Om drivkraften att komma tillbaka

Av:  Ida Amrén
 

Sami SuliemanVägen till framgång är ofta inte spikrak. För att vinna måste man våga, och när man vågar händer det ibland att man förlorar. Vissa entreprenörer avskräcks till vidare satsningar efter en motgång, medans andra triggas av den. De som fortsätter satsa, drar lärdomar och kämpar sig upp på benen igen med dyrköpta kunskaper i bagaget. En som vet hur det är att lyckas, misslyckas och därefter resa sig igen är entreprenören Sami Sulieman. Idag driver Sami en minikoncern inom finanssektorn. Han har specialiserat sig på rådgivning, lån, försäkring och inte minst utbildning. Det är hans tredje företag och tidigare har han gått på en hel del smällar, men har ändå alltid rest sig upp och gått vidare mot nya mål. Här ger han fem snabba tips om hur han själv har lyckats motivera sig, åter hittat drivkraften och kämpat sig tillbaka.

 

Drivkrafter för att komma tillbaka

1. Hitta kärleken i livet.
Det är lättare sagt än gjort. Det är inte alla förunnat att hitta en själsfrände som älskar en oavsett, men genom att se sig själv för den man är och inte för sina resultat, kan man lära sig att älska sig själv. Kärleken är viktig för att man ska kunna känna sig stabil och inte förknippa situationen med sitt egenvärde. Vetskapen om vem man är, och att man är älskad gör det enklare att resa sig.

2. Kartlägg din situation.
Analysera var du är, vilka möjligheter som finns och vart du vill nå. Hur ska du ta dig till målet? Vilka vägar kan du ta för att nå dit? Genom att ha en tydlig plan blir det enklare att checka av delmål som i slutändan leder fram till det slutgiltiga målet.

3. Hitta drivkraften till att agera.
Gå till kärnan och hitta kraften där – drivs du av njutning eller smärta? Om du drivs av smärta, det vill säga att du inte vågar agera för att du är rädd för att det ska vara besvärligt, så fundera över konsekvenserna av att inte göra något. Ofta finner du att i längden så blir det mer smärtsamt att inte agera. Drivs du istället av njutning – försök att koppla njutningen till målet så blir det enklare.

4. ”Gör det du älskar så behöver du aldrig mer jobba”
När man gillar det man gör, så blir det inte betungande. Om du brinner för något – utnyttja den drivkraften. Ingen är bra på allt men alla är bra på något. Hitta det som just du är bra på och satsa på det.

5. Jag är inte min situation, men min situation ger mig erfarenhet
Omständigheterna kring en svår situation är ett resultat av en lång tids felaktigt agerande. Istället för att ta det personligt och tro att det är en reflektion av dig själv, så måste du istället se det som en möjlighet till positivt lärande. Dåliga beslut kan i längden ger ovärderliga erfarenheter som hjälper dig undvika att göra om liknande misstag i framtiden.

 

Sharing is caring:

Gästkrönikör

CoachingGuiden bjuder regelbundet in gästkrönikörer som delar med sig av sin kunskap.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Social media & sharing icons powered by UltimatelySocial