HJÄLP & HJÄLPANDE

Av DominiQue NVC Costa

Några personliga tankar från mig – en ständigt rannsakande själ och medmänniska, som jag tror kan vara Dig eller någon av min nästa till gagn.

dominique-livsmysteriedetektivHJÄLPLÖSHET
Varje gång vi sneglar utåt, och är aktivt hjälpsökande så tappar vi lite kraft och bjuder in vilsna, de trasiga som håller sig uppe – genom att glömma egna smärtan genom att hjälpa andra. De menar inget illa, vi kan nog alla periodvis hamna i denna fas, det är som en drog. Hormon alstras då vi ger och då vi känner empati.. Men, det är inte dem vi behöver i akut läge.

EMPATI & EGENTID
Vi kan alla efter förmåga och dagsform, ständigt visa och känna Empati och vara Respektfulla och Ödmjuka inför varandra. Vi har likaså också rätt att få skärma av oss. Gå i ide. Få vara i självet. Egentid. Ingen ska pressas, allt ska vara i ett naturligt flöde. Men vi kan alltid vara med, i Hjärtat.

 

ATT BE OM HJÄLP ÄR STYRKA
Vi ska absolut be om hjälp! På rätt sätt är det sann styrka! Att kunna rakt be om hjälp. Det är bra dock att vi är tydliga med vad vi önskar hjälp med.
För att:
Vi ska inte bana väg för svaga (de som flyr sitt själv) och profitörer (de kalla, som kan tala som om de vore varma och som sett ekonomi i detta) att vägleda oss.. Och få är tankeläsare. ”Be och det ska Dig varda givet”. Var så tydlig Du kan!

ATT KÄNNA IN SIG SJÄLV
Kan Du inte formulera vad Du behöver hjälp med – är det ett kvitto på att Du inte besitter självkännedom. Då hjälper det ofta att söka lugnet och kravlöshet t.ex. genom att meditera, promenera och att i lugn och ro komma i kapp, utan andras påverkan och i synnerhet: att skriva och få saker på pränt har hjälpt många. Att bara skriva för sig själv. Inget som behöver vara rättstavat eller perfekt. Utan bara äkta. Det är ett bra sätt att få Ord på det vi behöver kommunicera för att fungera.

I TILLIT – när det känns Rätt:
Hjälp bör tas emot och ges av erfaren hand och själsöppet hjärta. Hjälp tas emot av den vi gett vårt förtroende till, här bör vi vara selektiva: i Tillit och rannsakande, vi kan så klart inte anamma allt.. Men vi kan ta ställning! Vi är innerst inne våra egna ledare: Vi må Känna efter! Det är Alltid rätt.. Vi har en inre kompass..

Vi ger mer av kvalité då vi är starka. Så bra om de som hjälper är i en stabil fas. En blind kan inte leda en blind. Av en bra stödperson kan vi få hjälp att tro på vårt inre ledarskap. Ett gott verktyg är när en stark och stabil person ställer de rätta frågorna. Då hittar vi till slut förhoppningsvis oss själva.

TÅLAMOD
Att hitta. Det kan ta tid. Vi bör inte ha så bråttom. Det som byggs på solid grund, brukar oftast hålla längre än hafsverk och det som må vara ”fint på ytan”.

Sanningen får ha sin rytm, som man stillar vaggar ett litet spädbarn till ro..

Det går inte att skaka vaggan. Det skrämmer babysen bara. Samma kan gälla oss: små. små ”babysteps” framåt. När det är tid kan vi gå! (och kanske rentav springa fria med vinden i håret.)

TRIMMA KOMPASSEN
Vi är många gånger uppfostrade till anpassning här i Sverige, och många kanske därför upplever det som provocerande att vi har En egen inre kompass. Vi själva kan känna oss provocerade – om vi blivit drillade i någon tro eller sträng övertygelse – likväl som omgivningen – burna av värderingar som ofta stavas: Jante.

Visst kan kompassen vissa fel!

Den är inte enarådande, så Ja: vi bör se över den.. Hålla den i bra skick, och det gör vi inte på om t-ex Radion och TV:n ständigt får bestämma ljudbakgrund, tidningar och negativa nyhetsskildringar möta våra medvetanden. Det är synnerhet inte bra att börja dagen med ”nyheter” eller snarare ”dumheter” då vi vaknat ur vår dygnssömn) då kan vi istället ha en stund för att fokusera på allt vi är Tacksamma för och så ställa in magneterna rätt. Det vi värdesätter får vi gärna mer av.. Det vi saknar blir allt mer undflyende.. Magnetism är en lära i sig.

SYNA MAGNETERNA
Vill vi trimma magneterna får vi även rannsaka om vi verkligen vill välja allt i vår kulturella präglan som värdegrund…

Allt vi lärt oss: KAN INTE VARA SANT! För uppgifterna och Sanningen är motstridig. Så syna! Syna mönster: Vad värdesätter vi?Har vi ifrågasatt?
Har vi jämfört?
Har vi utövat?
Har vi egna erfarenheter? osv.

Fråga Dig ärligt och med handen på Hjärtat:
– Vilka är mina val? Mina med stort ”M”.

EN VÄG
Så kommer en paradox. Livet är fullt av dessa:
”Vi har inget val!”
Enda resan är ut. Enda hjälpen är vi.. Enda vägen ut är in.. Den kan ha många parallellvägar – men bara en destination.
Vi/Du/Jag kan söka i hela världen efter ”skatten”.. Den där ”SKATTEN” vi känner närvaron av bakom hörnet.. Kanske är det för enkelt? Att ”gräva där vi står”?
Kanske är vi vilseförda?

INVENTERA
Det är därför vi ibland behöver bara Stillhet, Acceptans och inlyssnande – i vad vi har i våra själv.. Som att inventera eller att rensa i den fysiska röran: vad har jag för byggklossar? Är dem hela? Håller de? Vilka vill jag behålla? Vilka ska jag slänga, ge bort eller rentav sälja?

KLOKA GAMLA & NYA LEDTRÅDAR
”Gå in i Din Kammare och be”
Min tolkning:
Gå in i tystnaden (kontemplation) – och be och lyssna in (meditera) och lyssna på ”the voice of silence”.

”Berg sjunken djup – stån opp”
Min tolkning:
När berg av motstånd synas, så ser vi djupet (vår potential) och vi kan vända ut och in på begreppen, berget det missmodiga sjunker och renas i vattnet i dalen och djupet blir ett Gudomligt kraftfullt berg.
Här synliggörs styrkan i paradoxerna – motsatserna.
Berget är genom tiderna: En sann kraftplats. Ett ställe för att hämta kraft och känna in livskrafterna som är större än oss. Naturens under. Överblickandet.

”Din tro har helat Dig”
Min tolkning:
Trons makt och Placeboeffekten är enorm, så varför inte Tro på att:
JAG KAN! ?
För det kan Du? Det kan även jag! Det kan vi!
Hur – får vi reda på tids nog! Kanske?

SIST MEN INTE MINST
Vår Tro och Tacksamhet lotsar oss fram.. Tålamod krävs. Massor av Kärlek. Och hopp. Dvs inget nytt under solen dessa tre: Tro, Hopp & Kärlek. Och störst av allt är så klart:
KÄRLEKEN (jag sjunger så klart Ordet ”kärleken” högt därför versaler).

TACK TILL DIG
TACK från mitt Hjärta – att Du ville ta del ♥

Namaste

DominiQue NVC Costa – LivsMysterieDetektiv

_________________________________________________________

DominiQue har en FB-sida där hon delar sina tankar mm på Facebook:
DominiQues Multidimensionella HjärtExpedition   ♥

Gästkrönikör

CoachingGuiden bjuder regelbundet in gästkrönikörer som delar med sig av sin kunskap.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Social media & sharing icons powered by UltimatelySocial