Kan en saga vara det du behöver?

askungen1

Idag när vi tittar på tv blir vi överösta med intriger och hämnd i både dokusåpor och filmer. Runt omkring oss kan vi dagligen höra samtal som handlar om andra, icke närvarande, personer. På spårvagn, bussar, tåg och flygplan kommer brottstycken av samtal där man hör någon kommentera någon annan negativt.

Det är så enkelt att kommentera någon annan negativt, vad värre är så är detta något som också är ganska effektivt för att känna sig bekväm i en situation där det är tyst eller där man känner sig utanför.

Jag är övertygad om att de flesta av oss är väl medvetna om att det inte för med sig något gott att prata illa om någon annan, att sprida negativet eller att hämnas. Jag vet också att det är allt för lätt att göra det eftersom det är ett medel att få en tillfällig ”lättnad” på det som upplevs som en tyngd. Men det är också allt det är, en tillfällig lättnad. Ett av problemen med detta är att det bygger upp behovet av att göra det igen för att få känslomässig avlastning.

Det här blir som en stor svulst som bara växer sig större och större. Och inte heller kommer detta leda till att ditt mående blir bättre eller att du uppnår någon form av meningsfullhet i ditt liv.

Igår var jag inbjuden av Den Goda Viljan, ett samfund som ville att jag skulle leda en andakt hos dem. Där tog jag upp sagan om askungen och hennes elaka styvmor. Askungen levde inte ett speciellt lyckligt liv. som säkert alla är medvetna om, och fick utstå både spott och spe från sin styvmor och hennes döttrar.

Och hjälpen kommer till henne i form av den goda fén. En fé som inte anländer till Askungen och lägger sitt fokus på att utöva någon slags hämnd. Vi hör henne inte säga; Vilken hemsk kärring du har till styvmor, henne ska vi lära en läxa.

Den goda fén skulle inte ens kunna existera om hon hade dessa tankar. Det var inte så att hon var omedveten om att styvmodern existerade men hennes fokus var på att hjälpa Askungen.

Och hjälp ger man inte genom att prata illa om någon annan utan genom att stödja den personen som mår dåligt med den egna utvecklingen.

Så en saga som sitter i minnet kan faktiskt vara den hjälp vi behöver när vi hamnar i situationen där det är lockande att klanka ner på någon annan. Sagan ger dig också en fingervisning om att vi behöver vara snälla mot oss själva. Arketypen som styvmodern beskriver i sagan finns hos alla. Vi är förmodligen alla då och då väldigt elaka mot oss själva och unnar oss inte att må bra eller få ta del av det goda i livet.

Det är genom att avstå från nedvärdering och mobbing av oss själva och andra som vi får den hjälpen vi behöver.

 

Marie-Louise Thorman

Personal/beteendevetare. Symbolterapeut. Meditationslärare. Psych-K facilitator. Expertcoach på Kvinnokompetensen vars inriktning är ledarskapscoachning. Har sedan barnsben varit fascinerad av drömmar och vår inre värld som består av symboler. Startade för 20 år sedan upp grupper för personlig utveckling där den visualiserade meditationen är i fokus. Arbetar coachande både individuellt och i grupp och har kurser runt om i Sverige.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Social media & sharing icons powered by UltimatelySocial