Lotta How: ”Jag är så jävla bra och det är du också!” Del 1

Lotta How: "Jag är så jävla bra och det är du också!" Del 1Att bli fri och tillåta allting i livet. Att inte se något som bra eller dåligt, utan bara släppa taget om det som händer. För det är min erfarenhet, att det som jag från början tyckte var jättedåligt, har visat sig vara det bästa som kunde hända för min skull, förklarar livscoachen Lotta How.

Hur många år har du arbetat med människor på olika sätt?

– 15 år, svarar Lotta självsäkert. Och 20 år om man räknar människan jag själv, tillägger hon och brister ut i skratt som är blandat med allvar och livsvisdom.

Hur föredrar du att titulera dig?

– Livscoach. Sedan beror det på vad jag jobbar med. Om jag jobbar med andning, då är jag andningspedagog. Jobbar jag med alkohol- och drogrådgivning. Då är jag alkohol- och drogterapeut. Jobbar jag med Bars, då är jag Access Bars Facilitator. I mitt hem, där jag har familjehem, är jag ställföreträdande morsa.

Vad är det viktigaste du har lärt dig på de utbildningar du har gått?

– Min största upplevelse utifrån allt det arbete jag har gjort med mig själv är att det finns en annan verklighet, än den verklighet vi är formade in i att tro på. Från samhälle. Från miljö. Från uppväxt. Från normen att växa upp och leva i jantelagens Sverige, så finns det en annan verklighet och den är att:

Jag är så jävla bra och det är du också!

Det här är förmodligen ett kulturarv som vi i Skandinavien fått med oss i bröstmjölken. Att man ska vara tacksam för det lilla. Inte har något att tillföra. Inte våga sticka ut och säga: ”Här är jag och jag är bra!”

Vad har varit din viktigaste lärdom i livet?

– Det är att: Lotta, lita på dig själv! Lita på dig själv, att du VET… vad som är rätt för dig!

Innerst inne, vet vi alla vad som är rätt när det gäller oss själva, och till 75 procent av fallen även när det gäller andra. Om vi lyssnar till det innersta av oss och inte det där pladdret i huvudet.

– För din själ pratar med min själ. Och man behöver inte vara öppen för det eftersom själen kan vara öppen ändå och skriker ut till andra själar: ”Hallå, kom och hjälp mig!!!” ”Hon håller mig fängslad!”, säger Lotta med en lugn, behaglig radioröst och det dialektala avtrycket från uppväxten i Stockholms övre medelklass gör sig påmind.

För sex år sedan besökte Lotta Indien och Nepal. Hon blev förälskad i det enkla livet de hon mötte levde där och som 50 års present till sig själv köpte hon därför ett hus nära skog och moder jord i Svärdjö. Innan dess bodde hon centralt i en lägenhet i Falun.

– Man kan gå klädd som man vill och glädjas åt de små sakerna mer, förklarar hon pedagogiskt.

I höst bär det även av i tre veckor på äventyr i Afrika som hon också kanske kommer att älska.

Under många år bodde hon i Rättvik med sin engelska make och tre barn. I dag bor hon med sin hund, katt och har ett familjehem mitt i naturen.

En Lugn Oas.

– Så jag har tonårstjejer som bor hos mig. Som jag hjälper tillbaka till ett bättre liv än vad de har haft tidigare, säger Lotta, samtidigt som hennes vänliga hund Qorp kommer fram för att hälsa. Även en katt ligger på verandan och njuter av solen.

How har en rad olika kompetensområden och dessutom en doktorandexamen i Livets hårda skola. Den viktigaste av dem alla. Har man varit där själv, blir tilliten lättare att vinna hos klienten hon möter.

Allt började egentligen för 20 år sedan då Lotta rannsakade sitt eget liv djupgående under en period. Hon hade bland annat lidit av arbetsnarkomani. Hennes yrkesbana initierades redan som 13-åring och började under en era då det var lätt att få arbete. Efter 12-stegsbehandlingen kändes det viktigt att tänka i nya banor och förbygga att hon skulle återgå till sin gamla invanda livsstil. Lotta hade tur med de myndighetspersoner hon mötte som hjälpte henne att finansiera utbildningarna hon var intresserad av.

– Eftersom jag under en tid stressat mig själv så, i dag skulle man nog sagt att jag hade fibromyalgi, valde jag att gå på Siljansnäs på skolan för helhetsutbildning till avslappningslärare. Där blev jag eld och lågor över frigörande andning som introducerades för oss av Rani Spets.

Lotta utbildade sig själv till andningspedagog efter det, där privata sessioner ingick för hennes egen terapi. Hon gick även hela vägen till att bli Reiki Master och har provat på en hel del alternativa behandlingsmetoder såsom energibalanstekniker och håller kurser i Access Consciousness, med mera. Målet var att bli alkohol- och drogterapeut. Den resan började med att hon kom in på Forsa Folkhögskola, och först gick ett år till att bli behandlingsassistent, sedan ytterligare ett.

Drömmen blev uppfylld.

Vad är det för skillnad på ledarskap och coaching?

– Det borde inte vara någon skillnad alls om ledarskapet är coachande. Att vara en coach är att vara en bra ledare. Att vara vägvisare och någon som öppnar dörrar till nya möjligheter.

Det passar nog inte alla att vara coach precis som det inte fungerar för alla att vara en bra ledare. För det är skillnad på att vara chef och ledare.

Lotta How: "Jag är så jävla bra och det är du också!" Del 1

Fortsättning följer nästa vecka…

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Elisa Grusell

Upptäcktsresande empat med en passionerad konstnärssjäl och brinnande intresse för andlighet, andra kulturer och mänskliga rättigheter. Grundare till Swedish Down Town Consulting & Productions och MenaTidningen.se samt tidigare ordförande för svenska föreningen för andningspedagoger och delägare av filmbolag. Har skrivit flera filmmanus och producerat dokumentärfilm; utvecklat lärande spel samt lett projekt för utsatta ungdomar och internationella seminarier inom personlig utveckling.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Social media & sharing icons powered by UltimatelySocial