Bland majbrasor och pionjärer

Bland majbrasor och pionjärerÄnnu hänger frosten i luften fastän vintern sägs vara över. I kväll knastrar och gnistrar det från majbrasor och raketer som vetter mot rymden. Dit människan nu tar stora kliv.

Nya möjligheter. Till och med resor till Mars. Fast bara enkel biljett. Skulle du våga? Skulle du vilja?

Förr i tiden bytte man varor och tjänster. Man möttes öga mot öga. Tellus antogs vara platt. Och det gick ju det också. Den knappa kunskap man hade om bygden utanför sin egen var inte en så stor sak. Människor var självförsörjande i sin egen lilla värld. Brödet var gjort av vetet från åkern. Potatisen odlad och skördad. Fisken kom från det online casino närmaste vattendraget.

Men sedan dök det upp någon. En nyfiken, utforskande och ifrågasättande något irriterande karaktär. Som inte var nöjd med klövern i fållan. Utan såg solen gå ner och ville veta vart den for hän.

Hen skådade stjärnorna men förstod inte varför de ej kunde nås. Kan hända att någon tassade på tå. Vågade sig, vidare. Ut. I väg. Över. Till någon annans land. Mot en främmande strand.

Kanske hoppade hen på en flotte. Eller byggde sig en egen båt. Med pompa och ståt.

Troligen seglade hen iväg över de sju oändliga haven och undrade varför man inte såg hela båtar direkt i horisonten om nu jorden är formad som en boll? För hur många offrades väl inte till det brinnande bålet innan sanningen väl kom fram?

Och varför var människor så rädda? Varför är vi det än idag?

I Sverige i kväll fyrar vi av och hyllar flammande lågor rasande höga. Bråte upplöst i glödande molekyler svävar mot skyn. Kropparna av pionjärerna av sin tid är nu aska blott. Klövern växter där deras hopp slocknat. Deras idéer vittnar om att tåga i anden är banan som för oss mot seger och check in till avgångar mot andra planeter.

 

Elisa Grusell

Upptäcktsresande empat med en passionerad konstnärssjäl och brinnande intresse för andlighet, andra kulturer och mänskliga rättigheter. Grundare till Swedish Down Town Consulting & Productions och MenaTidningen.se samt tidigare ordförande för svenska föreningen för andningspedagoger och delägare av filmbolag. Har skrivit flera filmmanus och producerat dokumentärfilm; utvecklat lärande spel samt lett projekt för utsatta ungdomar och internationella seminarier inom personlig utveckling.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Social media & sharing icons powered by UltimatelySocial