Mia Gröndahl – En livsinspiratör med stark känsla för rättvisa

Foto: Jon Åström Gröndahl
Foto: Jon Åström Gröndahl

Mia är en fri konstnärssjäl som inte ångrar att hon lämnade Sverige för Mellanöstern, äventyr och fotouppdrag, som hyllats av FN:s tidigare generalsekreterare Kofi Annan och många fler. Hennes Facebooksida ”Revolution Graffiti” har 17 000 följare och hon är upphovperson till sammanlagt tio böcker, men ogillar titeln författare.

 – Jag känner inte så stort behov att ge mig den etiketten, helt enkelt, utan rapportör, rapportör från verkligheten som jag upplever den, förklarar Mia.

1996, lämnade hon Skåne för Jerusalem och är sedan tolv år tillbaka bosatt i Egypten, ena halvan på året, och på Killahuset på Österlen, andra halvan.

Mia bor på en stor husbåt på Nilen i centrala Kairo. Hon är även journalist och ständigt engagerad i olika projekt, både i Egypten och i Sverige.

 – Om jag ska sammanfatta mitt liv, fram till nu, så är jag en enormt lycklig och priviligierad människa som har fått leva i stort sett, ett liv som jag är. Att jag skulle sitta på en husbåt på Nilen, kunde man aldrig tänka sig. Men det har hela tiden varit fyllt med nya utmaningar, som jag sökt, och jag har låtit mig utvecklas med dem, jag tycker inte det kan bli bättre.

Mia var en av dem som var på Tahrirtorget under revolutionens intensiva dagar, 2011, vilket hon beskriver som en euforisk erfarenhet. Där förenades människor över alla gränser för en gemensam sak, men som i dag för tankarna till minnet av en förälskelse som börjat blekna.

Hon möter många unga som hon utbildat inom journalistik som tror att allt livet handlar om är att komma fram och synas. Som har som målsättning att bli programledare och tillfredsställa behovet av att bli ”någon”, men hon anser att då har man missat hela poängen.

 – Det är inte så man blir någon, man måste bli någon hos sig själv först, och det kan man ju hålla på med hela livet. Det är ju det. Hela livet handlar om detta, att bli sig själv, menar Mia.

Som ung drömde Mia om en framtid inom filmen. Hon online casinos fick chansen att assistera Bo Widerberg på en TV- produktion, men det var problematiskt att komma in på film-utbildningen 1980 om man var en ung småbarnsmor, istället blev hon journalist och frilansade hemifrån, bland annat för Månadsjournalen, Veckorevyn och framförallt på Elle där hon i snitt skrev ett stort reportage i veckan under en längre period.

 – På den tiden hade de mycket mer utrymme för reportage och Veckorevyn var en riktigt bra tidning för unga kvinnor, så fyra reportage i månaden, som jag levde väldigt bra på.

Efter att ha varit bosatt i Göteborg i femton år tog hon med sig frilansandet till Malmö. Året var 1988. Hon köpte en gård på Österlen, som är hennes svenska oas än i dag och har utvecklats från ett par kala åkrar till en rosenträdgård som är öppen för allmänheten.

Sedan fick Mia arbete på SVT Malmö.

 – Jag jobbade på Syd Nytt och Sköna söndag, om du minns det? Jag var den udda reportern som skulle göra de udda reportagen. Ja, det var kul! Jag var där i fyra år, fram till 1993, då jag bestämde mig för att fortsätta frilansa.

Varför valde du att göra det?

 – Jag tror att jag är en frilansande själ helt enkelt! Det var ju prat om att man skulle kunna gå på producentutbildning och liknande, men det är inte min grej.

Du ville ha mötet med människor?

  – Ja, inte bara det, utan jag vill kunna bestämma mycket mer själv, vad jag ska göra för någonting. Jag såg ju vad som hände med flera av mina vänner som stannade kvar. De kom inte vidare i sin egen utveckling, utan alla vi som hade en annan ambition, vi lämnade TV- huset och gjorde helt andra saker.

Mia beskriver TV som en mycket byråkratisk organisation som man lätt mals ner i.

Började många frilansa?

 – Många började frilansa och en del filma, några lämnade Sverige för Bryssel och arbete inom EU. Jag tror att alla vi som lämnade, vi är de som är allra lyckligast i dag.

Del 1 – 2 i artikelserien om Mia Gröndahl. Fortsättning följer nästa vecka.

Sharing is caring:

Elisa Grusell

Upptäcktsresande empat med en passionerad konstnärssjäl och brinnande intresse för andlighet, andra kulturer och mänskliga rättigheter. Grundare till Swedish Down Town Consulting & Productions och MenaTidningen.se samt tidigare ordförande för svenska föreningen för andningspedagoger och delägare av filmbolag. Har skrivit flera filmmanus och producerat dokumentärfilm; utvecklat lärande spel samt lett projekt för utsatta ungdomar och internationella seminarier inom personlig utveckling.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Social media & sharing icons powered by UltimatelySocial