”NEJ-NEJ-NEJ, SA JAG JU!!”

Assertiveness TrainingKan man utvecklas om man aldrig träffar andra människor? Jag minns att min lärare på utbildningen till andningspedagog brukade säga: ”Pensionärer som aldrig går ut får en mindre och mindre trygghetszon, till slut vågar de ingenting!” Och det där kan jag känna igen. Men han sa också: ”Det gäller att lära sig känna in när gummisnodden går av!”, han tänjde ut en sådan så långt det går utan att den gick sönder. ”Lär dig känna in vad lagom stora steg utanför din trygghetszon är, då växer du! Är klivet för stort, blir du så rädd att du inte vågar försöka igen.”  Och det köper jag med hull och hår.

Vi övade tillsammans i en trygg grupp. I ett moment var uppgiften att säga ja eller nej med tre sekunders intervall: ”Ja, nej, ja, nej, nej, ja, ja, ja.”  Med syftet att gå runt i gruppen och krama varandra eller göra det vi kände att vi spontant ville med personen vi mötte.

Jag lärde mig här att känna det jag känner. Och uttrycka det. Kanske en självklarhet för många men det har det inte varit för mig. En annan övning gjorde vi i par, där en skulle vara pådrivande och inte lyssna medan motparten skulle avvisa eller sätta en gräns tills den andra slutade. Då den som pushade inte lyssnade fick den andra höja rösten mer och mer.

Till slut skrek jag högt ända från tårna: ”NEJ-NEJ-NEJ, SA JAG JU!!”

En praktisk övning som verkligen gav utslag i mitt vardagsliv. Eftersom jag alltid har haft svårt med att sätta gränser; men nu när jag tränat i en casino online trygg grupp så var det som att jag helt plötslig hade fått grepp om det. Efteråt, när någon i tunnelbanan kom lite för nära för att jag skulle känna mig bekväm, oavsett vad som är ok för någon annan, uttryckte jag min känsla av obehag och resultatet var att jag ägde mina känslor och stod för dem och därmed blev mitt liv mitt. Det var inte längre på någon annans villkor. Jag höjde min röst, äntligen! Det hade något i mig längtat efter, under lång tid.

Och en gång berättade en kille, som var en riktig Casanova, om en tjej han hade lärt känna; jag minns klart hur han uttryckte det: ”Hon var så tydlig som person”, sa han. Och det där gick jag och funderade på ett tag. Vad menade han med det? Tydlig? Vad innebär det att vara tydlig som person egentligen, frågade jag mig själv? Och då kom jag att tänka på Gardell. Föreställ dig att Jonas Gardell inte skulle våga säga att han är bög, till någon! Eller väldigt kristen. Vem vore han då för det svenska folket?

Vad är det egentligen som gör oss till de vi är i dag? Och hur vill du vara? Så länge det man är intresserad av passar inom den norm som råder där man bor och lever, är det nog inget som så många spenderar någon tid åt till att grunna på. Men vad händer när det man gillar eller den man gillar inte hamnar inom ramen för merpartens trygghetszon ? Hur blir det då då?

För hur långt utanför flockens värderingar vågar du gå? Har du frågat dig själv det? Och hur mycket är du villig att riskera för att vara dig själv; bli tydlig för andra i din omgivning?

Eller tycker du att det känns ganska bra att vara lite halvluddig när en kompis talar illa om någon som är annorlunda? Kanske säger du inget; men du tänker: ”Jag vet vad jag tycker men vill inte bli utanför.” Eller kanske vill du inte förlora vissa förmåner om du visar ditt sanna tänk. Sviker du den andra personer då som man talar skit om eller egentligen dig själv mest? Om du nu inte håller med i förtalet förstås.

Hur tydlig vågar du vara och vad är du villig att riskera för att vara det?

 

 

 

Sharing is caring:

Elisa Grusell

Upptäcktsresande empat med en passionerad konstnärssjäl och brinnande intresse för andlighet, andra kulturer och mänskliga rättigheter. Grundare till Swedish Down Town Consulting & Productions och MenaTidningen.se samt tidigare ordförande för svenska föreningen för andningspedagoger och delägare av filmbolag. Har skrivit flera filmmanus och producerat dokumentärfilm; utvecklat lärande spel samt lett projekt för utsatta ungdomar och internationella seminarier inom personlig utveckling.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Social media & sharing icons powered by UltimatelySocial