Goldie Hawn, Kungen och Jag

Goldie Hawn, Kungen och JagAtt säga att du är journalist och dyslektiker kan ibland vara lite känsligt. Men då brukar jag tänka så här: det är kungen, kronprinsessan Victoria, prins Carl Philip, Einstein och jag!

”Det där är ren inbillning med dyslexin!”, sa professorn till mig då jag nämnde att jag är dyslektiker. Och tänk om det ligger någonting i det? Tänk om jag bara har fantiserat ihop att jag kan lyssna på två konversationer samtidigt men ändå många gånger blev sist i skolan när lärarna delade ut texter med små bokstäver där radavståndet var nästan obefintligt och sa: ”Läs igenom det här så diskuterar vi det sedan!”

Varför det gav mig kalla kårar?

”När jag tog en väldigt hög dos heroin försvann min dyslexi!” konstaterade min på den tiden BFF (Best Friend Forever) som gillade att berätta om uppväxten på Malibu Beach och hur det var att ha Goldie Hawn som granne och en pappa som grundat Israel tillsammans med Ben Gurion, vilket jag verkligen förstår att han var stolt över: ”Jag dog faktiskt nästan”, fortsatte han, ”och det ska du veta att Goldie Hawn ser kanske ut som en bimbo och hon kan spela det extremt bra, men henne kör ingen över!”, sa han med sin mörka stämma på amerikanska.

”Malibu Beach… Spännande…”, svarade jag frånvarande efter en lång men inte obekväm tystnad samtidigt som jag såg framför mig hur jag stod på en vit sandstrand och vigdes med min drömpartner i ljusa vackra kläder och superlyckligt svarade: ”I do!”

Han, min BFF log lite mot mig och då kom jag tillbaka till verkligheten. Tittade upp på honom och påpekade med spelad överraskning:

”Ingen bimbo alltså!”

Han skakade på huvudet och drog ett djupt halsbloss från sin Röda Marlboro och förklarade hur han tänkte ta båten och segla jorden runt och stanna där han kände för det och dyka vilket han älskade. Han hade gjort det förr och dyrkade sitt liv som allra mest då. Jag var välkommen att följa med, för jag var ju hans bästa vän förevigt.

Men heroin? Märkligt, resonerade jag med mig själv. Kan det verkligen hjälpa mot dyslexin? Ja, men varför inte? Kan man ge amfetamin till barn och ungdomar som är levnadsglada för att lugna ner dem så kanske steget till att ge dem heroin inte är så lång borta?

”Såå, vad tyckte ni om det här då!?”, brukade de fråga i skolan. Jag blev lika förvånad varje gång att tiden gått så snabbt. Jag som hade läst det allra snabbaste jag någonsin kunde. Ibland la vissa pedagoger till: ”Är det någon som behöver mer tid?” Ofta vändes då allas blickar mot mig parat med otåliga energier och suckanden, vilket inte hjälpte till att öka min läshastighet om jag säger så.

Sann lycka var när det blev dags för engelska eftersom jag mindes alla ljud så fantastiskt lätt och på så sätt tog till mig språket och de grammatiska sammanhangen. Historia och samhällskunskap var också otroligt givande när lärarna muntligt och med bilder förklarade för oss.

Min starka kropp och mitt utmärkta bollsinne plus förmågan att löpa snabbare än många andra gav även idrotten en favoritplacering i min tillvaro. Men så kom olyckan… och gjorde så att jag inte kunde springa på tio år vilket tvingade mig att tänka om.

På något underligt sätt blev svenskan både min akilleshäl och ett av mina favoritämnen, där fri skrivning var enkelt eftersom jag redan tidigt upptäckte att jag har en rik fantasi, och lätt kunde se in i andra världar.

Tidigt lärde jag mig att skriva obehindrat på tangentbordet. Och när jag under min vistelse i Silicon Valley fick tillgång till talprogram som läser upp texten förändrades hela min verklighet och synen på vilken resurs jag är och vilka nya infallsvinklar jag kan skänka världen genom att bara vara mig själv.

Famous People with Dyslexia: http://www.youtube.com/watch?v=l_qGJ9svUbM

Goldie Hawn, Kungen och Jag
Goldie Hawn, Kungen och Jag

Elisa Grusell

Upptäcktsresande empat med en passionerad konstnärssjäl och brinnande intresse för andlighet, andra kulturer och mänskliga rättigheter. Grundare till Swedish Down Town Consulting & Productions och MenaTidningen.se samt tidigare ordförande för svenska föreningen för andningspedagoger och delägare av filmbolag. Har skrivit flera filmmanus och producerat dokumentärfilm; utvecklat lärande spel samt lett projekt för utsatta ungdomar och internationella seminarier inom personlig utveckling.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Social media & sharing icons powered by UltimatelySocial