Hur är din Vinnarpose?

Vintermörkret omsluter oss fortfarande men i de svenska hemmen råder värme och engagemang – det är melodifestival-tider! 

Liksom många andra familjer hade vi i lördags laddat för en go hemmakväll tillsammans och såg med spänning fram emot att ta del av de olika musikbidragen och underhållningen.
När vi som bäst sitter och myser i soffan, drar det ihop sig för resultatet – vilka bidrag ska gå vidare till final och till Andra Chansen?
Efter en gastkramande konstpaus annonseras att David Lindgren går direkt till finalen i Globen. Vi ser hur David hoppar upp, sträcker armarna mot taket och ler med hela ansiktet. På vägen fram till scenen stannar han till och poserar framför kamerorna, med glittrande ögon och ett bländande leende.
Min 14-åriga dotter utbrister: ”Mamma, titta som han stannar till och visar upp sig framför kameran!”
Vi skrattar lite skämtsamt (och kanske även lite generat) åt det hela eftersom min första uppfattning är att det är överdrivet och tillkonstrat. Men så plötsligt inser jag vad han gör!  Han praktiserar sin Vinnarpose!! Om och om igen, engagerat och tydligt med hela sitt väsen! Hans glädje och lycka smittar liksom av sig rakt genom TV-rutan och snart strålar jag ikapp med honom. Det går inte att ta miste på vilka känslor han är uppfylld av…

Då slår det mig också:
Hur är min vinnarpose?
Hur ofta använder jag den?
Och hur engagerat hänger jag mig åt att utföra den?

Jag frågar min dotter hur hennes vinnarpose ser ut och ett ögonblick ser hon lite fundersamt och förvånat på mig. Vi konstaterar gemensamt att vi har nog inte riktigt utsett vår vinnarpose någon av oss… för att råda bot på detta studsar vi upp ur soffan och provar olika gester, miner och kroppsuttryck för att symbolisera känslan av att vara en vinnare.
Våra gester och kroppsyttringar känns lite tafatta och inte helt bekväma – än så länge (det lilla tillägget som andas lyft och förändring – att det kommer att bli bättre).
För jag vet att det som börjar med en tanke eller ren fantasi, har en tydlig avsikt och fokus, utförs regelbundet med bestämdhet och görs helhjärtat, kommer att bli verklighet.

Jag bestämmer mig i denna stund att spendera tid och engagemang på att hitta min vinnarpose och öva den ofta, mycket och hängivet! Så att jag lever livet levande och firar mina framgångar – små som stora.
Vill du också ha en vinnarpose som firar dina framgångar?

Hur du integrerar din vinnarpose

Enligt Tony Robbins´modell Triaden, styrs våra känslor av hur vi använder vår:

• Fysiologi – kroppen
• Fokus – vad vi fokuserar på
• Språk – det vi i vår inre dialog säger till oss själva

Hur kan du då använda detta när du medvetet vill frammana ett känslotillstånd och göra detta till en del av ditt beteende?
Jo, genom att använda kroppen på ett sätt som uttrycker känslan, att rikta ditt fokus att vara närvarande i stunden och att säga något stärkande till dig själv, gör du upplevelsen så mycket mäktigare och mer bestående i ditt ”programmeringssystem”.
Och precis som med allting nytt vi vill lära oss gäller det att öva regelbundet, ha kul och att göra det helhjärtat. Som Joseph McClendon III skulle ha uttryckt det: ”Play it full out!”

Din vinnarpose – steg för steg!

Fysiologi
Vilka känslotillstånd är det då som ryms i begreppet att vara en vinnare? För mig är det glädje, styrka, glöd, stolthet, tacksamhet och lycka – och allt fyller mig i en härlig blandning i en och samma stund.
1. Prova olika kroppställningar som ger uttryck för alla dessa känslor.
Ex. att sträcka upp armarna i luften, vända ansiktet uppåt, ta på dig ett stort leende (som även ger hjärnans belöningssystem en kick). Prova att böja ena armen i en Karl-Alfred ställning, eller att hoppa och sparka dig själv i baken. Lek och ha kul medan du hittar din kroppställning i vinnarposen!

Fokus – sinnesnärvaro
Att låta alla våra sinnen vara involverade ger en starkare upplevelse. Låt därför hörsel, syn, lukt och smak vara med. För mig har musik stor betydelse och vissa låtar får mig att omedelbart gå in i ett visst tillstånd. Även det du ser, i din fantasi eller minnen från verkliga tillfällen, har stor betydelse för din upplevelse. Smak och lukt tillför också en helhet till din känsloupplevelse. Vilka sinnesintryck som påverkar oss mest är olika från individ till individ – prova vad som triggar dig!

2. Vilken musik / vilka ljud får dig att känna glädje, styrka, stolthet eller det som just du förknippar med att känna dig som en vinnare?
3. Vilka synminnen / synfantasier får dig att gå igång? Justera genom att se både helhet / detaljer, ljus / mörker, klarhet / disigt. Gör det så att det blir precis så som du vill ha det!
4. Lägg till smak och luktintryck som förstärker det hela!
5. Rikta hela ditt fokus och medvetande till att se, höra, känna, lukta och smaka!!
Eller som Lars-Eric Uneståhl uttrycker det i boken, Golf – det mentala spelet:
”See it, hear it, feel it and enjoy it!”

Språk
Den tredje punkten i Triaden är Språk, vilket också har stor betydelse för vilket tillstånd vi befinner oss i och vilka känslor vi upplever. Med språk menas det vi säger till oss själva – tyst eller högt.
6. Säg något positivt och stärkande till dig själv.
7. Använd rösten – det förstärker effekten. Då engagerar du både hörselsinnet (att höra din egen röst) och känslosinnet (vibrationerna av din röst skapar rörelse i kroppen, vilket ger mer energi och starkare känsla).
I mitt fall känns det naturligt att släppa fram ett högt ”Jaa!”, ”Yes!” eller kanske till och med ett gutturalt vrålande nerifrån strupen. Vad skulle du säga till dig själv och hur skulle du använda din röst?

Så kommer vi till den viktiga delen att integrera detta i dig, så att din vinnarpose känns helt naturlig och kommer spontant i alla de situationer du vill fira att du är en vinnare.
8. Lek och ha kul! Då vill du ha mer av upplevelsen.
9. ”Play it full out!” Gör det helhjärtat.
10. Gör det ofta!
11. Beröm dig själv! Ge dig själv ett stort leende och klappa dig själv på axeln. Det sänder omedelbara signaler till ditt belöningscentrum i hjärnan och får dig att längta till nästa gång.
12. Fyll dig själv med tacksamhet! I ett hjärta fyllt av tacksamhet finns inte plats för rädsla eller oro, utan bara kärlek och lycka.

När du nu har följt instruktionerna steg för steg så öppna ditt hjärta och känn tacksamhet för att du är du – en vinnare.
Lägg märke till alla de segrar du gör varje dag och använd din vinnarpose att fira dina framgångar i livet!

Lycka till!

 

 

 

 

Sharing is caring:

Lotta Wesley

Lotta är hälsocoachen som brinner för att hjälpa individer och företag att finna livskvalitet och framgång. I sitt arbete utgår Lotta från en helhetssyn på människan och hennes drivkraft är att ge deltagarna upplevelser för både kropp, själ och sinne, vilket leder till ökad självinsikt och medvetenhet. Detta är grunden för att kunna göra kloka livsval, som borgar för ett rikt och lyckligt liv. Hon jobbar med att stärka individer, grupper och företag inifrån och ut.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Social media & sharing icons powered by UltimatelySocial