De hypermedvetna

De hypermedvetnaFör en tid sedan fick jag frågan om jag skulle vilja bli mer känslomässigt avstängd? Jag funderade ett tag. Kanske vore det inte så dumt att tona ner omvärlden lite?

Men så tänkte jag lite till. Ville jag verkligen bli av med min hypermedvetenhet? Den varnar mig ju när det är fara och färde. Och framförallt, när livet leker. Ja, då känner jag det verkligen fullt ut. Då är det inget fake.

Under tiden jag bodde i Kalifornien blev jag bekant med många intressanta människor. Jag glömmer aldrig männen och kvinnorna jag mötte som suttit flera år i amerikanska fängelser.

Låt oss kalla honom för Andrew, han var en infödd amerikan och hade en ovanligt stor sandréfärgad mustasch. Vi körde längs med den stora och breda huvudleden i hjärtat av Silicon Valley. Jag njöt av den förunderliga sensationen av att ha kommit ”hem” som U.S.A. omfamnar min själ med. Efter en stunds tystnad sa jag att jag alltid har haft en sorts inbyggd radar som gör att jag hittar väldigt snabbt när jag kommer till nya platser. Andrews respons dröjde inte länge:

”Jag brukar kalla det hypermedvetenhet”, sa han, ”typiskt för många som utsatts för någon sorts överfall”. Det märktes att han hade gått igenom en hel del i sitt liv eftersom han ofta relaterade till sina kunskaper med personliga erfarenheter. Vi fortsatte färden mot downtown, han lade till: ”Det är som ett sorts skydd som gör att man sedan ständigt är på sin vakt. Man är beredd på nästa attack. Är i full beredskap att fly eller slåss för sitt liv,” förklarade Andrew.

Det var både män och kvinnor, en del hade i sena tonåren hamnat i amerikanska fängelser i flera år. De var kloka, intelligenta och i grund och botten rejäla individer som nästan utan undantag själva fallit offer för brott för att sedan mötas av oförståelse, förnekelse och regelrätta svek, inte sällan från både rättssystemet och sin närmaste omgivning. Resultatet blev att de hade slutat lita på samhället och i de flesta fall under långa perioder också på sig själva och sin egen rätt till ett bra liv.

De som inte på andra sätt framgångsrikt lyckats stänga av smärtan av sveken från lagen och från betydande människor i deras liv hade oftast sökt sig till sinnesförändrande preparat, droger och alkohol i ett försök att kunna hantera sina vardagliga skyldigheter. Det här var också den absolut vanligaste orsaken till att de jag lärde känna hade hamnat i fängelse, ibland under lång tid.

Hemma i Sverige skiljer sig berättelserna inte så långt åt. Tyvärr. Det finns många tjejer och killar som förlorat hoppet om att opartisk rättvisa existerar om något skulle hända dem eller någon de håller kär. Ibland har det redan hänt och dessa unga kvinnor och män är överlevare och starkare individer än många någonsin kan föreställa sig, och det syns inte på utsidan vad de gått igenom. Och sveken från rättsystemet, samhället och omgivningen brukar gå hand i hand.

Ett högt antal liv går i spillror.

Många orkar inte längre.

Sveken blir för massiva, men då och då händer det, att en och annan av dem utbildar sig till poliser, domare, socialsekreterare, psykologer eller kanske blir journalister.

Det sker till och med att dessa överlevare som vandrat genom helvetets eld och vänt åter, med hjärtat i behåll, når vårt politiska toppskikt där de istället för att vara maktlösa blivit maktfulla och kan göra allt för att inte låta omänskligheten segra. Varken i sina egna liv eller i sina medmänniskors.

 

Sharing is caring:

Elisa Grusell

Upptäcktsresande empat med en passionerad konstnärssjäl och brinnande intresse för andlighet, andra kulturer och mänskliga rättigheter. Grundare till Swedish Down Town Consulting & Productions och MenaTidningen.se samt tidigare ordförande för svenska föreningen för andningspedagoger och delägare av filmbolag. Har skrivit flera filmmanus och producerat dokumentärfilm; utvecklat lärande spel samt lett projekt för utsatta ungdomar och internationella seminarier inom personlig utveckling.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Social media & sharing icons powered by UltimatelySocial