Liv, död och tajming

Liv, död och tajmingI området jag befann mig häromdagen ligger Kairos absolut bästa falafel-gatukök, som är situerat vid ett torg. På gatan pyrde ångan upp från frityroljan. Diverse orientaliska dofter florerade i atmosfären som flöt samman med avgaserna från alla bilar, bussar och tuck tucks som myllrade lika konstant som flödet av människor. När jag stod och väntade på min falafel ute på trottoaren kände jag den nyfikna blicken från en militär iförd svart kravallmundering uppe på den svarta pansarvagnen 15 meter bort. 

Det slog mig vilken märklig kontrast det var att bakom bålet där pommes fritesen studsade runt beskåda detta fordon som tornade upp sig likt en medeltida fästning.

Två dagar tidigare hade någon sprängt två bomber alldeles i närheten i ett försök att råna den lokala banken. Jag kände lättnad över att jag inte råkade vara där just då.

Äntligen hade jag fått min falafel. På vägen därifrån passerade jag nära stridsvagnarna som var utplacerade och jag kunde inte låta bli att titta några av militärerna rätt i ögonen.

Dagen efter, precis på den platsen, hade människor stormat just dessa män och tagit över deras fordon för att de är arga och ledsna över att ingen lyssnar på dem och för att ledarna nyligen frisatt diktatorn revolution 2011 avsatte.

Kanske lever inte militärerna jag mötte med blicken den där kvällen, längre?

Och mina tankar fördes till tajming i livet.

Samma dag som detta hände gick en ung kvinna i en fredlig demonstration och skulle placera en ros på Tahrirtorget och hon är nu död. Hon och minst 50 andra människor som dagen innan andades in och ut precis som du och jag, gör inte det längre.

Precis som det man först anser är stora saker, kan bli småsaker när man sätter det i perspektiv. När man relaterar dem till liv och död blir prioriteringarna nya.

Samtidigt, vad är det inom oss som gör att vi beslutar oss för det vi gör?  En övertygelse? Samvetet? Ekonomin?

Och vilka konsekvenser får vårt agerande för oss själva imorgon eller om 10 år, och för våra nära och kära?

Handlar det inte om tajming så mycket egentligen, utan kanske mest om våra egna beslut?

frityrmannen2

 

Sharing is caring:

Elisa Grusell

Upptäcktsresande empat med en passionerad konstnärssjäl och brinnande intresse för andlighet, andra kulturer och mänskliga rättigheter. Grundare till Swedish Down Town Consulting & Productions och MenaTidningen.se samt tidigare ordförande för svenska föreningen för andningspedagoger och delägare av filmbolag. Har skrivit flera filmmanus och producerat dokumentärfilm; utvecklat lärande spel samt lett projekt för utsatta ungdomar och internationella seminarier inom personlig utveckling.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Social media & sharing icons powered by UltimatelySocial