Låter det enkelt?

Låter det enkelt?Har du någon gång känt den där gnagande känslan av att du inte vill göra det du gör, men gör det ändå? Vad hände då med din självkänsla? Hur kändes det i din själ?  

Föreställ dig alla människor i hela världen och så tänker du dig lika många fria viljor, kopplat till känslor, önskningar och åsikter. Tror du att det går att få alla att tycka om dig? Eller att alla dessa hundra miljoner någon gång kommer att ge dig ett sjungande hurra för just de val du gör och hur du väljer att leva ditt liv?

Problemet är att när man vill behaga alla i sin omgivning är det lätt att tappa bort vad man själv känner, tycker och tänker. Ett bra exempel på det är filmen ”Runaway Bride” med Julia Roberts. Hon gifter sig och skiljer ofta. Männen hon äktar ser dessutom helt olika ut och deras personligheter har få gemensamma nämnare. Det leder i sin tur till att både bröllopen och smekmånaderna är som natt och dag.

När hon väl möter storstadsreporten som vågat sig ut till den lilla amerikanska staden hon bor i, spelad av Richard Gere, händer något med hennes personliga utveckling. Fenomenet fascinerar honom ordentligt och han tar uppgiften på fullaste allvar, så pass att han själv går och blir kär i sitt studieobjekt.

Han är nu själv mannen vid altaret. Men, en gång en ”Runaway Bride” alltid en ”Runaway Bride”.

Någonstans här i filmen inser även Julia Roberts rollfigur att hon inte kan fortsätta springa i all evighet. Problemet är att hon gör som alla andra vill, speciellt som männen vill. Hon måste helt enkelt ta reda på vem hon är, vad hon gillar och hur hon vill att hennes liv ska se ut.

När den enda som kan ge dig svaret på frågan är du själv.

En bra början blir att upptäcka vilken sorts omelett hon föredrar att äta till frukost för att fortsätta med vilken klädstil som känns rätt och inte minst, frisyr. Vilket jobb hon skulle trivas med. Favoritårstid. Favoritmusik. Favoritplats i världen. Fritidsintressen. Värderingar i livet. Idealiskt bröllop, smekmånad och favoritmake.

När du frågar andra då det egentligen bara är du själv som kan lösa gåtan.

En god vän berättade att hon faktiskt också en gång i tiden varit en sorts svensk IRL version av ”Runaway Bride”.

”Vid altaret, framför prästen kändes allt bara så fel. Jag fick panik och sprang hastigt ut ur kyrkan.” Hon blev tyst för ett ögonblick, tänkte tillbaka på händelsen, log lite skamset och sedan sa hon till mig:

”Ja, ibland vet man i alla fall vad man inte vill…och det är väl tur det.”

Sharing is caring:

Elisa Grusell

Upptäcktsresande empat med en passionerad konstnärssjäl och brinnande intresse för andlighet, andra kulturer och mänskliga rättigheter. Grundare till Swedish Down Town Consulting & Productions och MenaTidningen.se samt tidigare ordförande för svenska föreningen för andningspedagoger och delägare av filmbolag. Har skrivit flera filmmanus och producerat dokumentärfilm; utvecklat lärande spel samt lett projekt för utsatta ungdomar och internationella seminarier inom personlig utveckling.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Social media & sharing icons powered by UltimatelySocial