ibland att det inte är någon annan som kan förändra oss, vi måste göra detta själva.

Och för att förändras, att verkligen tänka och agera på ett annat sätt – det går inte på en dag. Det krävs några dagar med en annan tanke, annat ingångsläge och ett annat utförande för att det sedan ska finnas där. 21 dagar säger en del är det som krävs för att vår kropp ska börja reagera med automatik efter det nya.

För att kunna vara i en förändringsfas under den här perioden behöver du också veta precis vad det är du vill förändra och vad det är som krävs av dig. Vad behöver du tillföra och vad behöver du ge upp för det?

Ibland förväntar vi oss det storslagna när vi tänker på förändringar. Som att slå av och på ett ljus. När vi var mindre och det skedde ganska stora förändringar (tänk framsteg och nya insikter) nästan varje dag då ny kunskap kom in i vårt liv, då var dessa också förknippade med uppståndelse i omgivningen och aha-ögonblick på insidan. Kanske är det många av oss som bär med oss en känsla av att vi inte har förändrats om vi inte får samma härliga känsla som vi fick som barn när vi kunde läsa ett ord för första gången eller när vi fick ta emot familjens jubel när vi kunde knyta skosnörena själv.

Idag är vi inte dessa ”tomma kärl” längre men du kan lugnt räkna med att om du håller i så sker det ett steg till en större förändring varje ögonblick, varje dag.

Ibland behöver vi komma lite på avstånd för att se vad det är som behövs förändras och om det verkligen är en stor förändring vi vill ha. Då och då upptäcker människor att en önskning om förändring egentligen fanns i omgivningens förväntan och inte i det egna sinnet. Det kanske räckte med att möblera om istället för att flytta för att sinnet skulle bli fullt nöjd.

Vi är alla olika personligheter och vi behöver veta vilka vi själva är för att inte låta oss påverkas så lätt av andras tyckande och tänkande.

Ett avstånd till något, en ny omgivning med mera kan också komma med den insikten som behövs för att det första steget ska tas till förändring. Nya glasögon och nya perspektiv kan vara det som gör att vi förstår vad vi själva har skapat och lever i.

Rädsla för våra egna känslor och vad vi tror att vi förlorar kan göra den mest modiga skrämd till att stanna kvar på samma plats. Någonstans är det enbart du själv som kan göra något annorlunda och det kan skrämma upp en hel del.

Vi behöver då fråga oss själva om vi har lust att betala vad det kostar att stanna kvar i ett läge där vi på något sätt inte är helt bekväma och nöjda. Kostar det resten av mitt livs lycka att stanna kvar där jag är och det är värt det…gott, då stannar du kvar. Är vi inte beredda att ta den kostnaden behöver vi acceptera vår rädsla för våra egna känslor, vår rädsla för förlust och därefter släppa taget om den för att kunna hälsa något annat välkommet.

Vi ska inte göra misstaget att mota bort rädslor och ovälkomna känslor för det lär bara fungera som en gummiband som håller fast oss. Vi behöver se dem för att veta dem innehåller. Och jag kan nog säga att det är många som kommer att upptäcka att den egna rädslan bestod mer av förutfattade meningar om vad som skulle hända än vad som faktiskt händer och vad rädslan innehöll.

Så har du kommit underfund med att det krävs en förändring, förändras!

  • Fråga ditt framtida jag vad som behövs göras! Ditt framtida jag minns det säkert och kan tala om detta för dig.
  • Håll i, även om det inte står någon där med pukor och trumpeter varje dag så händer det något. I varje litet ögonblick som du fortsätter med något nytt händer det något i alla dina små celler inom dig.
  • Undersök om det är du som vill förändras eller om det är din omgivning som tycker att du ska förändras. Ibland är det faktiskt inte samma sak.
  • Titta på dina rädslor och hälsa på dem. Vi har svårt att avgöra om de är skrämmande om vi inte ser hur de ser ut och upplever dem. Våra förväntningar (på ont och gott) skapar ibland väldigt stora avstånd mellan verklighet och fantasi.
  • Skaffa ett litet avstånd mellan dig och det som du tycker behöver förändras. Ibland blir vi så upptagna av detaljer att vi missar den stora överblicken.

Lycka till!

Malou

Sharing is caring:

Marie-Louise Thorman

Personal/beteendevetare. Symbolterapeut. Meditationslärare. Psych-K facilitator. Expertcoach på Kvinnokompetensen vars inriktning är ledarskapscoachning. Har sedan barnsben varit fascinerad av drömmar och vår inre värld som består av symboler. Startade för 20 år sedan upp grupper för personlig utveckling där den visualiserade meditationen är i fokus. Arbetar coachande både individuellt och i grupp och har kurser runt om i Sverige.

En reaktion till “Förändringar

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Social media & sharing icons powered by UltimatelySocial