Missade Stålmannens kapsel jorden i fredags?

Metropolis skulle ha varit invaderat av skurkar utan motstånd på deras upptåg. Lois Lane hade inte sett röken av en positiv story i sin portfölj. Hon hade gått där på ”Daily Planet” redaktionen och hoppats på att en högre makt skulle gripa in mot den härskande ondskan; eller kanske hade hon lagt sitt hopp på sin egen sort: Homo sapiens, i stället för en E.T. från en fjärran galax. 

”Svenskar är psykopater!” sa en amerikansk kvinna med stark inlevelse. ”Psykopater!” De reagerar inte på någonting alls!” Hon såg riktigt skrämd ut.

En god vän som är politiker har de senaste åren påpekat att den ekonomiska bubblan är nära att spricka även här i Sverige; att vi i princip kommer att hamna i en djup krater som blir nästan omöjlig att gräva sig upp ur.

Eftersom jag har familj som är greker så har jag de senaste åren på nära håll följt utvecklingen där. Ett exempel är: en man som ägde flera tv-stationer och förlorade ALLT. Han tog inte sitt liv men varje dag rapporterades det om människor som utan hopp begick självmord.

Detta tegs det om här hemma.

Vinklingen var också intressant i jämförelse med den i Grekland. Trots grekernas historiska obeskrivliga överlägsenhet så skickades en E.T. från skattemyndigheterna i Stockholm till Aten för att ”lära” dem hur man får folk att betala för sig. Medan det i grekisk media talades om hur medlemmar i parlamentet roffat åt sig miljarder till sina privata konton.

Grekerna blev arga och stormade ut på gatorna i vilda protester. Men varför gör vi inte det här när något blir fel? Är det för långt utanför vår kulturella trygghetszon eller har vi sett exempel på att de som vågar reagera med ilska blir utfrysta med härskarteknik?

I det här läget hade Lois Lane förmodligen kallat på Stålmannen; för han kan ju alltid flyga till Nordpolen och fråga kristallerna med förfäderna från Krypton i om råd.

Spännande var också när man på svensk tv sa: ”Här är allt bra!”,  samtidigt förklarades det på grekiska nyheter vilken djup ekonomisk kris Sverige tampades med.

Om vi svenskar är psykopater eller inte förblir osagt men en sak är säker: att en ständig frånvaro av reaktion eller upprördhet i samvetet när man ser andra lida absolut är ett tecken på stark känslomässig avstängdhet.

Min vän politikern, köpte tillsammans med sin fästman en gård på landet för tre år sedan. Där bygger de sin fästning. De har skog och mark och hon är övertygad om, efter alla kunniga ekonomer hon diskuterat med, att framtiden inte är ljus: ”Vi kommer att få klara oss bäst vi kan” menar hon.

”Hjälpa oss själva, hjälpas åt eller dö.”

Så vare sig om utomjordingar finns här mitt i bland oss eller inte så verkar det ju som att vi får ta saken i egna händer, för ingen kan väl förneka att vi Homo sapiens är en extremt långsam ras i sin utveckling. Bara i jämförelse med hästar som reser sig några timmar efter födelsen och springer. Ja, kanske galopperar rakt in i en slaktbil om den har otur. Om inte Stålmannen räddar den förstås.

Text: Marie E Grusell. 2013-02-16.

Elisa Grusell

Upptäcktsresande empat med en passionerad konstnärssjäl och brinnande intresse för andlighet, andra kulturer och mänskliga rättigheter. Grundare till Swedish Down Town Consulting & Productions och MenaTidningen.se samt tidigare ordförande för svenska föreningen för andningspedagoger och delägare av filmbolag. Har skrivit flera filmmanus och producerat dokumentärfilm; utvecklat lärande spel samt lett projekt för utsatta ungdomar och internationella seminarier inom personlig utveckling.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Social media & sharing icons powered by UltimatelySocial