Kroppsklockans dans med dygnet

Kroppsklockans dans med dygnetKroppsklockan är förinställd, anser jag. Av vem vet jag inte riktigt? Den tickar på sitt vis, har sin alldeles egna rytm och för en unik dans med dygnets 24 timmar.

Jag har hört att de i Afrika inte förstår varför vi i Västvärlden envisas med att använda väckarklocka. Att de inte begriper varför vi inte bara vilar ut, tills vi inte längre är trötta?

Tidigt om morgonen trampar några av oss ”Dygnet” klumpigt och tafatt på tårna för att vi inte riktigt är där. Medvetandet går på sparlåga. Lite längre fram, på förmiddagen tassas det lättare till melodin. Efter 17.00 och fram till 02.00 på natten svävar åtminstone jag fram. Kreativiten och energin är på topp. Den känslomässiga närvaron svänger höfterna till tonerna av Charleston. Mot småtimmarna blir stegen åter tyngre och jag gungas långsamt med av ”Sömnen” in i  hans kungarike.

En kompis väcks av sin kroppklocka runt 06.30 varje dag, nästan alla dagar på året. Då casino är hennes känslomässiga närvaro total och hon sprudlar av energi och idéer. Men hennes serviceyrke kräver dock att hon arbetar kvällar.

En gång skulle jag visa henne och hennes fästman hur maskinerna på gymmet fungerar. Eftersom jag ändå var på väg dit för att träna styrketräning en kväll horoscope pisces todayhoroscope pisces today : Mutual sympathy guaranties a wonderful understanding in sex. vid 22.00 tiden följde båda med.

Hennes pojkvän visade stor närvaro och pigghet. Han följde mina instruktioner medan min kompis satte sig i ett hörn och blev allt tystade. Snart konstaterade vi att hon lutat sig mot några vikter och somnat.

Om hennes personlighet skulle ha bedömts uteslutande efter ett möte under denna kväll hade hon med stor säkerhet setts som oerhört oengagerad, sur och passiv. Ja, rent ut sagt ohyfsad! Samtidigt, hade samma person träffat henne tidigt på morgonen, skulle hon ha upplevts som en glad, utåtriktad, känslomässigt närvarande, kreativ och kvicktänkt kvinna.

Är vi alla som Dr. Jekyll och Mr. Hyde när det kommer till var vår mest produktiva tid infaller under en 24 timmars cykel? Jovisst, självklart ska rätt person vara på rätt plats men är det inte också ganska avgörande att ha rätt person på rätt tid?

Och är det ändå inte så, att om vi sätter in denna diskussion i ett större sammanhang, på liv och död till exempel, så undrar jag hur många som inte tycker att frågan borde belysas mer? För skulle du själv vilja lägga dig på ett operationsbord med, låt säga, en kirurg som jobbar på helt fel tid på dygnet enligt hans eller hennes fysiska urverk?

2010_03_12_orsay_museum_clock_big

 

 

 

Sharing is caring:

Elisa Grusell

Upptäcktsresande empat med en passionerad konstnärssjäl och brinnande intresse för andlighet, andra kulturer och mänskliga rättigheter. Grundare till Swedish Down Town Consulting & Productions och MenaTidningen.se samt tidigare ordförande för svenska föreningen för andningspedagoger och delägare av filmbolag. Har skrivit flera filmmanus och producerat dokumentärfilm; utvecklat lärande spel samt lett projekt för utsatta ungdomar och internationella seminarier inom personlig utveckling.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Social media & sharing icons powered by UltimatelySocial