Lev livet – likt en kattunge!

Kattungar

Nu under hösten har vi haft förmånen att ha kattungar i huset! Det har inneburit att livet varit lite annorlunda… Du som också har varit kattförälder nickar säkert lite igenkännande, ler lite drömmande och hummar välbekant. Du som inte levt med kattungar undrar nog:
Annorlunda – hur då?

Jo, vi har bland annat behövt dammsuga varje dag eftersom kattsanden annars strösslar under fötterna när vi går, och behövt stänga innerdörrarna så fort vi lämnar ett rum (för att ta bort risken att någon kattunge tycker att det är käckt att kissa på de fluffiga duntäckena…). Det där med potträningen har verkligen varit ett tålamodstest – ständigt har vi fått rycka ut och bära en unge till kattlådan när vi upptäckt att den satt sig tillrätta för att göra sina behov i i tvättkorgen, blomkrukan eller på mattan. Våra krukväxter har också haft ett tufft liv – de har fått utstå ”klöstestet” och andra roliga lekar. Det har helt enkelt varit ett enda kaos!
Nu undrar du säkert vad det är för förmån med detta?

Den första förmånen är att det är rent bedårande att se de söta, små liven växa till sig och utveckla sina olika förmågor – att gå, springa, hoppa, klättra (läs höghöjdsklättring i gardiner och i krukväxtpalmer), busa, röja (läs galoppbana), att faktiskt välja kattlådan när det är dags för toabesök.
Men det är inte detta som jag tänkte dela med mig av utan det är vilket underbart tillfälle det är att betrakta livet ur nya perspektiv.

Som till exempel att de startade varje morgon med att bokstavligen talat springa in i den nya dagen. När jag öppnade dörren till toaletten, där de varit instängda under natten, trängde de sig ut genom dörrspringan och rusade ut med pigga och glittrande ögon, fulla av sprudlande energi att ta vara på den gryende dagen!
Jag vet inte hur det är med dig, men jag brukar normalt inte hoppa upp ur sängen, fylld med energi och förväntansfull vad den här dagen har att bjuda på… Kanske är det dags för en ny vana? Det verkar rätt skönt att starta dagen på detta sättet!

Ett annat exempel är att i en kattunges värld verkar alla nya saker betyda en sak – LEKSAK. Det spelar ingen roll om det är en tom toarulle eller en dyr kattleksak… det är lika roligt i alla fall! Jag minns särskilt när julklapparna var uppackade och min son ivrigt tog fram den radiostyrda helikoptern för en provtur. Då var det fyra lyckliga kattungar som djärvt kastade sig in i leken – inte med helikoptern, utan med KARTONGEN! Åh, vad de fann det lustfyllt att hoppa in i lådan, snurra runt därinne och kika ut genom plastfönstret medan de andra syskonen busade med från utsidan av plastfönstret.
Hur är det med dig – tar du vara på de tillfällen som ges till lek och glädje?

Ett tredje perspektiv som jag vill dela med mig av är hur underbart mästerliga kattungar är att vara totalt närvarande i nuet – att låta alla sina sinnen vara vakna. Upptäckandet av världen görs inte bara genom att observera på avstånd utan de går ”All in”. Med tänder, nos, ögon, tassar och öron utforskar de sin omgivning med hängivenhet och fascination. Förutfattade meningar eller ”lite lagom” existerar inte i deras värld…
Vad kan vi lära oss av det?

Ja, jag har i alla fall fått mig en tankeställare om att det är så lätt att slå på autopiloten och egentligen inte vara närvarande där jag befinner mig. Hur ofta är det inte som jag avstår att göra en sak (även om jag vet att det skulle ge mig glädje eller en annan positiv känsla) bara för att jag är upptagen med något jag ”måste” göra eller att jag styrs av omgivningens uppfattningar om att vi förväntas bete oss på ett visst vis?

Igår var det ett tillfälle där jag gav mig gåvan att göra som min längtans röst sa: nämligen att när låten Life med Haddaway kom på spellistan, avbröt jag undanplockningen av julsakerna och kastade mig upp på vardagsrumsgolvet. Tillsammans med min 16-åriga dotter headbangade vi loss till musiken. Det var så gött att känna det samspel som det blev oss emellan när vi flåsande hoppade upp och ner, samtidigt som våra associationer gick till UPW med Tony Robbins förra våren.
Det var härliga minnen som poppade upp och jag kände mig så levande!
Hur levande väljer du att vara i din vardag?
Eller går du mest med autopiloten på…

Ett fjärde och sista perspektiv som jag skulle vilja med mig av när det gäller att leva likt en kattunge är genom följande episod:  Vanligtvis börjar kattungar gå när de är ca 4 veckor och då vill de också utforska världen utanför den låda som hittills varit deras lilla värld. Genom att outtröttligt hoppa upp mot kanten, lär de sig snart att ta tag om kanten, klättra upp och också att ramla ner på andra sidan om lådans vägg. Belöningen var god – en helt ny värld att utforska!

Snart blev det en lätt sak för dem att ta sig ut ur lådan och den hade fyllt sin funktion.
Ett litet tag nöjde sig kattungarna med att vingla runt på mattan och halka på vardagsrumsgolvet. Men även dessa moment behärskades kvickt och nästa utmaning blev då att kunna ta sig upp för stegen i trappan. Tror du att de lyckades med detta?
Absolut! Det dröjde inte länge förrän den busigaste av dem stolt kom nertroppandes från trappan – majestätiskt som ett lejon med stolt bröst, samt huvud och svans i vädret. Åh vad hon var mallig – och nöjd med sig själv!!
Alla dessa utmaningar som de glatt ger sig in i vänds till segrar, vilket även medför ständig utveckling och nya lärdomar!
Hur ofta antar du utmaningar och låter dig utvecklas?
Eller befinner du dig mest i din bekvämlighetszon och agerar mest utifrån den?
Jag skulle vilja ge dig en sista fråga att begrunda och sedan att agera på. När du har vänt utmaningar till segrar: Hur firar du då? Och hur manifisteras det i ditt liv?

Nu har kattungarna hittat nya hem och nya familjer som de kommer att ge mycket glädje och kärlek. Lugnet har åter lägrat sig i vårt hem. Skönt, härligt, befriande! Men det har också blivit lite tråkigare…
Nu är det upp till mig att fortsätta leva livet levande –
• Att med tacksamhet och förväntan omfamna den nya dagen, och känna den sprudlande energin
• Att vara närvarande med alla mina sinnen – här och nu!
• Att fortsätta att utforska världen med nyfikenhet och att anta utmaningar, samt att glädjas åt den utveckling det innebär.
• Att ta vara på varje tillfälle att Fira Livet!
Vilka beslut har du fattat för ditt fortsatta liv?

Sharing is caring:

Lotta Wesley

Lotta är hälsocoachen som brinner för att hjälpa individer och företag att finna livskvalitet och framgång. I sitt arbete utgår Lotta från en helhetssyn på människan och hennes drivkraft är att ge deltagarna upplevelser för både kropp, själ och sinne, vilket leder till ökad självinsikt och medvetenhet. Detta är grunden för att kunna göra kloka livsval, som borgar för ett rikt och lyckligt liv. Hon jobbar med att stärka individer, grupper och företag inifrån och ut.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Social media & sharing icons powered by UltimatelySocial