Gå på mingel och sök arbete i ditt nätverk

Av Beate Möller

Det har blivit allt viktigare att nätverka. I det ingår också att gå på mingel. Hur många mingel ska du gå på under året? Är du arbetssökande är det viktigt att fundera på vilka av dessa mingel som är lämpliga att gå till i syfte att hitta ett arbete.

Nina JansdotterNär du är på dessa aktiviteter är det lägligt att passa på att skaffa nya samt återknyta gamla kontakter. Det ger dig en utmärkt möjlighet att sprida budskapet att du söker nya utmaningar. Förbered dig med följande tips från Nina Jansdotter. Nina är karriärcoach och beteendevetare och kommer snart ut med boken ”Arbetslös men inte värdelös”.

Gå igenom vem som kommer till aktiviteten och se vilka personer som kan hjälpa dig i ditt arbetssökande.

– Skaffa dig en överblick över vem som kommer till minglet så att du ser om det är någon speciell person du absolut vill träffa. Fokusera sedan på att du får prata med den personen innan personen kanske går vidare. Många har fler mingel att gå på och tittar bara in lite snabbt på varje aktivitet, berättar Nina.

En del människor kan prata om nästan vad som helst med vem som helst och det är en gåva som absolut inte alla har erfar hon. Förbered dig innan du går iväg på vad du kan prata om.

– Tycker du det är svårt att kallprata så förbered några frågor som du kan använda som ”öppnare”. Det är lättare att hitta samtalsämnen om du håller dig uppdaterad med vad som händer på sociala medier, bloggar, nysläppt musik eller böcker etc. Det brukar engagera de flesta. Ja visst är det ok att kallprata en stund om vädret men helst inte hela kvällen. Undvik dock att lyfta lite mer extrema åsikter om religion, politik samt sjukdomar, säger Nina.

Det är inte alltid du är lika pigg på att springa iväg på ytterligare ett mingel efter en lång, stressig dag med många möten fortsätter hon. Då kan det vara bra att lyfta ditt humör.

– Är du alltför trött, hängig och inte på humör kan det vara en idé att strunta i att gå iväg. Det är dumt att göra ett dåligt intryck och verka oengagerad. Känner du att du vill gå i alla fall är det upplyftande att peppa dig själv innan du går med dans, musik och visualisering. Se framför dig hur du har kul och knyter spännande nya kontakter. Det brukar hjälpa. Tänk också, snart är det helg eller semester.

Det är ofta lite stelt och nervöst i början och då kan det kännas bra att ha ett glas i handen när man går runt och hälsar på andra. Var dock försiktig med mängden du dricker.

– En nyttig grundtanke är dock att ta vartannat glas vatten så att du fortfarande har huvudet på skaft när du träffar de personer som du vill knyta kontakter med. De flesta pinsamheter brukar ske när man tagit en eller två för många, betonar Nina.

Det enklaste sättet att bli populär på är att vara genuint intresserad av andra människor enligt henne. Lyssna och ge andra plats genom att ställa frågor och lyssna på vad andra berättar om sig själva.

– De flesta människor gillar när de får utrymme att prata om sig själva inför någon som är uppmärksam och närvarande. Passa på och lär dig något nytt om andra människor och häng inte bara med de du redan känner för då missar du chansen att utöka ditt nätverk. Försök undvik fördomar om att vissa yrkeskategorier är tristare än andra så kommer du säkert att märka att du har mycket ut av människor som är lite annorlunda och eller jobbar med annat än du själv gör, avslutar Nina Jansdotter.

Gästkrönikör

CoachingGuiden bjuder regelbundet in gästkrönikörer som delar med sig av sin kunskap.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Social media & sharing icons powered by UltimatelySocial