Gör tiden som arbetslös meningsfull

Av  Mia Deul-Rai Hanson

Som arbetssökande står man inför en stor utmaning. Tillsammans med Beate Möller har Nina Jansdotter skrivit boken ”Arbetslös men inte värdelös” som handlar om hur arbetslöshet påverkar självkänslan. Boken ger råd och vägledning mot ett nytt arbete. När man är mellan jobb och uppdrag är det viktigt att komma ihåg sitt värde och kommunicera att du är värdefull. Annars blir det svårt att få nya möjligheter, säger Nina. 

arbetslos-men-inte-vardelos-554x800Nina Jansdotter tycker om när hon blir presenterad som författare. Med 15 utgivna böcker är det inte mer än rätt att så sker. Att hon har dyslexi har inte hindrat henne att satsa på skrivandet. Mycket tack vare en stark tro på sig själv.
Jag har en hög självkänsla och ett budskap att förmedla. Att jag inte stavar perfekt, är inte avgörande. Fram tills idag har jag skrivit så mycket att ängslan över att inte kunna stava har släppt, berättar hon.

Vad är det för skillnad mellan självkänsla och självförtroende?
– Självkänsla, säger Nina Jansdotter, har att göra med ditt varande. Den är ditt inre värde som människa, som är oavsett om du har jobb eller inte. Du är värdefull för att du är du, inte för vad du presterar. Självförtroendet däremot, är beroende av dina prestationer. Du mår toppen när det går bra, när andra ser, bekräftar och talar om för dig att du är duktig och att du duger. Men när du får negativ respons, eller ingen respons alls, mår du genast sämre.

Nina förklarar att det kan bli påfrestande att vara alltför beroende av den yttre responsen för att må bra. För att minska beroendet gäller det att våga vara precis den du är, oavsett vad någon annan tycker och tänker. På så vis stärker du din självkänsla.

Handskas med fördomar
Människor som är utan arbete möts ibland av en nedvärderande attityd. Hur tacklar man det?

– Ser man arbetslösa människor som värdelösa är man osäker på sitt eget värde. Det är ett synsätt hos en person med låg självkänsla, som antagligen själv skulle känna sig värdelös utan ett jobb. Det är synd om en sådan person. Ta det inte personligt. Gör inte andras okunskap till din egen sanning, säger Nina.

Möjlighet till personlig utveckling
Många som varit arbetslösa och är på nytt jobb, ser tillbaks och önskar att de tagit vara på tiden som arbetssökande på ett bättre sätt, berättar hon.

– Greppa möjligheten! Använd din flexibla tid för att jobba med dig själv, få bättre självkännedom och därmed starkare självkänsla. Ett vanligt misstag är att försöka ändra på andra istället för att ta tag i sitt eget liv. Det finns inga genvägar. Du kan bara förändra världen inifrån och ut. Därför måste du börja med dig själv, säger Nina.

Var inget offer, be om stöd
Även den starkaste kan tappa modet när arbetslösheten slår till. Nina pratar om offerrollen, hur lätt det är att hamna i självömkan.
– Det är okej att klaga, men fastna inte där. Istället, kanalisera klagan, skriv debattartiklar och skapa diskussionsgrupper. Det är viktigt att försöka se en mening i det som händer. Ju mer mening du finner, desto mer eget ansvar kan du ta och offerrollen krymper. Att kunna säga ”Nu orkar jag inte mer, jag behöver din hjälp för att orka ta mig vidare”, det är att ta ansvar. Det krävs styrka att inse att ingen orkar alltid allt.

Nina Jansdotters tips för personlig utveckling och starkare självkänsla:

  • Stick hål på bubblan och sök dig till människor som är i samma sits som du.
  • Fråga andra hur de gör när de hamnar i svackor, samt hur de får ny energi.
  • Ta reda på vilka talanger du vill synliggöra och utveckla.
  • Bestäm dig vart du vill! Det gör underverk.
  • Kommunicera vem du är och vad du brinner för.
  • Lär dig att framhäva dig själv, skryt mer!
  • Fokusera på möjligheter och öppningar istället för stängda dörrar.
  • Satsa på strategier som fungerar och utveckla dem.
  • Tänk på att du skapar din framtid här och nu.
  • Hjälp varandra! Ge stöd och du får stöd.
Sharing is caring:

Gästkrönikör

CoachingGuiden bjuder regelbundet in gästkrönikörer som delar med sig av sin kunskap.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Social media & sharing icons powered by UltimatelySocial