Meditera när du inte har tid

Det finns ett talesätt som säger – meditera en halvtimme varje dag, utom när du inte har tid för att meditera. När du har för mycket att göra så du inte hinner meditera, meditera en timme istället.

Jag tycker mycket om detta talesätt för det pekar på något viktigt, att när vi har mycket att göra så kan meditation vara en viktig hjälp. Meditation kan hjälpa oss till mer kreativitet, mer avslappning och fokus, så att det arbete vi gör blir mer effektivt. Meditation kan hjälpa oss att hitta lösningar och som vi kanske lyckas mindre bra med när vi är inne i stress. Att meditera kan därför spara tid, så du får mer gjort än om du inte mediterar.

När jag har mycket omkring mig, tankarna flyger och jag inte riktigt hittar vägen, jag kanske sitter med ett arbete som ska göras och jag har fastnat, kommer inte vidare, är för stressad för att arbetet kommer igång – då kopplar jag ur, bort och ifrån. Det kan jag göra på många olika sätt. Meditation kan ta sig många uttryck. Meditation behöver inte alltid vara att sitta ner tyst och stilla en stund. Meditation kan även vara att gå på en promenad. Ja även om jag ”inte egentligen har tid med det” så gör jag det ändå. Min ingång till promenaden är att jag lämnar jobbet tillfälligt, jag lämnar det jag ska göra och ger mig själv ett utrymme och paus för en kortare stund.

På vilket sätt är detta meditation? Meditation innebär observation, oavsett om vi sitter och observerar våra tankar som kommer och går, eller sitter och observerar ett tänt ljus eller en punkt på väggen, eller bara noterar de känslor som händer och uppstår inuti, så observerar vi.

Jag går avslappnat och långsamt, lägger märke till – observerar – mina steg mot underlaget, lägger märke till känslan i gången. Känner luften i mina lungor. Tittar upp mot himlen och ser den klarblå himlen eller molnen eller hur den nu ser ut. Tittar på husen omkring. En bil åker förbi. Jag lyssnar till ljuden. Jag lyssnar även till mina egna ljud, mina egna andetag. Jag har inte med mig någon iPod eller liknande musikspelare och inga lurar i öronen, utan jag låter mig upptäcka de ljud och den verklighet som finns omkring mig under min promenad. Jag fokuserar på det jag har närmast omkring mig. Ser färgerna, tonerna i omgivningen, lägger märke till rörelsen.

Jobbet släpper jag för en stund, det händer när jag fokuserar på det som är närmast omkring mig och det hjälps av att jag väljer att gå lite långsammare än jag brukar, jag blir mer uppmärksam på det omkring och i mig. Vad händer i mig just nu under promenaden? Och kan jag tillåta det?

Under promenadens gång kan det hända, uppstå, naturligt av sig självt en idé, en lösning, komma ett fokus, som hjälper det jag jobbade med innan. Jag har hittat ny kraft och energi, inspiration. När jag inte söker efter inspirationen, när jag inte letar efter den så händer det. För letar jag efter den så ger jag motstånd till det som är, och då ger jag energi till det jag inte vill ha så jag får mer av det jag inte vill och mindre av det jag vill.

När jag är tillbaks kopplar jag ifrån allt det som tar ifrån mitt fokus. Det kan vara så att jag stänger dörren, försöker stänga av olika ljud som distraherar, stänger av mejlprogram och plockar undan telefonen för ett slag. För att kunna vara fokuserad och närvarande med jobbet jag har att utföra.

Detta fungerar för mig, kanske det fungerar för dig med eller ger inspiration till att hitta det som fungerar för dig.

Jag önskar dig en fantastisk dag!

Raphael Mabo
Zen-coach
www.raphaelmabo.se

Raphael Mabo

Raphael Mabo är utbildad Zen-coach, Meta States Practitioner och NLP Master Practitioner, även kursledare, föreläsare, författare och textkonsult med fokus på kultur, människor och personlig utveckling. Har en kanditatexamen inom humaniora och samhällsvetenskap med etnologi som huvudämne och idéhistoria som biämne. Uppskattad för sin klarhet, öppenhet och värme. Mottagning i Örebro, har även möjlighet till sessioner via Skype.

En reaktion till “Meditera när du inte har tid

  • 2013/03/12 kl. 09:04
    Permalink

    Tack Raphael för att du beskriver meditation och dess fördelar på ett så bra sätt. Precis som du säger så kan man uppnå ett meditativt tillstånd på så många olika sätt, och det är individuellt vilken nytta man har av meditationen, och jag har än så länge aldrig hört någon säga att den tid de spenderat i meditation skulle vara slöseri med tid. För mig så är en stunds meditation den mest välinvesterade tid jag kan ge mig själv.

    Svar

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Social media & sharing icons powered by UltimatelySocial