Med blicken mot himlen

Med blicken mot himlenAtt som svensk befinna mig i en auktoritär stat som Egypten skakar om min uppfattning om världen på en fundamental nivå. Styrt av en enda mans infall. En enda mans godtycklighet.

Även om ansiktena skiftar på gestalterna vid den yttersta makten består ledarskapets essens. En diktatorisk typ. Typen som för ett enfaldigt ledarskap. En envägskommunikation där inget intresse finns för receptorernas uppfattning.

Överhuvudtaget.

Man undrar vad som händer med en sån sen? Eftersom vi hittills inte lyckats bevisa vad som sker efter vår fysiska död, kan man bara ägna sig åt önsketänkande.

En av de mest fascinerande böcker jag läst på länge är skriven av en amerikansk psykoterapeut som också hävdar att hon är ett synskt spirituellt medium. I den beskriver hon hur hon upplever sig ha kontakt med John F Kennedys ande under en längre period. Hon för anteckningar om det hon får till sig.

Vi får på ett målande vis följa John F Kennedys egna utsagor om vad som hände efter hans död i Dallas. Jag gled snabbt in i historien och föreställde mig hur den tidigare amerikanska presidenten klev tillbaka in i olika perioder av sitt forna liv för att värdera sig själv och det liv han levt.  Och att han själv får till uppgift att summera och döma sitt eget liv och sig själv till hög grad i efterlivet.

JFK, konfronteras på andra sidan, med personer från sitt liv som han hade särskilt utmanande och svåra relationer med enligt författaren: Jackie, Marilyn, fadern, modern och bröderna. Tillsammans har de långa samtal om hur de har upplevt varandra och orsakerna bakom deras ageranden.

Författaren beskriver om hur John F Kennedys själ förklarar hur han blev hindrad i sina försök att minska den ekonomiska kontrollen USA hade över stora delar av tredje världen. Men, eftersom hans goda intentioner missgynnade hans egen familjs förmögenhet och resten av eliten i landet. Tog de hans liv.

Den slutsatsen behöver man, som jag ser det, inte vara medial eller synsk för att dra. Men berättargreppet som erbjuds och vinklingen kring hans öde i relation till självrannsakning och personlig utveckling tilltalar mig verkligen.

Ungefär som en inventering av sig själv. Som vi faktiskt också kan välja att göra redan innan vi dör och därefter kontinuerligt under vår tid i den fysiska dimensionen.

I en annan episod får läsaren även möta Napoleon Bonapartes ande som påstås ha liknande sessioner i himlen med ryska flickebarn som förklarar för honom den skräck hans krigande orsakade dem. Kommunikationen är fokuserad till hjärtat, vilket gör att barnens känslor förs direkt över till honom. På gott och ont. Napoleon bryter ihop då han förfärat inser vad han utsatt andra för, och måste begära time-out för att bearbeta denna smärtsamma insikt. För att sedan mötas igen, och andra han skadat. Tills förståelsen, konsekvenserna och innebörden av hans framtåg är sammanlänkade mellan tanke och hjärta.

Fullständigt.

Att konfrontera. Att försöka förstå vilken effekt våra handlingar eller icke handlingar har haft på andra människor,  även på oss själva, kan vara oerhört plågsamt.

Inte många vågar ge sig ut på en sådan upptäktsfärd.

 

 

 

 

Elisa Grusell

Upptäcktsresande empat med en passionerad konstnärssjäl och brinnande intresse för andlighet, andra kulturer och mänskliga rättigheter. Grundare till Swedish Down Town Consulting & Productions och MenaTidningen.se samt tidigare ordförande för svenska föreningen för andningspedagoger och delägare av filmbolag. Har skrivit flera filmmanus och producerat dokumentärfilm; utvecklat lärande spel samt lett projekt för utsatta ungdomar och internationella seminarier inom personlig utveckling.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Social media & sharing icons powered by UltimatelySocial