Frihet via det omedvetnas kungsväg

Lou Hedström Bokinge”Frihet under ansvar” är väl för många ett välbekant uttryck, speciellt när vi talar om barnuppfostran. Frågan är vad man menar med dessa ord. Att det finns någon slags begränsning invävd i detta sätt att formulera sig, kan vi säkert förnimma och att begreppet frihet precis som rättvisa, kärlek, lycka, ondska etc. står för lika många olika saker som det finns människor, anar vi troligen. Det som förenar dessa begrepp är dock att många ändå uppfattar dem som något som vi alla vet vad de innefattar, trots att så oftast inte är fallet. En bra början är därför att försöka formulera vad ”frihet” står för i mitt eget liv.

Några frågor som jag då måste ställa mig är: Räcker det med att veta att det jag önskar göra, har jag också möjlighet att förverkliga, även om jag aldrig omsätter det i praktiken? Att slippa göra saker som jag inte vill är naturligtvis också en frihet. Men om vi nu koncenterar oss på den delen som har med frihet att förverkliga exempelvis sina drömmar, så kommer ytterligare frågetecken: Hur ska jag veta att det jag vill är min egen önskan? Hur ska jag veta om det istället är så att jag lever för att förverkliga andras drömmar om hur ”de” vill att jag ska vara, och hur ska jag någonsin kunna få klarhet i detta?

Min absoluta övertygelse är att när vi börjar förlita oss på oss själva – på vår kropp och på vårt psyke – så kommer vi att veta. Vårt undermedvetna vet allt om oss och är vi i det läget att vi har svårt att få tag i svaren på dessa frågor, så har vi ett utmärkt redskap – och det är våra drömmar. Som Sigmund Freud uttryckte det: Våra drömmar är kungsvägen till det omedvetna.

Frihet för mig är att följa min inre kärna och det gör jag genom att ta ansvar för min kropp och mitt psyke genom att äta bra mat, motionera och ägna mig åt det jag finner lustfyllt både i mitt arbete och på min fritid, samt att omge mig med människor som vill mig väl och bejakar hela mig – både mina bra och mina mindre bra sidor. Men för att andra ska kunna bejaka hela mig, måste även jag själv omfamna hela det som är jag. Ett bra sätt att nå dit är att reflektera över mina drömmars budskap.

Jag lärde känna mig själv i mina drömmar
där lätthetens slöjor svävar i enkelhet
där ägodelar är betydelselösa
och
där nära relationer är allt…

Jag lärde känna mig själv i andras drömmar
där tron på Mammon var det svåra
där relationer var betydelselösa
och
där ägodelar var allt…

Jag lärde känna mig själv i våra drömmar
och
valet var lätt…

Förverkligar du dina drömmar? Lever du ditt liv i frihet och på dina egna villkor? Det kan du bara svara på själv…

Lou Hedström Bokinge
INSPIRATIONSFÖRELÄSARE
www.louhedstrom.se
www.louhedstrombokinge.wordpress.com

Sharing is caring:

Lou Hedström Bokinge

Lou är civilekonom och teolog – men främst människa. Firar 14 år som egenföretagare och inspirationsföreläsare inom personlig utveckling, kommunikation och ekonomi. I sina föreläsningar inspirerar hon dig utifrån sin egen livsresa där hon bl.a. tre år efter att ha brutit ryggen i en svår ridolycka besteg Kebnekaises sydtopp. Lou vill förmedla att även om du har varit med om svåra saker i ditt liv, så är det aldrig för sent att utveckla dina inneboende talanger och hitta din inre kraft.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Social media & sharing icons powered by UltimatelySocial