Insikt, när förnuft och känsla möts

419899_10150657666092122_50127512_aJag beskriver det som att det klickar till, polletten ramlar ner, eller när vi upplever att vi ser klart.
Wikipedias betydelse är ett annat ord för ingivelse, klarsynthet och ev. förståelse.
En insikt i ett möte mellan två personer kan uppstå när fakta eller kunskap om den andre personen infinner sig hos mig som leder till att jag kan möter personen med värdighet och respekt utifrån där de finner sig.
Vi kan möta insikten hos oss själva när kunskapen eller lärdomen om vårt egna beteenden avspeglas och reflekteras som gör att de  kan leda till att vi ser och kan göra en förändring kring beteendet. Detta sker oftast med speglingar från vår närmsta omgivning, arbetskollegor eller från våra familjemedlemmar. Det är inte alltid så lätt att ta ”kritiken” konstruktivt och våga titta på sig själv utan att bli allt för fördömande. Vill vi nå en förändring så är denna insikt nyttig och lärorik. ”Om jag är 100 % sann mot mig själv som blir det andras sanningar i slutändan”

Vad menar jag med det, jo i och med att vi tar ett beslut som gör att vi eventuellt behöver skiljas från en partner, vän, arbetssituation så kan det upplevas som en kaotisk situation just i stunden. Med närmare eftertanke och reflektion så kan de faktiskt vara så att de vi tar adjö från kan tacka oss i efterhand att de ett bra beslut när tiden fått vara med i processen. Att våga följa sitt inre fast vi är medveten om att det kan ”såra” till en början är inte lätt. Detta tror jag kan skapa många onödiga långa lidanden i många situationer. Att inte våga för rädslan att såra sin nästa gör att vi oftast blir den som lider mest i slutändan.
Vi kan även skapa många falska insiktskänslor då vi omedvetet tror att vi uppnått insikt och det kan visa sig ganska snart att vi upprepar mönstret om vår okunskap att verkligen kunna förstå samtidigt känna.

Ex. när en del personer med stor intellektuellt känsloliv som ”upplever” äkta och trovärdiga förnuftsmässiga känslor med sitt intellekt fast de inte är förankrat i känslan (huvud och hjärta).
Det kan visas i uttryck av att det vi säger med munnen inte är förankrat i känslan och då inte kan ”läsas av” i kroppsspråket och vi upplevs inte som trovärdiga. Vi uppleva känslan av att inte bli trodda och detta skapar en otrygghet i oss som bildar en ond spiral och även kanske försätter oss i en offerroll.

Om du vågar spegla dig själv i din omgivning kan du upptäcka guldkorn, styrkor som du inte trodde du ägde. I den trasigaste världen kan ge dig själv svar på framtiden som du inte ens våga drömma om att den fanns. Det kan inge hopp och så nya frön som så småningom kan blomma ut.

Att våga möta sig själv kan upplevas som en hård, kall och många gånger svår väg att gå och då behöver vi hitta stunder av mental vila, kärleksfulla personer som förstår som gör att vi orkar gå vidare i vår utveckling. På vägen är det viktigt att våga lyssna till våra medmänniskor, våga lyssna på deras historia och deras resa genom livet. Det kan finnas många goda budskap och insikter hos dem som kan skapa en äkta insikt hos oss själva.

När vi på vår resa efter ”vår egna sanning” så söker sig många av oss till personer som har gått vägen före. Det kan vara föreläsare, författare eller andliga ledare mm. Det jag vill poängtera med att det kan finnas en fara på vägen i vårt inre sökande att vi blir så blinda att vi ”köper” allt som sägs. Våga stanna upp och känn efter, behöver vi ta till oss allt som sägs eller kan vi plocka de bitar som känns bra. Det jag menar är att andra personer kan vara till stor hjälp, men vi behöver bli bättre på att lära oss att sortera och ta till oss det som känns äkta. Jag upplever även att genom våra misstag på vägen gör att vi blir mer lyhörda om hjärtas röst och bli mer medveten vad vi inte vill ha i våra liv.

Många gånger kommer vi att möta känslan av att nu har vi nått insikten och att vi känner mig ”klar”. Fast egentligen har vi fått en extra pusselbit till i livets pussel. Skapandet av livets pussel kan ibland vara krävande och tålamodsprövande, det gäller att inte pressa dit bitar som inte passar för jag vill forcera och komma vidare. Denna ”falska” pusselbit kan återspegla sig eller ge sig i uttryck fysiskt såsom psykiska åkommor eller symtom. Vi kanske väljer att ignorera signalerna som visar på att känslan säger oss vad som är rätt eller fel och rädslorna tar över och styr oss vidare.

Våga ta ledarskapet över ditt eget liv, tänk vilken underbar värld du kan möta.Våga kliva över tröskel och du kan vinna rikedom av inre frid.

Med kärlek

Hilde

Hilde Kindblad

NLP certifierad coach, socialpedagog, föreläsare, bloggskribent om personlig ledarskap, etik och förhållningssätt. Erfarenhet som behandlare inom sluten missbruksvård. Har en mycket god förmåga att läsa av klienter där de befinner sig och möta upp dem där de är. Med ödmjukheten till medmänskligheten och en stor portion glädje att se andra lyckas är magiskt att bevittna. Må bäst,skratta högst och ge mest!

2 reaktioner till “Insikt, när förnuft och känsla möts

 • 2013/02/27 kl. 07:14
  Permalink

  Har själv just upplevt detta – att våga släppa taget om ”fel pusselbit”. Inte en helt smärtfri process, kan jag ju tillägga. Du beskriver det hela med otrolig träffsäkerhet! Man kan verkligen inte tvinga ner en ”pusselbit” som inte hör hemma i helheten och som ständigt bara skaver…Hur mycket man än skulle önska att det fungerade ändå…
   
  Tack – ännu en gång, käraste Hilde – min egen inspirationskälla!
   
  With Love & Light
  //Mia

  Svar
  • 2013/02/27 kl. 11:37
   Permalink

   @mbellelind Goaste Mia, Tack för dina värmande ord, Det gäller att våga öka sin egen medvetenhet när vi står där och försöker tvinga ner pusselbitarna. Det är oftast egot som vill ta genvägar och snabba lösningar för det kan uppfattas och kännas obekvämt att leta nya bitar.  Keep on rockin Mia, jag hejar på dig! kram <3

   Svar

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Social media & sharing icons powered by UltimatelySocial