Hysh hyshet som tar fyra liv om dagen

Hysh hyshet som tar fyra liv om dagen– När man kommer ut på andra sidan och överlever ett självmordsförsök som egentligen skulle ha lett till döden, förändras väldigt mycket. Det är också en del ut av personlig utveckling; när man går från det djupaste djupaste av helvete och klättrar upp från den avgrunden och kommer upp till ljuset där man helt plötsligt väljer livet, säger livscoachen och ordförande för Riksförbundet SPES Gotlandskrets Joakim Strömvall med direkthet och klarsynhet.

Han har själv varit där.

Han vet hur det känns att inte längre orka leva.

När döden verkar vara en lösning.

I dag hjälper Joakim själv människor att bearbeta sin sorg och coachar dem till att få ett bättre och rikare liv, håller föredrag och har kurser, är gruppledare för Missing People Sweden på Gotland och är driven att bryta tystnaden kring suicid i sitt arbete för SPES, som betyder hopp på latin, och är ett riksförbund för anhöriga och närstående till någon som har tagit sitt liv.

Fyra personen om dagen och 1500 om året är antalet på dem som tar sina liv i Sverige. Vi ligger på världstopp inom suicid och om ingen vågar tala öppet om problematiken så kommer vi heller aldrig att komma till rätta med den, förklarar Joakim:

– Det är därför jag har gått ut i media och pratat om mammas självmord och även om mina egna självmordsförsök. Jag vill lyfta upp det till en helt annan nivå eftersom ingen vågar tala om det.

När någon dör har alla människor ett behov av att tala om det. När någon är drabbad av att en anhörig har tagit sitt liv så är det: EN STOR SAK … och det största felet man kan göra är att inte prata om det. Möts du då istället av tystnad från släkt, vänner, arbetskamrater och grannar blir det ännu svårare. Det är oerhörd viktigt att fånga upp någon närastående till suicid.

– Risken för att den anhöriga själv kommer att ta sitt liv ökar dramatiskt de första åren efteråt, om den inte får rätt anhörigstöd, menar Joakim och det är där SPES kommer in i bilden utöver den vanliga sjukvården som ibland brister med att fånga upp människor som i Joakims mammas fall. Han tillägger att om du känner någon som är i den här situationen:

– Fråga hur personen mår egentligen! Om han eller hon vill prata!

Och glöm inte att den som är död faktiskt en gång var en levande person, som kanske hade familj, barn, jobbade till exempel, så att man inte bara fokuserar på att personen mådde dåligt sista tiden och tog sitt liv.

Det var på nyårsaftonen mellan 2011 och 2012 som Strömvall bestämde sig för att han verkligen ville leva. Efter det senaste suicidförsöket när Joakims hjärta stannade ett antal gånger och han var väldigt nära… men han överlevde och fick hjälp att komma tillbaka och må bra igen.

Strömvall menar att han efter det kunde se livet från den ljusare sidan. Se att livet verkligen är värt att leva. Han började njuta av småsaker som att solstrålarna kommer in genom fönstret och är jättevackert. Ett blad på trädet. Det underbara i att dricka ett glas kallt vatten. Det gjorde han aldrig innan.

Och kommit tillbaka har han casino online gjort med råge.

Varför tror du att människor reagerar så när man talar om självmord?

– Det är fortfarande så tabubelagt, konstaterar Joakim och förklarar med stort engagemang:

– Än i dag, 2013, är det otroligt tabubelagt överhuvudtaget med psykisk ohälsa. Och att man uppnått en så pass psykisk ohälsa att man väljer att ta sitt liv är ännu mer laddat och stämplat.

Joakim tillägger med bergfast övertygelse:

– Man kan ju inte heller mörda sig själv, utan man tar sitt liv helt enkelt, för att man inte orkar leva.  Därför använder jag inte själv ordet: ”mord”, utan det tycker jag är så fel något kan bli!

I oktober förra året begick Joakims mamma suicid. Han hittade henne och visste direkt att hon tagit sitt liv. Joakims mamma hade blivit änka 372 dagar tidigare. Efter 43 år tillsammans.

– Det är inte lätt att bli ensammen efter så lång tid och hon fick inte riktigt den hjälpen hon skulle ha behövt från vården, så hon orkade helt enkelt inte längre.

Känslan av att ha förlora någon som har tagit sitt liv.

Vi måste prata om det. Det är där problematiken ligger. Det finns så mycket frågetecken som de anhöriga är lämnade med. Den här sorgen är väldigt specifik och annorlunda, menar Joakim och konstaterar allvarligt:

– Det kan vara svårt att prata med någon om det man går igenom eftersom många människor ryggar tillbaka och blir väldigt rädda när de hör ordet: självmord. Då blir det istället lätt att människor kapslar in känslorna för att de inte vet vem som är villig att lyssna.

Joakims höga energi är påtaglig och handlingskraften lika så, under Almedalsveckan minglade han flitigt med politiker för att nå ut med sitt budskap och diskuterade hur vi ska kunna förändra att fyra svenska om dagen tar sitt liv. Kontakter har även tagits med polisen, präster, socialarbetare, psykologer och sjukvårdspersonal på ön så att de kan hänvisa vidare när de möter drabbade.

SPES finns i HELA Sverige!

Hemsida: http://spes.se/

Joakim Strömvall på Facebook: http://facebook.com/SpiritEye

 

Sharing is caring:

Elisa Grusell

Upptäcktsresande empat med en passionerad konstnärssjäl och brinnande intresse för andlighet, andra kulturer och mänskliga rättigheter. Grundare till Swedish Down Town Consulting & Productions och MenaTidningen.se samt tidigare ordförande för svenska föreningen för andningspedagoger och delägare av filmbolag. Har skrivit flera filmmanus och producerat dokumentärfilm; utvecklat lärande spel samt lett projekt för utsatta ungdomar och internationella seminarier inom personlig utveckling.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Social media & sharing icons powered by UltimatelySocial