Ger livet oss motstånd för att växa som individer?

Livet utmanar oss dagligen i olika sammanhang och det ter sig olika för oss alla. Ser och hör att många har sin dagliga kamp om daglig existens. En del möter motgångar med lätthet och tar sig igenom de med en viljestyrka och glans och andra möter motståndet med att känna hopplöshet och uppgivenhet.Vi är snabba på att göra bedömningar utifrån våra egna referensramar, vår egna livskarta.

När vi möter motstånd så visar sig kartan med trosuppfattningar, värderingar och åsikter snabbt för oss och beslut utifrån känslan görs på millisekunden.

images (10)

När motstånd är besök så klär den sig i olika skepnader utifrån vår tidigare karta. Detta gör att motstånd kan bli svårare eller lättare att ta sig igenom beroende på vilken omgivning av människor vi har i vår närhet. Har vi personer med lägre självkänsla och en trosuppfattning att livet är menat att vara en kamp och det är så himla synd om mig nu för att det är inte mitt fel att detta händer så kan de bli svårare att få hjälp vidare genom de råden som kommer från dem. Har vi personer med en positiv livssyn som kan lyssna in vart vi befinner oss och ge råd utifrån det de hör så kan de råden falla bättre på plats till sin hjälp.

De jag vill säga är att när vi i all vår välmening ger våra goda råd så ger vi oss sällan tid att stanna upp och tänka till. Ger jag råden utifrån vad som varit bäst för mig själv på min väg eller ger jag råden utifrån ett inlyssnande som kan vara till hjälp för den som ber om min hjälp.

MIN KARTA ÄR INTE DIN KARTA!  

Vikten av att inse att vi har olika kartor att se på saker och ting är en viktig insikt. Stanna upp, fråga hur andra tänker för att kolla av om vår karta har likvärdiga åsikter eller om de skiljer sig. Välja våra strider. Behöver jag alltid säga min åsikt eller kan det vara så att det är helt ok att vi har olika?

Personer med hög självkänsla har sällan behovet av att peta till i samtal med andra, behöver sällan hävda sin röst eller hela tiden ge självhävdelse på vad den kan.

Livet ger oss motstånd för att kunna växa (förändras) som egna individer. Hur vi väljer att ta oss igenom motstånden som kommer vår väg är upp till var och en av oss. Ibland så kan de vara bra att sätta händelser i perspektiv för att kunna se mera klart på det som sker runt omkring en. MOD är nyckeln till att våga gå rätt in i motståndet av vetskapen att det ljusnar på andra sidan muren.

När motståndet knackar på vår dörr så kommer den sällan ensam. Den har ofta med sig sällskap av frustration, förtvivlan, ilska, ledsamhet. Motståndet kan ha med sig glädje, värme och humor fast vi är dålig på att upptäcka att de står lite mer skymundan bakom motståndet när vi öppnar dörren. Allt som allt så handlar det om rädslor inför det okända som vi möter eller en rädsla för vi möter samma motstånd igen. Dessa rädslor är kluriga, de kan kamouflera sig i olika skepnader och gör allt för att lura oss in i en falsk trygghet för att slippa möta obehaget som uppstår inför de okända.

Varför inte öppna dörren och möta motståndet och se rakt igenom den. Penetrera den första muren på väg ut på andra sidan där glädjen, humorn och värmen står och väntar. Ta hjälp på vägen, stödhjul är det en fiffig uppfinning. Behövs de kryckor de första metrarna ta hjälp av dem. När vi känner oss mer säker på vår nya väg genom motståndet så behöver vi inte dessa hjälpmedel utan kan börja med vacklande steg hanka oss fram. För varje steg så blir vi mer balanserade och med kortare tid än vi trodde från början så går vi med lätthet framåt och helt plötsligt ser vi oss själva kommit igenom motståndet. Muren är riven och känslan av upprymdhet och glädje över vinsten över motståndet kan kännas på olika sätt.

När vi senare möter nästa motstånd (för de kommer, de kan jag lova) så ta några djupa andetag och minns de andra hindren som vi redan tagit oss igenom. Samla styrka, ta ett grepp om modet och gå framåt med huvudet högt.

En bra coach är inkännande, empatisk, inlyssnande och låter dig hitta dina egna verktyg (egenskaper) som du behöver på din väg framåt för att växa som individ.

Gillar ni min artikel så får ni mer än gärna dela med er vidare. Kommentera, lämna synpunkter. Feedback är den bästa gåvan att möta motstånd att växa.

 

Må bäst, skratta högst och ge mest.

med kärlek Hilde

Sharing is caring:

Hilde Kindblad

NLP certifierad coach, socialpedagog, föreläsare, bloggskribent om personlig ledarskap, etik och förhållningssätt. Erfarenhet som behandlare inom sluten missbruksvård. Har en mycket god förmåga att läsa av klienter där de befinner sig och möta upp dem där de är. Med ödmjukheten till medmänskligheten och en stor portion glädje att se andra lyckas är magiskt att bevittna. Må bäst,skratta högst och ge mest!

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Social media & sharing icons powered by UltimatelySocial