Motivation

morotMotivation är oftast den starkaste drivkraften för att få saker gjorda. Det är både bränslet och motorn som får oss att uppnå våra mål. Vare sig det handlar om enkla vardagliga mål som att kliva upp på morgonen, borsta tänderna, välja kläder för dagen eller mer uppgiftsrelaterat som att rensa mailen, göra bokföringen, gå till gymmet eller bli klar med ett projekt, så finns det alltid saker som påverkar oss. Det påverkar hur motiverade vi är att påbörja, fortsätta och slutföra en uppgift som vi föresatt oss att göra. Vi kan kalla det ett mål.

 

  • Varför vill du bli motiverad?

Har du satt rätt mål för dig själv? Vill du verkligen uppnå detta? För det mesta är dessa frågor väldigt självklara, men ibland händer det att vi egentligen inte är så himla övertygade om att det vi gör verkligen är det vi ska göra. Vad är det vi egentligen vill uppnå, och är vi verkligen redo att uppnå detta?

  • När vill du bli motiverad?

Det kan tyckas självklart att var sak har sin plats, men det är inte alltid så lätt att ge efter för motivationen att ge sig ut att springa maraton när man sitter på långflygning över Atlanten.

  • Kan du kontrollera din motivation?

Det är här vi har kraften. När du kan styra när du blir motiverad, vad du blir motiverad att göra och hur mycket kraft du lägger in i att uppnå det målet, då har du vad som behövs för att styra intensiteten i din egen motivation, och kan på så vis bestämma när det passar dig bäst att uppnå dina mål.

  • Hur upplever du motivation?

Det är till stor hjälp att lära sig känna igen hur motivation känns och lär sig tyda signalerna, så att man vet att det är just motivation och drivkraft för att påbörja och slutföra en uppgift som man känner. Hur känner du igen känslan av motivation när den manifesterar sig i dig?

  • Vilken typ av motivation?

Vad är det som driver dig till framgång och att uppnå dina mål? Drivs du av piskan som tvingar dig att uppnå något inom en viss tid för att inte bli utan belöning? Eller drivs du av moroten som ger dig en belöning om eller när du uppnått målet? Är det en yttre motivator som är något du kan se, som blir färdigt? Eller är det en inre motivator som känns i varenda fiber i kroppen?

Oavsett vad din motivator är eller hur du upplever motivation så är det alltid du som bestämmer. Det är bara du som har din målbild klar för dig, och vet hur det känns när målet är uppnått. 

Dennis Ariton

Diplomerad NLP Master Practitioner enligt ECNLP standard. Driver tillsammans med sin fru Petra företagen Ariton Resource Consulting, Ariton Förlag och ARC Publishing.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Social media & sharing icons powered by UltimatelySocial