Ingenting är säkert

Berätta för mig om snön, sa Mumintrollet och satte sig i pappans solblekta trädgårdsstol. Jag förstår den inte.

Inte jag heller , sa Too-ticki. Man tror den är kall, men om man gör ett snöhus av den blir den varm. Man tycker den är vit, men ibland blir den skär, och ibland blå. Den kan vara det mjukaste av allting och den kan vara hårdare än sten. Ingenting är säkert.

Ur Trollvinter av Tove Jansson

mumintrollet

 

Ibland dyker man på saker i livet som det är viktigt att få förklaringar på. Det kan vara gamla ”vanliga” saker som plötsligt visar sig i ett nytt ljus och det kan vara något helt nytt som uppenbarar sig i livet.

Världen kan ställas på ända när man plötsligt inser att det man alltid trott och sett på ett särskilt sätt nu också visar andra kvalitéer. Det är då man inser att inget är säkert.

Världen är en osäker plats även om vi vanligtvis beter oss som om den inte  vore det. Någonstans tror vi att saker förändrar sig först när vi själva har bestämt oss för att de ska göra det, någonstans vill vi inte kännas vid den maktlöshet som kan infinna sig när vi upptäcker att vi inte har kontroll.

Mumintrollet förstår inte och känner sig osäker inför allt det nya och okända som han möter i boken ”Trollvinter”. För Too-ticki var det spännande med det som var okänt och föränderligt medan Mumintrollet tyckte det var otäckt. Mumintrollet ville förstå, ja nästan ha absoluta svar för att kunna ha kontroll. Too-ticki förklarar och svarar men egentligen utan att ge svar utan svaren får Mumintrollet själv komma på.

Även om vi inte kan få svar på allt kan det vara viktigt att ha någon att prata med om det som skrämmer och är oförklarligt, precis som Mumintrollet hade Too-ticki.

Och precis som Mumintrollet upptäcker brukar saker hamna på plats när vi inte slåss mot dem. Precis som Mumintrollet upptäcker att vintern har sina fördelar precis som de övriga årstiderna då blir den inte skrämmande längre, på samma sätt kan vi upptäcka att det nya har sin plats i våra liv.

Vi behöver ge oss själva tid att acceptera, tid för att förstå förändringar på vårt eget sätt. Inse att vi alla är olika och att vissa älskar det föränderliga och andra gör det inte.

Och vi behöver ställa oss själva frågor även om vi inte alltid kan få svaren. En del frågor har inga svar och vissa svar tar längre tid på sig för att uppenbara sig.

 

Marie-Louise Thorman

Personal/beteendevetare. Symbolterapeut. Meditationslärare. Psych-K facilitator. Expertcoach på Kvinnokompetensen vars inriktning är ledarskapscoachning. Har sedan barnsben varit fascinerad av drömmar och vår inre värld som består av symboler. Startade för 20 år sedan upp grupper för personlig utveckling där den visualiserade meditationen är i fokus. Arbetar coachande både individuellt och i grupp och har kurser runt om i Sverige.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Social media & sharing icons powered by UltimatelySocial