Man ser inte luckorna för alla möten

th-1

Otaliga är de gånger jag träffar ledare som inte hinner med det som de gärna vill hinna med. Sådant som de själva säger är viktiga saker. De punkter de ofta nämner och som hamnar längst ner på listan av alla göranden och måsten är:

Planera
Strategier
Kommando över tiden
Utvecklande samtal
Egen utveckling

”Många har så mycket att göra att det är som om att de går omkring och bär på tegelstenar, men hinner aldrig sätta ner dem…”

….det blir ganska tungt i längden.

När jag frågar varför de vill ha in dessa punkter i sitt ledarskap säger de ofta att det är det här som utvecklar både dem och medarbetarna. Det är viktiga saker säger de, men du ”vet ju hur det är, tiden är som ett svart hål i rymden och bara försvinner”.

th-2

Då kommer jag osökt in på kalendern och hur man använder den.

Min fråga kring planering brukar starta många tankar. Den lyder bara så här: ”Hur mycket tid lägger du på att jobba strategiskt och hålla dig till en plan?”

Svaret är: Om jag bara hade hunnit….så….

Då blir jag nyfiken och ber om att få titta i deras kalendrar. Mycket riktigt är de fulltecknade, men faktiskt i de allra flesta fall bara 3-4 veckor framåt. Därefter är det ganska tomt, med några få undantag av återkommande möten. Det är som om kalendern skriker efter att någon ska ta hand om alla luckorna, och tro mig, det är det alltid någon som gör. Oftast inte du själv.

Om det nu är så att man inte har tid, kan det ha att göra med att man inte ser skogen för alla träden och i det här fallet inte alla luckor i kalendern för att man stirrar sig blind på de nästkommande veckorna?

Det som jag ofta får höra är också: ”Ja jag vet att det finns luckor där framme, och det är de jag ser fram emot, men när jag väl är där, så är de också fulltecknade. Det är ett moment 22”. Faktum är att det inte är ett moment 22. Man skapar ett moment 22 genom att inte själv ställa sig frågan nedan…

Min nästa fråga är då: ”Vad gör du idag för att behålla de luckorna?”

Får ofta ett förvånat uttryck till svar och i ärlighetens namn så gör man inte mycket för att behålla dem och använda dem på ett sätt som gagnar ledarskapet.

Mitt tips idag är:
1. Ta kontroll över kalendern när luckorna är mer frekventa. Det brukar vara tufft att börja stuva om i nuläget i kalendern. Tar oftast mer tid att göra än att faktiskt börja när luckorna uppträder.
2. Lägg in 2 fördjupningsdagar i veckan och namnge vad du ska jobba med. Exempelvis: förberedelse för presentation X, förberedelse för workshop med personalen, boka in samtal med X och Y. Kom ihåg: Det inget som heter ”Egen tid” på jobbet.
3. Håll de två dagarna mötesfria så långt det bara går. Var besvärlig när mötesförfrågningar kommer in.
4. Lägg in 1 ad-hoc dag i veckan. Dit förlägger du alla ”Kan du göra det här?” ”Kan du fixa detta?”. När du får det, så har du en dag att hänvisa till. ”Absolut, det kan jag göra. Jag lägger in det i nästa vecka på måndag, så du har det på måndag eftermiddag”.
5. Lägg in egen utveckling för både höst och vår. Var ute i god tid och planera in det. Egen utveckling ger otroligt mycket.

…är det inte helt lätt att göra allting själv? En coach har det som yrke – att ställa frågor som gör att du skapar utrymme för det som är viktigt för dig.

”Så en tanke, skörda ett beteende.
Så ett beteende, skörda en vana.
Så en vana, skörda en egenskap.
Så en egenskap, skörda en framtid”

Samuel Smiles

Lycka till!

Sharing is caring:

Lotta Bengtsson

Lic. INLPTA NLP Business Trainer, Personal Strateg, StressCoach, Cert Coach Har ägnat de senaste 10 åren åt coaching och utbildning. Är medskapare till att många ledare och team har satt personligt ledarskap på kartan och att de inte bara vill nå ut, utan har förstått vikten av att nå in. Hon utbildar chefer och specialister i NLPns sprängfyllda verktygslåda, för ledare och organisationer som förstår vikten av kommunikation och flexibilitet i ledarskapet.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Social media & sharing icons powered by UltimatelySocial