Jag är värdelös

Jag kan inget. Jag lyckas inte med något. Ingen lyssnar på mig. Jag är fet. Jag är ful. Jag är för gammal. Jag har inga pengar och kan inte göra vad jag vill. Ingen tycker om mig. Jag är värdelös!
Hur ofta har inte du och jag tänkt någon eller några av dessa tankar. Även om vi inte har sagt det högt så har vi i alla fall sagt det till oss själva, eller hur? Jag har i alla fall gjort det!  Det farliga med detta är att det du och jag säger till oss själva och tror på,  är det som format vårt liv.

mobbing4Precis som du och alla andra i världen så ville jag också vara omtyckt och accepterad och respekterad av mina vänner och medmänniskor. Det var viktigt för mig. Väldigt viktigt! När jag gick i skolan, från första klass till fjärde årskurs i gymnasiet, så var jag mobbad på ett eller annat sätt i skolan.
I grundskolan var det mer fysisk mobbning med puttningar, slagsmål, att de stal mina saker i skolan, på skolgården, utanför skolan. Allt och inget de kunde hitta på för att trycka ner mig. Helst inför så många andra klasskamrater eller vänner som möjligt.
När jag inte klarade av att ta emot mer så slog jag helt enkelt tillbaka. Eftersom jag då hade en glöd och energi i min ilska och frustration, så vann jag alltid. Då fick jag vara ifred, åt minstone ett tag.

I högstadiet och gymnasiet så handlade det mer om psykisk mobbning. Jag fick inte alltid vara med när mina så kallade ”klasskamrater” lekte på rasterna, ingen ville ha mig i sitt lag, många kommentarer om mig eller till mig på lektionerna. Jag upplevde att de pratade och viskade bakom ryggen på mig. Känns det igen?
Jag växte upp och levde i ett kristet hem, vilket jag antar gör att jag inte riktigt hade samma värderingar som andra lärde sig i sina familjer. Jag växte upp med att man ska älska sin nästa som sig själv, att vända andra kinden till när man blev slagen, att inte ljuga och alltid tala sanning och vara ärlig.
Det tycket jag är nobla värderingar, men för ett barn, som dessutom ärver andra beteendemönster från hemmet, som att vara tyst och göra det man blir tillsagd, lyssna och göra enligt instruktioner i kombination med att gärna framhäva sig själv, så fungerade det inte för mig i skolan.

article-new_getty_xc_82556825Att vara omtyckt och älskad av mina klasskamrater och kompisar var det absolut viktigaste för mig. Jag gjorde allt jag kunde, ville vara som dem, ville tala som dem, ville tycka som dem, ville vara dem. Jag ville absolut inte vara mig. Killen med konstiga kläder som mamma lagade istället för att köpa nya, med jeans istället för gröna och bruna manchesterbyxor. Min högsta önskan blev aldrig infriad. Inte vad jag vet i alla fall, för jag kände mig aldrig omtyckt av mina klasskamrater.

Efter studierna på Chalmers så fick jag ett jobba med provtjänstgöring på sex månader. Det gick inte så bra…. Jag tyckte det var tråkigt, jag kom aldrig in i jobbet och de gav mig inte friheten att göra mitt jobb. De litade inte på mig, antar jag. Så efter sex månader var vi överens om att jag inte ville eller skulla fortsätta. Jag fick ett nytt jobb som IT-tekniker där jag var i två år, varefter jag började som IT-konsult på ett företag där jag var i två år. På båda dessa företag så tyckte de inte att jag passade in och bad mig sluta.

Det hade ingenting att göra med mina tekniska kunskaper, då jag var otroligt kunnig och hjälpvillig i mina arbetsuppgifter. Det handlade om VEM JAG VAR och hur jag betedde mig.

Jag var nu lite drygt 30 år och jag var fortfarande mobbad! Ingen tyckte om mig och jag fick fortfarande kämpa för att bli omtyckt.
Så upplevde jag det i alla fall. Självklart fanns det tankar om att jag var värdelös, att jag inte dög någonting till.
Hade det inte varit så att jag då hade kärleken och stödet av min fru, så tror jag inte att jag orkat igenom denna perioden att bli ratad gång på gång. Vi hade dessutom tre små barn, varav nyfödda tvillingar. Så min kärlek till dem gjorde att jag orkade fortsätta kämpa.

Be om hjälpMen jag förstod fortfarande inte vad det var med mig eller mitt beteende som gjorde att jag fick alla dessa negativa resultat. Och jag skulle inte heller komma på det förrän flera år senare, när jag blev sjukskriven för utmattningsdepression.
Då först hade det kommit till en sådan frustration och ledsamhet i livet att jag helt enkelt inte orkade mer utan jag var tvungen att titta på vem jag var, vad jag gjorde och vad jag ville med mitt liv.

Begränsande värderingar blir stärkande värderingar

På olika vägar så kom det sig så att jag kom över ett ljudprogram med Anthony Robbins – Personal Power II. Det handlade om vem man är som person, varför vi har olika beteenden och hur du istället skapar nya beteenden, värderingar och saker som du säger till dig själv. Det är program på 30 dagar. Det tog mig två år (!) att gå igenom programmet och göra alla övningar.
Men det har också hjälpt mig att skapa ett helt nytt liv för mig själv.
När jag startade och skulle skriva ner mina värderingar som jag levt med, som jag fått känna konsekvenserna av i så många år, vad det var som jag hela tiden sa till mig själv, så var de:
• Vi har inte tillräckligt med pengar, och kan inte göra vad vi vill och drömmer om.
• Jag har inte tillräckligt med kunskap
• Jag är för tjock och inte tillräckligt muskulös
• Jag kommer aldrig att få en chefsposition i företaget
• Ingen tycker om mig
• Jag är värdelös

När du eller jag hela tiden säger så här till oss själva, och vi dessutom tror på det, att vi verkligen föreställer oss att detta är sanning, då kan vi inte skapa en bättre framtid än den vi lever i just nu.
Anledningen till att ditt liv ser ut som det gör nu är de föreställningar du tror på och det du säger till dig själv, samt de val du gjort i livet utifrån dessa föreställningar. Det var också anledningen till att mitt liv var som det var – fram tills dess.
När jag mentalt och känslomässigt fått lida för dessa föreställningar ett tag så skrev jag två nya föreställningar som jag nu lever efter så gott jag kan:
• Jag kan om jag bara vill
o Med tillräcklig motivation kan jag göra och åstadkomma vad jag vill
• Jag kan göra det enskilt eller med min familj
o Det är för min egen skull och för min familjs skulla som jag sätter upp mål och når dem

Som krydda på detta så fick jag och min fru möjlighet att delta på ett event med Anthony Robbins 2007, tillsammans med 12.000 andra personer – Unleash the Power Within. Det handlar precis om just det som jag jobbade mig igenom under två års tid. Men här är det koncentrerat och mycket mera känslor inblandade.  Det var en häftig upplevelse som gav otroligt mycket energi och driv framåt.

En livsförändring

Efter att ha arbetat igenom detta programmet har mitt liv förändrats enormt. Jag tänker inte längre på, och fokuserar på mina svagheter, utan fokuserar och jobbar utifrån mina styrkor i stället. Jag vet vem jag är och känner mig trygg i mig själv. Jag älskar mig själv som jag är och strävar inte längre för att andra ska tycka om mig. Det upplever jag är upp till var och en. Jag är älskad och jag älskar.
Om jag är det bästa jag kan vara, kan hjälpa andra människor utifrån mina förmågor, kan finnas till för andra, hela tiden lära mig nytt och förmedla mina erfarenheter och kunskaper så det kan hjälpa andra…. då upplever jag att jag lever ett fullgott liv med möjligheten att vara lycklig.

Idag driver jag, tillsammans med min fru, tre olika företag. Jag är ”chef” i mitt eget företag, även om det inte längre är viktigt för mig. Jag är ute och motionerar och styrketränar regelbundet, även om jag ännu inte har den kroppsform som jag skulle vilja ha. Jag har samlat på mig en hel del kunskap och erfarenhet under åren som jag kan förmedla till andra. Jag vet att jag är uppskattad, omtyckt och älskad för den jag är. Och framför allt så vet jag att jag har en unik plats i universums gigantiska pussel som ingen annan än jag kan fylla, vilket gör mig både värdefull och unik – precis som du!

Hur vill du att dit liv ska se ut från och med idag?

 

Gör livet magiskt!

Michael Wesley

 

Sharing is caring:

Michael Wesley

Min yttersta drivkraft är att mina klienter ska hitta vem de är, vad de vill och att nå sina mål. Jag är bara ett redskap på resan. Att med hälsa och välmående skapa hög livskvalitet hos individen samt framgångsrika företag, att skapa det magiska, tvista utmaningar till möjligheter och genomföra förändringar till konkreta resultat är min specialitet. Även om jag är tuff som coach, busig, humoristisk och envis, krävande och drivande för att stötta mina klienter att nå drömmar och mål, så gör jag det med kärlek, värme och omtanke.

3 reaktioner till “Jag är värdelös

 • 2013/01/29 kl. 16:48
  Permalink

  Tack Michael, mkt intressant och givande läsning. Allt sitter hos en själv, det tar bara olika lång tid innan vi ser det själva. Jag delar med mig av dina kloka ord.
  Må bäst
  Hilde

  Svar
  • 2013/01/29 kl. 17:58
   Permalink

   @HildeKindblad Tack så hemskt mycket, Hilde.Funderade ett tag på vad jag ville skriva om denna veckan, men så ramlade detta in i hjärtat och det kändes självklart.Eftersom det är en del av mig och en tung del att leva med så länge, så är det väldigt roligt att du uppskattar inlägget.
   /Michael

   Svar
   • 2013/01/29 kl. 18:05
    Permalink

    @Michael Wesley Låter vi mindet vila och skriver låter känsla och hjärta styra fingrarna på tangentbordet brukar texterna som skapas bli fantastiska.Har själv delat ett mkt personligt gästblogginlägg på Torkild Skölds hemsida i som jag tolkar det likvärdigt syfte som du. Det GÅR att ändra förhållningssätt och skapa sig ett underbart liv. Fortsätt inspirera! 
     
    /Hilde

    Svar

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Social media & sharing icons powered by UltimatelySocial