Gurus och vi andra dödliga

PageLines- LilaRegnbageGotland.JPGVad är personlig utveckling egentligen? Är det samma sak som andlighet? Och vad är andlighet?

För mig står personlig utveckling för att jobba med mig själv kring saker och ting som jag vill förändra med min egen person. Sådant som jag upplever inte fungerar och som jag vill ska bli bättre. Andlighet däremot, det rör mer källan till min motivation och inspiration.

Och är man andlig så borde man väl veta vem man är och vad man gör? Eller? Men hur ligger det egentligen till med den saken; för de stora världskända grundarna av olika rörelser inom personlig utveckling som är nästintill oberörbara? De lär ut till andra hur de ska rannsaka sig själva. Möta fru skräck. Växa som personer och förverkliga sina liv. Men har de själva verkligen koll på vad de sysslar med? Eller har de tappat sitt sanna jag under resans gång? Någonstans där mitt emellan in- och utandning.

Är det kanske inte så enkelt som de en gång ville få oss att tro? Att deras metod är den enda vägen. Den enkla och perfekta lösningen. Kanske inte ens för dem själva.

Nyligen kom jag i kontakt med just det. En person som lagt grunden för en global rörelse inom personlig utveckling och en sorts nyandlighet. Jag blev tillfrågad av honom själv om ett samarbete. Jag jublade av stolthet inom mig. Det kändes spännande och utmanande; att jag skulle vara av vikt för en levande legend. Tänk!

Till min stora besvikelse lade jag rätt snabbt märke till att han betedde sig både arrogant och inte särskilt vänligt. Då började jag fundera: Hur ligger det till med det här egentligen? Den här människan ska leda tusentals till ett bättre fungerande liv,  men vägrar att titta på sina egna uppenbara problem. Var finns då andligheten i den personliga utvecklingen? Moralen och etiken, kalla det vad du vill!

När jag samlat tillräckligt med fakta beslöt jag mig för att dra mig ur. Vänligt men bestämt. Men ansåg att han, den internationella ledaren i fråga, var värd en ärlig förklaring på mitt hastiga avslut, så jag sade som det var. Det uppstod en sorts respekt och kärlek mellan oss, även om jag insåg att jag var maktlös.

Här sammanfogades, i min verklighet, andligheten, som låg i ärligheten, både mot mig själv och honom. Den personliga utvecklingen, i att våga säga nej. Ta mod till mig att konfrontera och välja att vara rädd om mig själv. Sedan,  stå fast vid beslutet.

Jag hade växt några centimeter igen, men inte på det sättet jag trodde det skulle ske.

Så ännu en gång, hade jag själv blivit min egen andliga guru som leder min egen religion.

 

Sharing is caring:

Elisa Grusell

Upptäcktsresande empat med en passionerad konstnärssjäl och brinnande intresse för andlighet, andra kulturer och mänskliga rättigheter. Grundare till Swedish Down Town Consulting & Productions och MenaTidningen.se samt tidigare ordförande för svenska föreningen för andningspedagoger och delägare av filmbolag. Har skrivit flera filmmanus och producerat dokumentärfilm; utvecklat lärande spel samt lett projekt för utsatta ungdomar och internationella seminarier inom personlig utveckling.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Social media & sharing icons powered by UltimatelySocial