Närvaro är näring för vardagen

IMGP0762 - Version 2 - 2011-06-03 at 12-57-28

 

Min förra krönika handlade om meditation, att verkligen ta sig tid till det och det är när vi har så mycket att göra att vi blir stressade och inte hinner med meditation – som vi kan behöva det bäst. Jag fortsätter med temat om meditation som en skön och frigörande massage för hjärnan och sinnet.

 

Ibland när jag har vandrat i skogen, suttit på ängen, vilat på en brygga under solen och märkt havets vågor, så har jag upplevt en stillhet och tystnad inom mig där allting finns. En tomhet från de former jag brukar tro att jag är, och samtidigt en uppfyllnad av mitt innersta.

Kanske du har haft liknande upplevelser, en upplevelse av att vara med själva livet? När hjärnan lugnar sig och släpper fokus på massa tankar som far omkring, så skapas ett utrymme att uppleva det som är precis som det är. Det är ett återvändande till vår sanning, vår plattform av sant varande, det är glimtar av upplysning. Här blir tanken och rörelsen, orden, agerandet, ett och samma.

I mitt dagliga liv så förekommer det att jag tappar tomrummet i hjärnan, för det kommer så mycket tankar och så mycket reaktioner på det som finns omkring mig, att jag behöver stanna upp och återgå till stillheten inom mig – den plattform eller utrymme i mig där där jag upplever utan att döma och utan att ha en åsikt. Genom det så upplever jag mer och genom det kommer nya tankar, idéer och handling.

Här kan problem lösas, en idé komma som från en klar himmel och ett fokus uppstå som ger näring åt min koncentration. Meditation som näring till vardagens göromål.

Uppmärksamhet på det som är

Jag hör, ser och känner mer när jag har uppmärksamheten på det som jag hör ser och känner istället för på tankarnas rörelser i hjärnan. Visst finns de där och rör sig, men det är som att de gör det bakom en stängd dörr. Jag kan uppleva dem, men mitt fokus är på annat. Skönheten i att se en blomma, höra vinden, känna dofter, bara som de är utan tankar, är en obeskrivbar frid, fred och stillhet. Det är en frid, ett varande, som alltid finns där tillgängligt för oss.

Om du märker en tanke komma som har en destruktiv energi, kanske en tanke som handlar om sjukdom, trötthet, olycka, sår och rädslor, så bli medveten om den. Möt den utan motstånd. Är du i motstånd så separerar du dig från dig själv. Låt tankarna finnas där precis som de är, utan att förstärka eller att försvaga dem. Se dem som intressanta att det händer, utan att lägga in fler tankar i det – och efter en stund kan du komma att märka att tankar kommer och tankar går, de kan förändra sig av sig själva. Se på tanken utifrån och märk vad den gör med dig.

Du är det öppna rummet i vilket tankar och känslor händer och uppstår, kommer och går. Intressant att de kom, varken mer eller mindre än så, och märk att det kommer nya tankar och känslor. Det förändras och flyter omkring.

Du hamnar mer i närvaro med det som är, när du låter det vara så utan motstånd. Det blir som en inre kraftfull stillhet och ur denna kan det väckas en handling och ett agerande, som kommer från din styrka och närvaro med det som är, istället för en handling utifrån tankar och illusioner, rädslor och andra känslor som är som olika vindar omkring din äkta natur. När du är i närvaro så är du i meditation.

Närvaro som personlig utveckling

Genom uppmärksamhet på våra känslor, på energins rörelse i vår kropp, på ljuden omkring oss, på känslan i fotsulornas närkontakt med underlaget, så når vi kontakt och därmed närvaro. Genom meditation kan vi återfinna kontakten med oss själva, med vår egen kraft och vår sanna känsla inför den vi är och vart vi är på väg.

Meditation är att lyssna inåt och observera det som händer i dig, inte att gå in i och vara de tankar om prestation, otillräcklighet, ångest och stress som produceras av hjärnan. Vi är inte våra tankar, vi har tankarna. Vi är själar som har en fysisk kropp och i hjärtat finns vår sanna essens.

Att upptäcka detta, vara med detta, är också personlig utveckling för mig. Att låta mer av det inre vecklas ut i hela kroppen och sinnet och få utrymme i livet. Personlig ut-veckling.

Raphael Mabo
Zen-coach
www.raphaelmabo.se

Raphael Mabo

Raphael Mabo är utbildad Zen-coach, Meta States Practitioner och NLP Master Practitioner, även kursledare, föreläsare, författare och textkonsult med fokus på kultur, människor och personlig utveckling. Har en kanditatexamen inom humaniora och samhällsvetenskap med etnologi som huvudämne och idéhistoria som biämne. Uppskattad för sin klarhet, öppenhet och värme. Mottagning i Örebro, har även möjlighet till sessioner via Skype.

En reaktion till “Närvaro är näring för vardagen

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Social media & sharing icons powered by UltimatelySocial