Hjältar, tornados och helande kramar.

Hjältar, tornados och helande kramarDär vardagen tidigare hade sin gilla gång vandrar nu förtvivlan, chock och sorg. Hjältar fortsätter målmedvetet sökandet efter överlevande bland spillrorna. I nödens närvaro får vi ibland se glimtar av sidor hos oss själva vi inte ens visste fanns.

Ingen ber om olyckorna som gör entré i deras liv. De bara stegar in. Objudna och ovälkomna.

”Det är lagen om alltings jävlighet”, brukar en släkting säga med inlevelse.

Tsunamis. Skilsmässor. Sjukdomar. Konkurser. Uppsägningar. Trafikolyckor. Tornados. Död.

I utkanten av Oklahoma City igår stod en förvånad man och såg sina 100 hästar flyga iväg med tornadon. Inte långt därefter förlorade många någon kär, kanske till och med sina egna små älskade barn.

Maktlöshet. Ohanterlighet.

Eftersom mitt eget liv har varit kantat av olika typer av svårigheter som jag aldrig trodde jag skulle överleva kan jag relatera väl till människor i nöd. Styrkan i det är att det inte skrämmer mig alls när andra går igenom kriser. Tvärtom. De finns inte heller många känslor som jag upplever underliga, utan det viktigaste som jag ser det är att människan får finnas till och bli sedd och hörd i sin smärta.

Det finns ett uttryck som jag anser stämmer: ”Det enda sättet att komma över något är att gå igenom det”. Alltså att inte bara prata om det, utan att skrika, slå, gråta från tårna och kanske till och med skratta åt sig själv mitt bland alla jobbiga känslor som kommer upp till ytan.

Jag tror också att de farligaste känslorna av dem alla är de som aldrig får casino komma till tals eller uttryckas. Kanske till och med förlöjligas. Det är här vi skapar förtryckare och rasister.

Jag har lärt mig att i en krissituation som till exempel det som nu händer i Oklahoma, där försvinner våra så kallade ”finmaskiga känslor”. Den delen av oss som upplever små nyanser i vinden som blåser mot vårt ansikte.

Reptilhjärnan byter växel till ren överlevnad som pumpar ut andrenalin. Ett läge som man på senare år enligt vetenskapliga mätmetoder konstaterat är ohälsosamt att köra längre sträckor på. Långvarig stress har samma effekt på oss.

Det finns även starka vetenskapliga indikationer på att en kram, ett vänligt ord och genuin känslomässig närvaro får våra medmänniskor att må bättre när de går igenom motgångar.

Till och med bön, har det visat sig, har en positiv effekt enligt mätningar som gjorts inom parapsykologin. Hur det går till vet man inte riktigt. Men det verkar som om när goda tankemässiga intentioner riktas medvetet från en sändare till en mottagare händer det någoting bra.

Kramens helande kraft
Kramens helande kraft

 

 

 

Elisa Grusell

Upptäcktsresande empat med en passionerad konstnärssjäl och brinnande intresse för andlighet, andra kulturer och mänskliga rättigheter. Grundare till Swedish Down Town Consulting & Productions och MenaTidningen.se samt tidigare ordförande för svenska föreningen för andningspedagoger och delägare av filmbolag. Har skrivit flera filmmanus och producerat dokumentärfilm; utvecklat lärande spel samt lett projekt för utsatta ungdomar och internationella seminarier inom personlig utveckling.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Social media & sharing icons powered by UltimatelySocial