Hög självkänsla sätter klienten i centrum

Av Beate Möller

Med hög självkänsla är det lättare att må bra. Det ger en inre trygghet som gör oss mer stabila. Hög självkänsla hjälper dig att välja det som är bra för just dig. På vilket sätt påverkar självkänslan coachens arbete?

Anja 2För att bli mer trygg i sig själv behöver man arbeta med sig själv. Coacher har oftast jobbat mycket med sig själva. Innebär det att det är vanligare med hög självkänsla bland coacher?

– Ja, hos coacher som har arbetat inom yrket ett tag. Att ha arbetat med sig själv, är det en förutsättning för att sedan kunna coach andra. Om man som coach inte har arbetat med sig själv känns det inte trovärdigt om coachen begär att andra ska göra det, berättar Anja Lindberg, coach hos Coachutbildning Sverige.

Fokusera på klienten
Om en coach ska lyckas väl med att coacha andra behöver coachen vara medveten om hur sin egen självkänsla påverkar arbetet. Är självkänslan hög har man enklare att släppa fokus på sig själv och koncentrera på klienten.

– Ja det stämmer. Coachen behöver inte tänka på hur man uppfattas och hur man presterar. Det resulterar i att coachen får lättare att fokusera på klientens behov. Coacher med hög självkänsla har enklare att vara tydliga i sin kommunikation. De vågar också mer som till exempel ge feed-back. Coachen har enklare att vara rak och ärlig i dialogen med klienten. Vågar också ta ut svängarna mer i sitt arbete genom att till exempel våga testa nya övningar, säger Anja.

Låg självkänsla, kan det påverka arbetet med att coacha andra?
– Ja, jag tror det. Det blir omvänt mot vid hög självkänsla. Kommunikationen kanske inte blir rak och ärlig. Svårare att släppa tanken på sin egen prestation vilket tar fokus från klienten. Med låg självkänsla kan det vara svårare att släppa taget om vad läroboken i coachning säger för att vara säker på att göra rätt. Om klienten inte gillar coachens arbete kan det vara lättare att ta det personligt. Med hög självkänsla är det enklare att våga släppa loss och lita på sitt eget arbete. Framför allt kan man fokusera på klientens utveckling, berättar Anja.

Jobba med självkänslan
En coach behöver bli trygg i sig själv för att coacha så bra som möjligt. Hur når man dit?

– Börja med att fundera på vad din självkänsla behöver, säger Anja. Arbeta på att lära känna dig själv och ställ frågan ”Vad kan jag göra för att öka min självkänsla”? Ställ gärna de här frågorna i samarbete med en coach eller terapeut.

Anja Lindbergs fem bästa tips på hur coachen kan arbeta med sin egen självkänsla:

  • Undvik att fokusera på din egen arbetsprestation. Lägg istället fokus på klienten och på att ha kul med klienten.
  • Undvik det i din omgivning som tar energi ifrån dig. Du behöver din energi för att må bra
  • Våga tacka nej till klienter när du känner att det inte stämmer. Det är ett beslut som gagnar både coachen och klienten.
  • Öka insikten om dig själv och hur du fungerar.
  • Fundera på vad som är bra för dig och se till att få utrymme för det.

 

Sharing is caring:

Gästkrönikör

CoachingGuiden bjuder regelbundet in gästkrönikörer som delar med sig av sin kunskap.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Social media & sharing icons powered by UltimatelySocial