Nu har jag gått kursen, kan jag allt nu?

”En entusiastisk student kom en dag och frågade sin lärare inför en kurs.
-Jag vill verkligen lära mig så mycket som möjligt under den här kursen. Tror du att det räcker att jag går igenom kursboken fem gånger? -Jag tror inte det viktiga är hur många gånger du går igenom boken, svarade läraren, utan hur många gånger boken går igenom dig.”

Kunskap-313878

När jag håller utbildningar i ledarskap och kommunikation får jag ofta frågan: ”Hur lång tid tror du att det tar innan jag behärskar och kan tillämpa modellerna och tankesättet fullt ut i mitt ledarskap?”. Den frågan är ungefär som -”Hur långt är ett snöre…?”

Det spelar ingen roll hur många utbildningar du än går, hur många böcker du än läser som är skrivna med fantastiskt innehåll, hur många kurser och föreläsningar du än deltar i…om du inte själv gör och tillämpar dina lärdomar. Vare sig det handlar om att lära sig köra truck, hålla ett medarbetarsamtal, spika i en spik, måla en vägg, kommunicera, presentera etc. Utan träning blir det aldrig bättre och utan träning faller lärdomarna i glömska.

Vid en intervju för många år sedan med Ingemar Stenmark sa reportern ”Nu hade du väl allt tur Ingemar som vann även den här tävlingen”. Ingemar svarade kortfattat på frågan ”Jo”. Reportern blir ännu mer exalterad och påtalar vilket tur Ingemar nu ändå måste ha haft. Ingemar svarar då ”Det verkar som om ju mer jag tränar, desto mer tur får jag”.

Jag vet inte hur många gånger efter föreläsningar jag själv har hållit eller när jag har varit på föreläsning som jag har hört: ”Det här känner ju alla till” eller ”Det här har jag hört förut”. Ibland frågar jag hur mycket av det här som de själva tillämpar i vardagen, i livet? För det räcker inte med att känna till allt, ha läst alla böcker, ha sett alla filmer. Det måste gå igenom en.

Det är som att titta på någon som duschar och själv tro att man blir ren.

När du går en utbildning har du förmodligen tänkt att du vill ha en förändring, göra en förändring, lära dig något nytt, kunna tillämpa och förenkla. Det som händer efteråt är att många missar att ha en plan för sina nya lärdomar. Se till att man håller lärdomarna vid liv och tränar på dem, även efter att man avslutat sin kurs eller sin utbildning.

Här kommer några tips för att hålla lärdomarna vid liv!

1. Redan när du planerar in din kurs/utbildning blockar du en dag för summering i din kalender. Den ska ligga i direkt anslutning till sista dagen på utbildningen. Denna dag använder du för att summera dina lärdomar. Vad är viktigt för dig att fortsätta jobba med?

2. När kursen/utbildningen är slut, använder du din dag att göra en plan för hur du ska integrera dina lärdomar.

3. Lägg in i kalendern och börja träna!

Integrera, njut och bli bättre!

Sharing is caring:

Lotta Bengtsson

Lic. INLPTA NLP Business Trainer, Personal Strateg, StressCoach, Cert Coach Har ägnat de senaste 10 åren åt coaching och utbildning. Är medskapare till att många ledare och team har satt personligt ledarskap på kartan och att de inte bara vill nå ut, utan har förstått vikten av att nå in. Hon utbildar chefer och specialister i NLPns sprängfyllda verktygslåda, för ledare och organisationer som förstår vikten av kommunikation och flexibilitet i ledarskapet.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Social media & sharing icons powered by UltimatelySocial