Helgad vare Fantasin!

Oavsett på vilken arena strålkastarna tänder din kreativitet, är din rikedom av idéer, din. Vaka över dina värdefulla tankar. Var på allvar riktigt rädd om din livliga fantasi.

Då något omvälvande inträffade i mitt liv för tolv år sedan, pressade jag gasen i botten på en röd och vit gammal pickup och styrde förbi den ufo-liknande Kupolen i Borlänge. Mot Värmlands djupa skogar. Mot min själs längtan om händer som slår mot skinn i takt.

Vi satt i cirklar med de afrikanska trummorna i giv akt framför oss. Raka i ryggen slog vi alla hårt rytmen in till trans. Min själ svävade. Mitt inre dansade och stampade runt en lägereld i den mörkaste djungel.

Senare samma sommar skulle jag lära mig att skriva filmmanus. Det rasslade till och under en veckas tid med en handledare som lärt sig den ädla konsten i Hollywood hade jag ett första utdrag och grunden till min berättelse.

Det var både verklighet och lite fiktion. Ett spirituellt drama som utspelar sig under den franska revolutionen och i nutid.

Jag tog även chansen att visa läraren i dramaturgi en några år äldre skildring av mitt eget händelserika liv. Han läste den vänligt och allvarligt. Påpekade sedan att det var mycket dramatiskt och intressant men att den skulle göra sig bättre som bok än på film.

Och mycket riktigt, några år senare blev det en roman. Men saken var den, att jag inte stod som författare någonstans. Storyn var mer utvecklad, men slående lik delar av min egen livshistoria.

Ta absolut inte för casino givet att alla har en livlig fantasi. Men det finns de som har mycket pengar och makt som med lätthet och utan samvete kan förverkliga ditt verk i sitt eget namn.

På din bekostnad bli ännu rikare.

Det här är inget jag bara hittar på. Jag har med egna ögon sett det ske, och vet flera som kan intyga detsamma. Men låt det inte hända dig, utan värdera och vårda det du producerar med högsta försiktighet. Små idéer kan bli stora, och om de är dina låt dem förbli det.

Några år senare blev jag tack vare mitt filmmanus antagen till en konstnärlig utbildning.

Eftersom jag växt upp på en bondgård i Dalarna, där hårt fysiskt arbete värderades högst, känns det fullkomligt overkligt att någon kan tjäna sitt levebröd på drömmar som skrivs ner eller bokstäver som bjuds in till en dans med varandra.

På en sagoö mitt ute på det stora vida havet, där vinden aldrig slutar blåsa, insåg jag att det är sanningen. Det går faktiskt att sälja sina fantasier och påhittade historier, och en del får till och med en inbjudan till Oscarsgalan för det.

 

 

 

 

Elisa Grusell

Upptäcktsresande empat med en passionerad konstnärssjäl och brinnande intresse för andlighet, andra kulturer och mänskliga rättigheter. Grundare till Swedish Down Town Consulting & Productions och MenaTidningen.se samt tidigare ordförande för svenska föreningen för andningspedagoger och delägare av filmbolag. Har skrivit flera filmmanus och producerat dokumentärfilm; utvecklat lärande spel samt lett projekt för utsatta ungdomar och internationella seminarier inom personlig utveckling.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Social media & sharing icons powered by UltimatelySocial