Hurra för måndagar!

IMG_0045Jag tänkte prata om måndagar. Det är nämligen så att jag gillar måndagar. Måndag är första dagen i veckan och jag ser det som så att måndagar är för veckan som frukosten är för dagen. En bra frukost ger en bra start på dagen, och en bra måndag ger en bra start på veckan. När jag säger att jag gillar måndagar och utropar ”Glad måndag!” så finns det människor som möter mig med leenden, som håller med, som blir glada och tycker det är roligt. Det finns också människor som provoceras, som tittar med skeptisk blick och en del kan även bli irriterade. En gång fick jag till svar ”Du skojar! Ingen gillar väl måndagar”.

Det är som att det finns en kollektiv programmering i vårt samhälle om att måndagar är och ska vara och fortsätter vara en dag av bekymmer, svårmod och en på många sätt trist dag. Första dagen efter helgen och man längtar till helgen igen. Det är normativt och politiskt korrekt att leva för helgen och ogilla måndagar. Måndagar som ett begrepp för det trista, vardagliga, gråa och tråkiga livet. Redan på onsdag börjar vi planera helgen, kanske det finns de som har förfest på onsdag ”lilla lördag” som det kallas av en del, och på fredagen är många redan inne i en ”helgkänsla”. ”Äntligen fredag!” har blivit ett begrepp, sista dagen i veckan och så är det helg. Hurra!

För några år sedan var det en vän till mig som inspirerade mig till att hylla måndagar. Att lägga sig på söndagskvällen och ha en bild av förväntan inuti, att vara tacksam för veckan som har varit och låta den tacksamheten sprida sig i kroppen och somna i det – istället för att tänka på måndag som något jobbigt och trist. Att byta ut ”Nej, nu är det måndag” mot ”Ja, nu är det måndag igen”.

Ok du kanske inte gillar ditt jobb, du kanske finner dina studier tråkiga och fel, eller du är arbetssökande och dina vänner jobbar men inte du – ja jag kan förstå att måndagar kan upplevas grått. Min fråga till dig är – är det dina egna medvetna tankar och känslor eller är det automatik? Är det ditt eget beslut och val att måndagar är gråa eller är det inlärt från din omgivning? Och hur skulle det vara om måndagar vore en dag att hylla? Låt oss leka med fantasin, hur skulle din vecka se ut om måndagen vore en bra dag? Hur skulle du vakna på måndagsmorgonen om du lade dig med tacksamhet i sinnet? Finns det något du kan göra för att göra måndagen bra?

Tacksamhet, det är ett intressant ord och närbesläktat med glädje. Tacksamhet är att se det som fungerar i vårt liv och som har fungerat, även att se oss själva. Det kan vara tacksamhet för något anspråkslöst men kanske inte självklart – mina ögon fungerar och jag kan läsa och skriva, jag har tak över huvudet och en säng om natten, och så vidare och så vidare. Vad fungerar i ditt liv, och kan du känna glädje för det?

En inställning om måndag som en dag att gilla, att hylla och en dag för fest, kanske inte ändrar din jobbsituation, studier eller livsupplevelse på ett dramatiskt sätt, men du kan få mer energi, mer styrka som hjälper dig genom dagen och veckan mer. Och om du känner ditt liv behöver förändras, så tror jag personligen på att förändra genom att hitta inspiration och glädje, detta kan ge kraft till förändring, att göra de där sakerna man har gått och grunnat på länge. Kanske söka det där jobbet, skriva det där brevet till chefen, kanske flytta till en annan ort, kanske byta inriktning på jobb eller studier, eller vad det nu månne vara.

Och om du inte kan gilla måndagar, så är det också okej. Men kanske jag har fått dig att reflektera över måndagar, att öppna upp för idén att måndagar inte behöver vara gråa. Det är okej att gilla måndagar. 🙂

Jag hälsar ljuset i dig!
Raphael Mabo
Zen-coach

Raphael Mabo

Raphael Mabo är utbildad Zen-coach, Meta States Practitioner och NLP Master Practitioner, även kursledare, föreläsare, författare och textkonsult med fokus på kultur, människor och personlig utveckling. Har en kanditatexamen inom humaniora och samhällsvetenskap med etnologi som huvudämne och idéhistoria som biämne. Uppskattad för sin klarhet, öppenhet och värme. Mottagning i Örebro, har även möjlighet till sessioner via Skype.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Social media & sharing icons powered by UltimatelySocial